Lidl, Kaufland, Biedronka...

nnnnn

Pionier e-mobilności
No i przyjechałem sobie do takiego Lidla na Słowacji i okazało się, że poza godzinami otwarcia sklepu ładowarka nie działa. Mimo iż parking jest normalnie dostępny (żadnych szlabanów ani innych takich). Dziękuję bardzo za takie ładowarki. U nas by to na przykład oznaczało, że w niedzielę się nie naładujesz.
U nas też tak jest, działa tylko w godzinach działania sklepu. A jak jest niedziela handlowa to chyba i tak nie działa, pewnie nie zmieniają harmonogramu.

STMS

Pionier e-mobilności
No i przyjechałem sobie do takiego Lidla na Słowacji i okazało się, że poza godzinami otwarcia sklepu ładowarka nie działa. Mimo iż parking jest normalnie dostępny (żadnych szlabanów ani innych takich). Dziękuję bardzo za takie ładowarki. U nas by to na przykład oznaczało, że w niedzielę się nie naładujesz.
no i się dziwisz, że nie działało ... ? ach te oczekiwania :ROFLMAO:

vwir

Pionier e-mobilności
no i się dziwisz, że nie działało ... ? ach te oczekiwania :ROFLMAO:
No wyobraź sobie że nie sądziłem, że lidl jest czynny do 21:00 i do tego po zamknięciu sklepu ładowarka nie działa. Mimo iż to normalnie płatna ładowarka, a nie jakaś darmowa jak w PL. Tak wiem, trzeba było sprawdzić godziny otwarcia sklepu, trzeba było sprawdzić czy ładowarka działa po jego zamknięciu, trzeba było splunąć przez lewe ramię i obrócić się trzy razy w lewo. Kiedy będzie wreszcie normalnie z tymi ładowarkami... Żebym mógł przyjechać, naładować, zapłącić kartą płatniczą i jechać dalej.

STMS

Pionier e-mobilności
No wyobraź sobie że nie sądziłem, że lidl jest czynny do 21:00 i do tego po zamknięciu sklepu ładowarka nie działa. Mimo iż to normalnie płatna ładowarka, a nie jakaś darmowa jak w PL. Tak wiem, trzeba było sprawdzić godziny otwarcia sklepu, trzeba było sprawdzić czy ładowarka działa po jego zamknięciu, trzeba było splunąć przez lewe ramię i obrócić się trzy razy w lewo. Kiedy będzie wreszcie normalnie z tymi ładowarkami... Żebym mógł przyjechać, naładować, zapłącić kartą płatniczą i jechać dalej.
wiesz co ja robię jak jest jakaś "dziwna" ładowarka - sprawdzam co piszą o niej na plugshare

a generalnie unikam dziwnych i udaje się :D a przejechałem już po europie 8 kkm a w sumie 18 kkm w 5 miesięcy Teslą

vwir

Pionier e-mobilności
Ja przez ponad 6 lat jazdy elektrykami zaliczyłem znaaaaaacznie więcej niż 18kkm i zdecydowanie więcej niż 8kkm za granicą. Co z tego? Widziałeś temat, w którym się wypowiadasz?

STMS

Pionier e-mobilności
Ja przez ponad 6 lat jazdy elektrykami zaliczyłem znaaaaaacznie więcej niż 18kkm i zdecydowanie więcej niż 8kkm za granicą. Co z tego? Widziałeś temat, w którym się wypowiadasz?

i mimo, że masz doświadczenie to nie sprawdzasz ładowarek ... zwłaszcza wiedząc jak wygląda sprawa Lidla w PL ?

widać doświadczenie niczego nie nauczyło

vwir

Pionier e-mobilności
Nie rozumiesz. Jeszcze raz: widzisz temat, w którym się wypowiadasz? Przecież właśnie piszę o tym, że wolałbym, żeby ładowarkami pod lidlami i biedronkami zarządzał ktoś „normalny” ze stawkami rynkowymi i godzinami pracy 24h/dobę. Za trudne?
A pod lidlem w Polsce jeszcze w życiu się nie ładowałem. Skąd pomysł, że mam z tym doświadczenie?

yarrker

Fachowiec
Akurat ja w czepku urodzony . Do lidla mam 150m od domu . Od 1,5msc ładowarka uruchomiona i cały czas 60kw . Oczywiscie darmowa ale w godzinach działania sklepu .

vwir

Pionier e-mobilności
Np. tutaj - Elocity 2,19 zł / kWh, a w ChargePoint 0,32 EUR / kWh (czyli jakieś 1,43 zł):

Albo tutaj - 2,14 zł/kWh za 150 kW na węźle obwodnicy Krakowa (ale wg Plugshare to jeszcze "Coming Soon" jest - dziwne):

Oczywiście nie porównywałem do wszystkich apek natywnych operatorów tylko do innej apki z roamingiem którą mam zainstalowaną - Plugsurfing, co ciekawe Plugsurfing ten roaming w SK/HU/RO ma wg mnie słabszy, np. Lidlów/Kauflandów brak, a ich jest dużo w tych krajach.
Z tego co widzę to chargepoint można dodać do apple wallet. Próbowałeś może czy to działa?

elektryk

Pionier e-mobilności
a generalnie unikam dziwnych i udaje się :D a przejechałem już po europie 8 kkm a w sumie 18 kkm w 5 miesięcy Teslą
18k w 5 miesięcy? Wow. To moje 8k w 5 mc wypada teraz blado :)

Wczoraj zrobiłem pierwszy raz trasę ponad 350km ciągiem po drogach lokalnych 90/50 i jakieś 60km autostrady i zużycie w dwie strony 120 Wh/km i cudem uniknięty sowity mandant, wyprzedzanie kolumn samochodów jest zbyt wciągające z takim kopem, ale można się wkopać prosto na patrol policji.

Zużycie z całego przebiegu 135 Wh/km (TM3 SR+ 18" Aero). Mega.