Zasadniczo też nie mam nic przeciwko doładowania, chodziło mi bardziej o prędkość ładowania. Ostatnio mi na SuC przy 96% szło 24 kW, aż sam byłem zdziwiony.Zasadniczo jako 'Anglik z Polski'to go rozumiem (choć nie pochwalam). Przyjechał pewnie do rodziny i nie ma się chłop gdzie ładować więc pobiera tyle elektronów aby dojechał tam gdzie chce.
Te "kilka brakujących %" to była lekka ironia, odnośnie wcześniejszego wpisu @Jusand , o blokowaniu ładowarki przez Volvo XC40 aby dobić ostatnie kilka %, przy prawie pełnej baterii.Jeśli przy 80% dobicie kilku brakujących % oznacza postój 30-40min to coś jest grubo nie tak z krzywą ładowania. Na AC tyle mam (8% w 30 min). A niestety jeżdżę po pustyni ładowarkowej i dla mnie naładowanie mniejszej ilości energii nie oznacza dodatkowego postoju, tylko przynajmniej zboczenia z trasy.
W sumie limit ładowania na 100% ustawiłem przed podłączeniem do SUC i w takiej sytuacji na obleganej stacji może zostać automatycznie ustawiony na 80% (tak się dokładnie stało w moim przypadku). Na tamtą chwilę nie wiedziałem o tym, że powinienem był go zmienić na większy, dopiero po podłączeniu do SUC. Teraz już wiem jak to działa.To tak nie działa. Jak przestawisz w aucie na wyższy stopień naładowania, to doładuje nawet do pełna. Miałem takie sytuacje już chyba z 6 razy i nigdy auto nie zatrzymało mi ładowania samo po przestawieniu na więcej niż 80%.
No ja staram się czytać to co ludzie piszą i nie naciągać faktów. Kilka to kilka. 30-40min to 30-40min.Te "kilka brakujących %" to była lekka ironia, odnośnie wcześniejszego wpisu @Jusand , o blokowaniu ładowarki przez Volvo XC40 aby dobić ostatnie kilka %, przy prawie pełnej baterii.
średnio to widzę a skąd ładowarka ma wiedzieć ile % baterii potrzebuje ?Tak na prawdę to nie miał bym nic przeciwko temu, żeby to ładowarka decydowała, że maks 80% SOC. Oczywiście po uwzględnieniu innych zmiennych, jak np to ile % stanowisk jest w danej chwili w lokalizacji zajętych/dostępnych
Tak jest na SuC, jeśli jest bardzo duże obłożenie to proszą o rozważenie lądowania tylko do 80% lub nawet proponują niżej co i tak wystarczy na dojazd do następnego SuC. To jest w zasadzie największa przewaga Tesli na tą chwilę - mają zintegrowane środowisko które ma wystarczająco danych żeby sprawnie zarządzać procesem ładowania samochodów. Dlatego mimo sezonu letniego i tak dużego obłożenia na ładowarkach, raczej nie zdarza się kolejka a jeśli jest to dość sprawnie jest rozładowywana.Tak na prawdę to nie miał bym nic przeciwko temu, żeby to ładowarka decydowała, że maks 80% SOC. Oczywiście po uwzględnieniu innych zmiennych, jak np to ile % stanowisk jest w danej chwili w lokalizacji zajętych/dostępnych
To już zarzut do BMW, że ich o tym nie informuje. Apka od forda od razu do mnie krzyczy gdy tylko mam 80% że osiągnąłem zalecany limit dla szybkiego ładowania.Tak jest na SuC, jeśli jest bardzo duże obłożenie to proszą o rozważenie lądowania tylko do 80% lub nawet proponują niżej co i tak wystarczy na dojazd do następnego SuC. To jest w zasadzie największa przewaga Tesli na tą chwilę - mają zintegrowane środowisko które ma wystarczająco danych żeby sprawnie zarządzać procesem ładowania samochodów. Dlatego mimo sezonu letniego i tak dużego obłożenia na ładowarkach, raczej nie zdarza się kolejka a jeśli jest to dość sprawnie jest rozładowywana.
Osobna sprawa to mała świadomość niektórych użytkowników, sam ostatnio tłumaczyłem małżeństwu z bmw iX, że lepiej się ładować szybko do 80-90% niż czekać drugie tyle czasu na ostatnie procenty które już kapią do baterii. Podziękowali i zapaliła się im lampka, że rzeczywiście zawsze te ostatnie procenty tak wolno lecą. Już miałem się rozpędzić z wykładem o pojemności, krzywej ładowania i temperaturach oraz powstających dendrytach ale tylko podziękowałem za zwolnienie łączą na GW i poszedłem coś zamówić dla rodzinki. Także my tu jesteśmy entuzjastami i wydaje nam się, że ludzie powinni to wiedzieć a to nie prawda powinni tą wiedzę dostać od dealera lub w takich pismach jak przepraszam za francuski Auto Świat, tylko tam jest zawsze ta sama pływa - godzina na ładowarce zanim się do magicznego pełna naładuje. Przepraszam za mały off topic.