Lidl, Kaufland, Biedronka...

elektryk

Pionier e-mobilności
Nie wiem co wg ciebie ma UDT do ładowarki, której nie ma.
Gdyby toto stało i czekało na odbiór UDT to rozumiem.
Ale najpierw trzeba zrobić przyłącze, potem postawić słupek i do UDT na końcu.
Nic takiego się nie zadziało, a Horyzont wstawia lipę "coming soon"
Ta którą wkleiłem stoi już dosyć długo w pełni zainstalowana, czeka na UDT. Zresztą takich przypadków koło mnie jest mnóstwo, ludzie na PlugShare klną ostro, bo niektóre 100+ kW już pół roku tak stoją i więdną.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Z czego wynika ten przymus? Jakieś prawo antymonopolowe czy coś innego?
Zgaduję: przytulone pieniążki za niby-wspieranie elektromobilności się skończyły, a wymagany okres posiadania stacji też. Więc po co dalej udawać, skoro nikt do tego już nie dopłaca?

marco_25

Pionier e-mobilności
ciekawe czy ORLEN się temu podda ???
toć jest właścicielem Energii ...
Raczej przejmie stację Energii bo sam nie jest OSD w sensu stricto. Szkoda bo sam używam często słupka Taurona i cena 1,21 za kWh i to jeszcze na fakturze to zacna oferta.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ale co to znaczy "przejmie" jak OSD czyli Energa ma obowiązek sprzedać w przetargu publicznym swoje stacje?
To nie jest tak proste jak z Lotosem, że się "wyceni" i się zapłaci...

KrzysztofFly

Moderator
Słowa klucz, to Dystrybucja i Operator. Bo Enea Operator i Enea, to dwie różne firmy, podobnie jest w przypadku pozostałych firm.

marco_25

Pionier e-mobilności
No to sprzeda i kupi je ktoś kto wyceni prąd rynkowo, będzie coś koło 2 pln za kWh na AC i wszyscy będą zadowoleni a najbardziej Orlen bo mu się model biznesowy nie będzie rozdrabniał na jakieś słupki do ładowania jak na samych parówkach mają zapewne większy zysk. Nie wierzę że ktoś tu pomyśli o tym żeby wspierać elektromobilność vide sprzedaż punktów Taurona na Opolszczyźnie. Po to była poprzednia ustawa, która zmuszała OSD do budowy publicznych punktów ładowania. Teraz już nie ma takiego bata można kręcić co się chce. A w ocenę tego jak działa nasze państwo i co kto musi lub nie, to nie będę się wdawał w dyskusje bo od tego są wybory.