Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

p0li

Pionier e-mobilności
Hej witajcie, czytam i czytam o tych aktualizacjach i mampytanie bo jestem zmieszany:
- zainstalowalem citroen update na lapku, wpisalem vin i wyskoczyla ta aktualizacja...niestety po sciagnieciu prosi o podlaczenie usb i ze chce je sformatowac, daje ok i przez 3 h formatuje bez skutku.
sprawdz w katalogu Download/Citroen Update czy tam cos nie lezy (powinien byc plik .tar)
jesli tak mozez USB stik samemu sformatowac (FAT32) i wgrac tam recznie pliki
na stiku musi byc katalog SWL a w nim Katalog numeryczny (np 0022.....), katalog License - i tam wgrywasz plik z licenja i w glownym katalogu plik Updateinfo.xml

co do tego czy ta aktualizacja dziala dobrze czy nie - nie jestem w stanie odpowiedziec bo ty masz juz nowsze auto i inne auktualizacje niz my z edycja startowa :)

KrzysztofFly

Moderator
Hej witajcie, czytam i czytam o tych aktualizacjach i mampytanie bo jestem zmieszany:
- zainstalowalem citroen update na lapku, wpisalem vin i wyskoczyla ta aktualizacja...niestety po sciagnieciu prosi o podlaczenie usb i ze chce je sformatowac, daje ok i przez 3 h formatuje bez skutku. Co lepsze zadzwonilem do citroena, powiedzieli mi ze ten citroen update nie dziala jak powinien i bym sprawdzil na ich stronie, wchodze na och strone a tam po vinie wynika ze nie mam zadnych aktualizacji...to kto ma racje? Auto z lipca 2022, jeszcze nigdy zadna aktualizacja nie byla robiona.
Może faktycznie coś jest nie tak z tym pendrive? Spróbuj na innym (przy okazji upewnij się, że masz pendrive z USB typ C, bo tylko to gniazdo pozwala na aktualizacje (pozostałe służą tylko do ładowania).

Sam program Citroen Update, sam sprawdza przy starcie czy masz najnowszą wersję programu i ewentualnie informuje Cię o tym, że jest aktualizacji i czy ma ją zainstalować (ja mam obecnie wersję 1.5.0).

Kolejna kwesta dotyczy tego co sprawdzałeś na stronie Citroena? Bo jeśli sprawdzałeś w dziale serwis, to może sprawdzałeś kampanie przywoławcze, a jeśli nie to warto abyś sprawdził, bo samochody z produkcji w okresie zbliżonym do twojego podlegały akcji, dotyczącej aktualizacji oprogramowania zarządzaniem baterią.

KrzysztofFly

Moderator
troche dupuiasto jest ze nowa aktualizacja map to 18GB jakby nie mogli aktualizowac tylko wybrane kraje (przez uzyszkodnika)
bo na co mi andora albo wyspy dziewicze?
W sumie to nie pamiętam jak było wcześniej, jednak dzisiaj aktualizowałem u siebie mapy (miałem je ze dwa tygodnie na pendrive, ostatnio jednak głównie żona nim jeździ ;)), po włożeniu pendrive jest lista krajów do wyboru. Jako, że miałem niezbyt długą trasę do zrobienia, a i potrzeby całej Europy nie było, wybrałem tylko Czechy i Polskę. Sęk w tym, że aktualizacja tylko tych dwóch krajów, trwała dokładnie tak samo długo, jak całego obszaru dostępnego w aktualizacji. Ja tu liczyłem na szybką aktualizację, maksymalnie z pięć minut, a tu nic z tego, operacja zakończyła się po 30 minutach.

p0li

Pionier e-mobilności
W sumie to nie pamiętam jak było wcześniej, jednak dzisiaj aktualizowałem u siebie mapy (miałem je ze dwa tygodnie na pendrive, ostatnio jednak głównie żona nim jeździ ;)), po włożeniu pendrive jest lista krajów do wyboru. Jako, że miałem niezbyt długą trasę do zrobienia, a i potrzeby całej Europy nie było, wybrałem tylko Czechy i Polskę. Sęk w tym, że aktualizacja tylko tych dwóch krajów, trwała dokładnie tak samo długo, jak całego obszaru dostępnego w aktualizacji. Ja tu liczyłem na szybką aktualizację, maksymalnie z pięć minut, a tu nic z tego, operacja zakończyła się po 30 minutach.
tia
moze gdyby byl wybor przes sciaganiem updateu tomoze nie byloby 18GB ale np 5

Wprost1986

Nowy na Forum
sprawdz w katalogu Download/Citroen Update czy tam cos nie lezy (powinien byc plik .tar)
jesli tak mozez USB stik samemu sformatowac (FAT32) i wgrac tam recznie pliki
na stiku musi byc katalog SWL a w nim Katalog numeryczny (np 0022.....), katalog License - i tam wgrywasz plik z licenja i w glownym katalogu plik Updateinfo.xml

co do tego czy ta aktualizacja dziala dobrze czy nie - nie jestem w stanie odpowiedziec bo ty masz juz nowsze auto i inne auktualizacje niz my z edycja startowa :)
Zrobilem jak pisales- wypakowalem pliki, katalog license imupdate, ale nie mam katalogu SWL i zadnego katalogu numerycznego, tak to teraz wyglada...jest ok?

Attachments

• IMG_20230407_200507.jpg
    IMG_20230407_200507.jpg
    2,8 MB · Liczba wyświetleń: 8
  • IMG_20230407_201400.jpg
    IMG_20230407_201400.jpg
    2,1 MB · Liczba wyświetleń: 9

p0li

Pionier e-mobilności
Zrobilem jak pisales- wypakowalem pliki, katalog license imupdate, ale nie mam katalogu SWL i zadnego katalogu numerycznego, tak to teraz wyglada...jest ok?
u mnie jest tak:
1681073987057.png

w SWL jest katalog numeryczny

1681074028794.png

a w nim takie katalogi:

1681074064656.png

u ciebie moze byc inaczej z powodu nowego softu albo nie zassania calego pliku .tar

GrzesiekK

Zadomawiam się
W apce na telefon pojawiło się powiadomienie o dostepności nowego softu ekranu dotykowego w wersji 44.07.05.22_NAC-r0. Nie mogę jej pobrać w Citroen Update mam błąd " Wystąpił błąd podczas pobierania danych aktualizacji." Udało się komuś pobrać?

Jusand

Posiadacz elektryka
W apce na telefon pojawiło się powiadomienie o dostepności nowego softu ekranu dotykowego w wersji 44.07.05.22_NAC-r0. Nie mogę jej pobrać w Citroen Update mam błąd " Wystąpił błąd podczas pobierania danych aktualizacji." Udało się komuś pobrać?
W peugeot to samo. Mi się udało pobrać z linku jakiegoś gościa na jakimś zagranicznym forum. Tylko przy próbie instalacji w samochodzie za pierwszym razem było info, że niezgodna wersja. Jednak potem już chciało się instalować, ale zrezygnowałem na razie do póki nie ściągnę.

p0li

Pionier e-mobilności
z tego co pisza za gramanica to jest blad w linku - tu jest poprawny:

nowy_soft

zassalem, rozpakuje na stika i w drodze do domu zrobie update - jutro dam znac co i jak