Nowy soft do Infotaiment i nowe mapy

p0li

Pionier e-mobilności
Dlaczego tragedia? Co Ci w nim nie przypasowało?
tez jestem ciekawy czemu to taka tragedia

ja widze to inaczej - fakt - apka moze nie za bogata, ale na soft w aucie nie moge powiedziec zlego slowa - dziala zawsze i szybko - nigdy nie mialem przypadku zeby sie powiesil i trzeba bylo go restartowac, apdejty raz na kwartal - i tez mi to nie przeszkadza
mozna jeczec ze nie ma tego co ma tesla - no ale to nie jest tesla i jak sie na to auto zdecydowalem to wiem ze nie bede mial pierdzenia zamiast kierunkowskazow - jakos to przezyje

jedno na co moge ponarzekac - w wersjach spalinowych mozna zmienic kolorystyke interfejsu - w elekrycznych sa tylko odcienie niebieskiego - troche slabo widze jasnoniebieskie litery na cienmoniebieskim tle - ale w sumie to raczej kwestja wieku a nie softu ;)

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja mówię o sofcie w sensie aplikacji. Sam infotainment działa ok, ale w Peugeocie jest nieintuicyjny. Mogę to przeboleć bo auto jest do jazdy a nie grzebania po ekranach w jej trakcie. Sama aplikacja to jest jak nas taki koncern żenada i liczę, że się poprawią.

KrzysztofFly

Moderator
Ja również uważam, że samochód jest ok, trzeba wziąć pod uwagę to, że w obsłudze bardzo przypomina on tradycyjny samochód, nie ma w nim udziwnień. Nawet jak ktoś niezorientowany spojrzy pod pokrywę silnika, to nie zaskoczy, że ma do czynienia z autem elektrycznym, chociaż sam osobiście wolałbym mieć tam chociaż jakiś niewielki bagażnik, taki na kable do ładowania. Nie każdy klient oczekuje od samochodu elektrycznego aby był on naszpikowany najnowszą elektroniką.
Podobnie jak moi przedmówcy uważam, że aplikacja jest słabiutka (ja muszę się do niej logować od nowa prawie za każdym razem), możliwości są bardzo ograniczone, jednak najważniejsze rzeczy (sprawdzić stan naładowania i zasięg, włączyć przygotowanie temperatury, odroczyć ładowanie) można z jej poziomu zrobić.
Ze swojej strony polecam zagłębić się w możliwości jakie daje Home Assistant wraz z wtyczką do obsługi Stellantisów, jest na ten temat trochę informacji tutaj na forum.
Czasami faktycznie jest problem z połączeniem z samochodem, jednak często wynika on z braku zasięgu samochodu. U mnie w garażu jest bardzo słaby zasięg GSM, a samochód pomimo, że ma możliwość połączenia się z siecią WiFi w ogóle tego nie wykorzystuje. Kolejna rzecz, to brak możliwości ustawienia limitów ładowania (najlepiej osobnych na AC i DC), że o ustawianiu mocy ładowania już nie wspomnę. Być może doczekamy się kiedyś pewnych funkcjonalności wraz z kolejnymi aktualizacjami, jednak na wielkie cuda bym nie liczył.

KrzysztofFly

Moderator
Tak jeszcze wracając do tematu aplikacji, myślę sobie, że pewnie 90% użytkowników tych samochodów nawet nie ma pojęcia o jej istnieniu. Więc pewnie nawet nie wiedzą o tym, jaka jest beznadziejna :);):);).

Dla nich samochód ma jeździć i to właśnie robi. Oni nie potrzebują niczego więcej. Być może wystarczają im "rozbudowane" możliwości systemu ustawiane poprzez ekran centralny. Z drugiej strony, zapewne są zadowoleni ze swoich Stellantisów, gdyż nie szukają informacji i pomocy na naszym forum.

Biorąc pod uwagę całą sprzedaż w PL wszystkich spokrewnionych modeli, a także egzemplarze pochodzące z importu, jest nas na tym forum zaledwie garstka osób, z których tylko jeden był zawiedziony samochodem który kupił i właśnie szczęśliwie po 8 miesiącach się go pozbył.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Tak jeszcze wracając do tematu aplikacji, myślę sobie, że pewnie 90% użytkowników tych samochodów nawet nie ma pojęcia o jej istnieniu. Więc pewnie nawet nie wiedzą o tym, jaka jest beznadziejna :);):);).
Potwierdzam, kupiłem po leasingowego Opla w którym nie były uruchamiane żadne funkcje zdalne a po dwóch latach miał przejechane minimalną ilość aby spełnić warunek dotacji.

Elektryczny_wihajster

Zadomawiam się
Nie wiem czy wiecie ale aplikacja My Citroen działa również z samochodami spalinowymi. Sam używałem jej.
Co więcej przy trasach była dodatkowa informacja o spalaniu, średniej prędkości oraz kosztach związanych z każdą trasą jeśli chodzi o paliwo. Podawało się cenę paliwa przy tankowaniu.

Aplikacja jednak nie lubi jak się ma 2 samochody podpięte. Trasy z elektryka wpadają mi do spalinowego... ehh..

KrzysztofFly

Moderator
Nie wiem czy wiecie ale aplikacja My Citroen działa również z samochodami spalinowymi. Sam używałem jej.
Co więcej przy trasach była dodatkowa informacja o spalaniu, średniej prędkości oraz kosztach związanych z każdą trasą jeśli chodzi o paliwo. Podawało się cenę paliwa przy tankowaniu.

Aplikacja jednak nie lubi jak się ma 2 samochody podpięte. Trasy z elektryka wpadają mi do spalinowego... ehh..
Ja używałem wcześniej aplikacji przy Citroenie C3, tam faktycznie rejestrował także zużycie paliwa. Natomiast samochód z którym ma się łączyć trzeba było wybrać z listy w górnym lewym rogu. Przez kilka miesięcy używałem jej do obu samochodów, jednak u siebie nie zauważyłem aby mieszał mi wyniki pomiędzy samochodami. Kiedyś nie trzeba było się w niej co chwilę logować (to skopali dopiero później), natomiast dane z aplikacją zawsze wymieniał poprzez Bluetooth, więc jeśli się jedzie na AA, to nie pobiera ostatnich tras i nie aktualizuje licznika i położenia.

Wprost1986

Nowy na Forum
Hej witajcie, czytam i czytam o tych aktualizacjach i mampytanie bo jestem zmieszany:
- zainstalowalem citroen update na lapku, wpisalem vin i wyskoczyla ta aktualizacja...niestety po sciagnieciu prosi o podlaczenie usb i ze chce je sformatowac, daje ok i przez 3 h formatuje bez skutku. Co lepsze zadzwonilem do citroena, powiedzieli mi ze ten citroen update nie dziala jak powinien i bym sprawdzil na ich stronie, wchodze na och strone a tam po vinie wynika ze nie mam zadnych aktualizacji...to kto ma racje? Auto z lipca 2022, jeszcze nigdy zadna aktualizacja nie byla robiona.

Attachments

• IMG_20230405_162654.jpg
    IMG_20230405_162654.jpg
    1,2 MB · Liczba wyświetleń: 13