Ja zamówiłem taki sam model jak Ty około 8 czerwca, 10 lipca był już u nich na placu leasing skompletował dokumenty i w poniedziałek odebrałem auto. Tak więc dostawy są cały czas.Pan Dyrektor nie potrafi nawet oddzwonić już i nas zwodzi . To nie o to chodzi ze auto będzie później bo coś tam . Ja bym się zapadł pod ziemie ze wstydu jak bym powiedział klientowi ze auto jest tu a nigdy go tam nawet nie było. I o same podejście do mnie . Gdybym trochę się nie zainteresował gdzie i kiedy będzie auto to bym nic nie widział . Na odbiór biorę nawet miernik ze sobą . Może wyjdę na debila w salonie i nic nie wyjdzie a może jednak wyjdzie . Pani na infolini właśnie powiedziała ze maja ogromne problemy logistyczne i od 2 tygodni auta nie zjeżdżają do nich . Ktoś coś wie czy chociaż to prawda ?
Wg tego artykułu to prawda:Pani na infolini właśnie powiedziała ze maja ogromne problemy logistyczne i od 2 tygodni auta nie zjeżdżają do nich . Ktoś coś wie czy chociaż to prawda ?
Generalnie brakuje kierowców, ale jakoś Tesla sobie radziła. Nikt nie narzekał na opóźnienia.Wg tego artykułu to prawda:
![]()
Logistics capacity crunch set to continue in Europe
Automotive Logistics' exclusive new market intelligence reveals the considerable capacity challenges facing European logistics are set to continue.www.automotivelogistics.media
Podobny case kiedyś był w Chinach (w trakcie pandemii) i mówili o tym w trakcie wyników finansowych.
Artykuł za paywall:
Logistics capacity crunch set to continue in Europe
By Megan Kelly
23 June 2023
Automotive Logistics’ exclusive new market intelligence reveals the considerable capacity challenges facing European logistics are set to continue.
The European Automotive Logistics Market Report 2023-2033 found that as volumes gradually recover post-pandemic there is an asset capacity shortage, particularly in finished vehicle logistics (FVL). This is being compounded by labour shortages, especially for truck drivers.
Throughout the pandemic, shortages of container shipping, road freight and air freight capacity were experienced in inbound logistics, which resulted in elevated prices and a profits bonanza for some operators. Now that the supply & demand imbalance has somewhat eased, container rates have fallen back to pre-pandemic levels.
However, many operators are on fixed price contracts which in a rapidly inflationary climate means many FVL providers are operating at low margins, break even or even at a loss.
“Without a healthy profit margin, there is little or no capital to invest in restoring or expanding much needed capacity,” said Daniel Harrison, inhouse automotive analyst at Automotive Logistics. “With an uncertain economic outlook and unreliable volume forecasts, the need for extra capacity is put into doubt, creating an extra reluctance to invest in new fleets, perpetuating the capacity crunch.”
Both carmakers and logistics firms have been attempting to deal with the capacity crisis in varying ways. Shipping firm Sallaum Lines, which moves finished vehicles between the US, Europe and Africa, announced this week that it is attempting to increase ro-ro capacity by ordering six new pure car and truck carrier (PCTC) vessels, set for delivery by 2026. Some carmakers are taking matters into their own hands to secure ro-ro capacity. Chinese carmakers Chery and JAC have ordered vessels themselves or through joint ventures with whipping groups to try to get ahead of the capacity crunch.
Dieter Braun, head of supply chain at Audi, told delegates at this year’s Automotive Logistics and Supply Chain Europe conference that Audi is trying to deal with the capacity issue in a sustainable way. The carmaker is looking for greater use of rail for the shipment of finished vehicles, and the rail needs to be powered by renewable energy. This is offered in Germany by state rail operator DB Cargo, but disruption to the German rail network is forcing inbound and outbound shipments back to the roads, pushing Audi to be more flexible. “Even with a clear strategy we won’t make it alone,” said Braun. “That means strategic partnerships with logistics service providers, with the German railway, with the fuel companies to offer bioenergy. You need to be flexible, have clear goals that you may have to revise and adjust where necessary, but you have to stay on course. Legislation will help but the most important thing is to have clarity in legislation that is changing every year.”
Czyli jednak dostawy są i tak jak mój miał dotrzeć tez 10 lipca .Ja zamówiłem taki sam model jak Ty około 8 czerwca, 10 lipca był już u nich na placu leasing skompletował dokumenty i w poniedziałek odebrałem auto. Tak więc dostawy są cały czas.
Uspokój emocje. Załóż, że auto spadło z lawety. Przeczytaj z uwagą powyższe wskazówki. Zaopatrz się w miernik lakieru i biegłego sądowego. Po opinii rzeczoznawcy, zastrzeżenia złóż na piśmie do Tesli. Jeżeli uszkodzenia były duże nie odbieraj samochodu, pójdzie jako demo. Wyprodukują Ci drugi być może z tymi samymi numerami. Są liczne opowieści jak to dealerzy po nocy lakierowali nowe samochody bo spadły z lawety. To tylko ludzie.Wydaje mi się, że w Q2 kogoś też zwodzili, także padło podejrzenie, że może uszkodzili w transporcie. Moim zdaniem, jak już się auto "znajdzie" i będziesz je odbierał, to obejrzyj je bardzo dokładnie, a nawet lepiej zabierz po odbiór kogoś ze sobą, kto "trzeźwym" okiem razem z tobą poogląda samochód w poszukiwaniu ewentualnych napraw. Ja (wydaje mi się, że pisałem o tym chyba w tamtym wątku) znam kogoś, kogo tak zwodzili w Mazdzie, a potem okazało się, że była malowana z powodu jakichś uszkodzeń w transporcie.
Uspokój emocje. Załóż, że auto spadło z lawety. Przeczytaj z uwagą powyższe wskazówki. Zaopatrz się w miernik lakieru i biegłego sądowego. Po opinii rzeczoznawcy, zastrzeżenia złóż na piśmie do Tesli. Jeżeli uszkodzenia były duże nie odbieraj samochodu, pójdzie jako demo. Wyprodukują Ci drugi być może z tymi samymi numerami. Są liczne opowieści jak to dealerzy po nocy lakierowali nowe samochody bo spadły z lawety. To tylko ludzie.
P.S. Czy to prawda, że po zarejestrowaniu (nie oglądanego auta) można go nie odebrać od dealera bo np. spadło z lawety i jest pomalowane pędzlem? Przecież to jest zakup na odległość.
Ja przeczytałem dokładnie umowe , nie chce poprostu tej sytuacji w jakiej jestem a chce sie cieszyc swoim autem i tylemogą Państwo anulować swoje zamówienie w ciągu 14 dni od odbioru Pojazdu lub udostępnienia Pojazdu do odbioru. Aby anulować zamówienie, muszą nas Państwo
w ciągu powyższych 14 dni wyraźnie poinformować o swojej decyzji o odstąpieniu od niniejszej Umowy na adres wskazany w stopce
niniejszej Umowy (np. Listownie), nr tel.: (22) 307 26 45, e-mail: [email protected]. Mogą tez Państwo uzupełnić i
przesłać nam wzór formularza rezygnacji zawarty w niniejszej Umowie.
Jeżeli wykonają Państwo swoje prawo odstąpienia zgodnie z prawem, zwrócimy Państwu wszelkie otrzymane od Państwa płatności za
pośrednictwem tych samych sposobów płatności, jakich użyli Państwo. Ponoszą Państwo odpowiedzialność na kwotę, którą możemy
potrącić z kwoty Państwa zwrotu, odpowiadającą zmniejszeniu wartości Pojazdu wskutek niepotrzebnego posługiwania się przez
Państwa Pojazdem, o ile korzystali Państwo z Pojazdu w zakresie wykraczającym poza zakres niezbędny do stwierdzenia właściwości,
cech i funkcjonowania Pojazdu.. W momencie zwrotu Pojazdu przeprowadzimy jego kontrolę i dokonamy potrącenia ze zwracanej
kwoty takiej kwoty, jaka będzie niezbędna do przywrócenia Pojazdu do stanu, w jakim był w momencie dostawy, w tym między innymi:
• opłata za używanie w kwocie 0,55 EUR za kilometr lub równowartość w Państwa walucie lokalnej, jeżeli przejechali Państwo
swoim Pojazdem odległość większą niż 100 kilometrów (60 mil):
• koszty naprawy jakichkolwiek uszkodzeń wewnątrz lub na zewnątrz Pojazdu;
• koszty wyczyszczenia jakichkolwiek plan, brudu, zapachów, lub zanieczyszczeń, które powstały w związku z używaniem przez
Państwa i które wykraczają poza to, czego można rozsądnie oczekiwać w ramach dokonania przez Państwa sprawdzenia
charakterystyki, cech i funkcjonowania Pojazdu;
• koszty administracyjne i/lub prawne, które są niezbędne w celu przeniesienia własności Pojazdu na nas, jeżeli nie zwrócą
Państwo Pojazdu wraz z niezbędną dokumentacją.
Mają Państwo obowiązek zwrócić Pojazd do Centrum Obsługi Tesla bez zbędnej zwłoki, w żadnym wypadku nie później niż w ciągu 14
dni od dnia, w którym oznajmili nam Państwo, że odstępują od niniejszej Umowy. Termin ten zostanie dotrzymany, jeżeli zwrócą
Państwo Pojazd przed upływem wskazanego wyżej okresu 14 dni. Pokryją przy tym Państwo bezpośredni koszt zwrotu Pojazdu. Zwrot
płatności zostanie dokonany (po potrąceniu stosownej kwoty) po zwróceniu nam Pojazdu.