Lidl, Kaufland, Biedronka...

STMS

Pionier e-mobilności
Ale masz doświadczenie krzyżówki za małą kwotę, czy zgadujesz, bo nie lubisz urzędników? W jakim US to było?

To nie są niewiadomo jakie obroty między jakimiś Krzakimpexami i Złompolami, a fistaszki między Tauronem, a wieloletnią JDG. Zanim wjadą z kontrolą, to są czynności wyjaśniające i one są na miękko. Kontrola wjeżdża, jeśli wiedzą, że się powiedzie, a powodzenie znaczy, że dużo odzyskają, a nie że "coś znajdą". Mówił to wprost MF. Jeśli faktycznie będą mieli wątpliwości, to i im wyjaśnię, jak jest - auto z użytkiem mieszanym, w garażu budynku mieszkalnego, powołam się na decyzję dyrektora KIS, wyślę PDF-y z fakturami i potwierdzeniami przelewów i na tym etapie się odwalą, bo sprawa jest prosta, transakcja uczciwa, a żeby wyciągnąć ode mnie kilkanaście złotych na fakturze musieliby natrzepać pismo reinterpretujące jasno wyłożone stanowisko, co się, patrząc na roboczogodziny, im po prostu nie opłaca. I po co? Za przeniesienie kilka promili wpływu z VAT na uczciwie płacącego od lat podatnika, który niemal bezkosztowo ściąga do kraju kapitał z zagranicy, nikt nie dostanie nagrody od naczelnika.

miałem za niecałe 200 zł netto - zapomniałem zaksięgować korekty zakupu

kosztowało mnie to poza korektą JPK odsetki i chyba koszty wezwania

oprócz mojej korekty wiem, że 2 moich klientów miało też krzyżówki za kilka set złotych bo źle oznaczyli MK - ja jestem na metodzie kasowej

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
miałem za niecałe 200 zł netto - zapomniałem zaksięgować korekty zakupu

kosztowało mnie to poza korektą JPK odsetki i chyba koszty wezwania

oprócz mojej korekty wiem, że 2 moich klientów miało też krzyżówki za kilka set złotych bo źle oznaczyli MK - ja jestem na metodzie kasowej
A no widzisz - z zapominalstwa czy nie, faktycznie uszczupliłeś dochody z VAT, bo twoja transakcja finalnie się nie odbyła (została wycofana). US wykonał swoją robotę, tak jak należy. A zapłaciłeś za to zapewne fistaszki; w zasadzie koszt kapitału (kredytowania się na państwowym), a nie sankcję. A zrobili ci z tego powodu faktycznie pełną "kontrolę", grzebali we wszystkich fakturach i rejestrach, wyciągnęli jeszcze jakieś inne trupy z szafy, czy to były tylko czynności sprawdzające i musiałeś uporządkować tylko tę jedną transakcję?

Last edited:

Ev3

Pionier e-mobilności
Jak wystawiasz faktury tylko za granicę bez VAT, a operujesz w Polsce to się nie da inaczej.
Ja akurat sprzedawałem coś z 7% vat, a koszty miałem głównie 22%.
To nie są niewiadomo jakie obroty między jakimiś Krzakimpexami i Złompolami, a fistaszki między Tauronem, a wieloletnią JDG. Zanim wjadą z kontrolą, to są czynności wyjaśniające i one są na miękko.
W moim przypadku nikt nic nie wyjaśniał, a jedyny telefon to "kiedy możemy wpaść z kontrolą".
Sprawa rozbijała się o jakieś pojedyncze tysiące, może nawet setki złotych do zwrotu.....

Może już zmądrzeli od tego czasu, ale wolę nie sprawdzać po raz wtóry.

STMS

Pionier e-mobilności
może od początku

@konrad.zielinski

odpowiedz na pytanie :

serio wrzucasz w JPK w VAT naliczony fakturę za energię na osobę prywatną która nie ma wpisanego Twojego NIPu ?

nie chce mi się wierzyć ...

od kiedy ?

A no widzisz - z zapominalstwa czy nie, faktycznie uszczupliłeś dochody z VAT, bo twoja transakcja finalnie się nie odbyła (została wycofana). US wykonał swoją robotę, tak jak należy. A zapłaciłeś za to zapewne fistaszki; w zasadzie koszt kapitału (kredytowania się na państwowym), a nie sankcję. A zrobili ci z tego powodu faktycznie pełną "kontrolę", grzebali we wszystkich fakturach i rejestrach, wyciągnęli jeszcze jakieś inne trupy z szafy, czy to były tylko czynności sprawdzające i musiałeś uporządkować tylko tę jedną transakcję?

a teraz drugie

mieszasz pojęcia

co innego się pomylić RAZ , niezamierzenie
a co innego SYSTEMATYCZNIE wykazywać VAT liczony nie mając prawa go odliczyć

skoro faktura za prąd domowy nie miała mieć NIP dla DG to żaden księgowy tego nie będzie systematycznie księgował w JPK jako VAT naliczony [tylko koszty ale to co innego] chyba, że na wyraźne zlecenie klienta i pod jego odpowiedzialność

a jak się znajdzie taki co zaksięguje bez problemu to szybko go trzeba zmienić 🤪

cezbar

ID.4 Pro 128kW/77kWh 2023
może od początku

@konrad.zielinski

odpowiedz na pytanie :

serio wrzucasz w JPK w VAT naliczony fakturę za energię na osobę prywatną która nie ma wpisanego Twojego NIPu ?

nie chce mi się wierzyć ...

od kiedy ?

a teraz drugie

mieszasz pojęcia

co innego się pomylić RAZ , niezamierzenie
a co innego SYSTEMATYCZNIE wykazywać VAT liczony nie mając prawa go odliczyć

skoro faktura za prąd domowy nie miała mieć NIP dla DG to żaden księgowy tego nie będzie systematycznie księgował w JPK jako VAT naliczony [tylko koszty ale to co innego] chyba, że na wyraźne zlecenie klienta i pod jego odpowiedzialność

a jak się znajdzie taki co zaksięguje bez problemu to szybko go trzeba zmienić 🤪
oj tam.
moja mama księgowa w dużej firmie 25 lat temu zapomniała raz wysłać jedna informacje która nie uszczupliła żadnych dochodów budżetu i tak dostala spora karę z tytułu karno skarbowego.
więc da się ale później jest ciepło!

OldSeb

Posiadacz elektryka
Hmm czy tylko mi się wydaje czy nowe ładowarki Lidla jednak pojawiają się w Elocity jako "ChargePoint Austria" ? Przynajmniej tak to wygląda na mojej dzielni i niektórych małych miejscowościach w których czasami bywam, cena niestety niezbyt fajna bo 2.50.

Iktorn

Zadomawiam się
Hmm czy tylko mi się wydaje czy nowe ładowarki Lidla jednak pojawiają się w Elocity jako "ChargePoint Austria" ? Przynajmniej tak to wygląda na mojej dzielni i niektórych małych miejscowościach w których czasami bywam, cena niestety niezbyt fajna bo 2.50.
Zgadza się. Tak samo jak Kaufland.