Zasady programu referencyjnego - zbieranie, wygasanie zgromadzonych punktów i darmowego ładowania

Michal

Moderator
Nie wiedziałem jak to działa i w końcu sprawdziłem, więc podsyłam skrót i link do całości:
  • Klienci firmy Tesla mogą polecić maksymalnie 12 zamówień i 60 jazd próbnych w roku kalendarzowym, a zamówienie musi zostać złożone lub jazda próbna musi zostać zaplanowana przy użyciu łącza z poleceniem klienta (z wyjątkiem korzyści lojalnościowych).
  • Punkty tracą ważność po 12 miesiącach a mile w usłudze Supercharging — po 6 miesiącach od daty ich przyznania.
  • Jeśli zdobędziesz dodatkowe punkty, data wygaśnięcia wszystkich Twoich punktów zostanie przedłużona o 12 miesięcy od ostatniej daty przyznania punktów. Aby przedłużyć datę ważności wszystkich swoich punktów, data dostawy musi poprzedzać wcześniejszą datę wygaśnięcia punktów.
  • Jeśli wymienisz punkty na dodatkowe ładowanie Supercharging, data wygaśnięcia wszystkich Twoich mil zostanie przedłużona o 6 miesięcy, do maksymalnie 36 miesięcy.
Szczególnie istotne wydają się ostatnie punkty, bo pozwalają naprawdę długo przeciągać wykorzystanie darmowego ładowania i punktów. Sam wykorzystałem punkty na 5000 km darmowego ładowania, a do tej pory zużyłem tylko 900 km, bo planowane wycieczki chyba się nie udadzą, więc na pewno przyda mi się przedłużenie.

[źródło]

elektryk

Pionier e-mobilności

Michal

Moderator
Ja na pewno dam znać jeśli coś wpadnie, choć zwykle robiłem to dopiero po odbiorze, bo miałem już chyba 4 puste polecenia, które nie doszły do skutku.
Staram się dziękować za dokończone zakupy z mojego linka polecającego - jest do tego wątek.
Mam obecnie 8 poleceń, z których:
  • 1 jest moje własne (bon lojalnościowy, który dawał wyższe korzyści od polecenia 5000)
  • 2 oczekujące z maja ale raczej nie dojdą już do skutku, bo kojarzę, że ci użytkownicy upolowali już jakieś okazję.
  • 3 dostarczone (2000 + 2000 + 7500)
  • 2 oczekujące

Last edited:

nabrU

Moderator
O jestem w Top 10 :), dziękuję za uznanie (y)
Ja mam tylko jedno polecenie oczekujące od prawie miesiąca (nie wiem ile tam u Was się czeka na odbiór Tesli) więc jakby ktoś coś to się nie obrażę ;). Z góry dziękuję...

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja czekam tylko na jedno od kolegi z forum :)
Zamierzam z niego wykupic pakiet boost :)
niby jezdze wolno, ale jakos kreci mnie zeby bylo ponizej 4 do setki 🤩

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie żałowałem.
To czuć... Ale potem się przyzwyczaisz. To są subtelne różnice, ale są

Niby niewiele ale jechalem swoja dawną Tm3 z boostem 3,9s i zaraz potem krową dwa coś tam ponad 2,6 ?
I niby nic a jednak różnica jest, bo do tego dochodzi jeszcze masa. Zryw w Xie jest bardziej odczuwalny nawet gdy nie daję na maxa.
Ad premie to działają przez rok, a ładowania nie przedłużają juz wszystkich poprzednich.
Te nowe chyba jednak przedłużają poprzednie z nowej puli ale jw do roku do przodu od ostatniej otrzymanej

viallos

Pionier e-mobilności
Jestem w TOP20 ... wow ... a żona mi jakiś czas temu powiedziała że chyba za dużo przeglądam to forum... stwierdziłem: że nie tak dużo... ale ze statystyk wygląda że chyba jednak za dużo 😀

Michal

Moderator
Wpadło polecenie od Krzysztof TMY - dziękuję!
(nie wiadomo czy to z artykułu, forum, czy może z mojej aplikacji z cenami aut)

tokwi

Pionier e-mobilności
Uważajcie z tym programem. Nie wiem, czy to dobry pomysł, żeby się tak afiszować tymi darowiznami.
Pamiętajmy, że w PL progi podatkowe od darowizn są cholernie niskie, a państwo ma potrzeby.

Obecnie to:
Opodatkowaniu podlegać będzie nabycie, od jednego zbywcy, własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:
36 120 zł – dla nabywców zaliczonych do pierwszej grupy podatkowej
27 090 zł – dla nabywców zaliczonych do drugiej grupy
5733 zł – dla nabywców zaliczonych do trzeciej grupy

W przypadku Tesla darczyńca należy do 3 grupy, co oznaczałoby, że już trzeciego referala należy opodatkować i zapłacić PIT-SD.
Pisze z reszta o tym w regulaminie programu lojalnościowego.
1692793485551.png

Oczywiście do dyskusji jest wartość tych kredytów i można próbować dyskutować nt wartości tych kredytów dla obdarowanego np: uzasadniać że 500 kredytów ma wartość 0 PLN, bo za 500 kredytów kupuje się przecież 0 km ładowań, ale jak się ktoś przy... to przeliczy wprost na kWh SuC.

Może ktoś to już rozkminiał bardziej i niepotrzebnie podnoszę temat.