Zasady programu referencyjnego - zbieranie, wygasanie zgromadzonych punktów i darmowego ładowania

elektryk

Pionier e-mobilności
Jestem w TOP20 ... wow ... a żona mi jakiś czas temu powiedziała że chyba za dużo przeglądam to forum... stwierdziłem: że nie tak dużo... ale ze statystyk wygląda że chyba jednak za dużo 😀
Powiedz żonie, że dzięki forum może wpaść darmowe ładowanie to będzie Cię pytać czy już coś pisałeś na forum ;-)

elektryk

Pionier e-mobilności
Uważajcie z tym programem. Nie wiem, czy to dobry pomysł, żeby się tak afiszować tymi darowiznami.
Pamiętajmy, że w PL progi podatkowe od darowizn są cholernie niskie, a państwo ma potrzeby.

Obecnie to:
Opodatkowaniu podlegać będzie nabycie, od jednego zbywcy, własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej:
36 120 zł – dla nabywców zaliczonych do pierwszej grupy podatkowej
27 090 zł – dla nabywców zaliczonych do drugiej grupy
5733 zł – dla nabywców zaliczonych do trzeciej grupy

W przypadku Tesla darczyńca należy do 3 grupy, co oznaczałoby, że już trzeciego referala należy opodatkować i zapłacić PIT-SD.
Pisze z reszta o tym w regulaminie programu lojalnościowego.
View attachment 12786

Oczywiście do dyskusji jest wartość tych kredytów i można próbować dyskutować nt wartości tych kredytów dla obdarowanego np: uzasadniać że 500 kredytów ma wartość 0 PLN, bo za 500 kredytów kupuje się przecież 0 km ładowań, ale jak się ktoś przy... to przeliczy wprost na kWh SuC.

Może ktoś to już rozkminiał bardziej i niepotrzebnie podnoszę temat.
Podobne rozważania są przy walutach obcych, wymieniając je na wakacje i później z powrotem możesz być do przodu na kursie, niektórzy twierdzą że trzeba zapłacić podatek od zysków kapitałowych, ale wykładnia jest taka, że dopóki ta wymiana walut jest na użytek własny i nie stanowi źródła stałego zarobku to nie płacisz podatku.

Ostatnio robiąc zakupy w sklepach z kartami lojalnościowymi dostajemy bardzo duże upusty/kupony/bony które w skali roku mogą iść w tysiące, pytanie czy to korzyść majątkowa wymagająca rozliczenia?

Wg mnie nie ma co popadać w paranoję, bo gdyby tak dosłownie traktować przepisy pisane jeszcze za komuny to za pożyczenie kasy siostrze trzebaby odprowadzić podatek.

Michal

Moderator
Wpadło kolejne od R. S. na TMY - dziękuję!

Gandalf

Pionier e-mobilności
Gratulacje dla obu stron, jedni mają frajdę z punktów, drudzy z nowych fajnych samochodów :)

Co do punktów, rabatów, opustów i ewentualnych podatków od nich, to chciał bym zobaczyć jak np. firma z kaczką w logo rozlicza się z punktów żegnaj ;-)

Co do Teslowej zabawy, sytuacja wygląda podobnie do tej:

TL;DR: niby spoko, można się rozejść, ale autorzy nie ponoszą, interpretacja może się zmienić, a jak by co to nie my ;-)

tokwi

Pionier e-mobilności
podatki delikatna materia, ale co najgorsze niejasna i mętna. Niektórzy umieją w takiej wodzie pływać i się całkiem dobrze czują. Ja nie nabyłem takiej pewności, więc tyko dzielę się wątpliwością.
Wg mnie nie ma co popadać w paranoję, bo gdyby tak dosłownie traktować przepisy pisane jeszcze za komuny to za pożyczenie kasy siostrze trzebaby odprowadzić podatek.
tu jak najbardziej PCC
Co do Teslowej zabawy, sytuacja wygląda podobnie do tej:

TL;DR: niby spoko, można się rozejść, ale autorzy nie ponoszą, interpretacja może się zmienić, a jak by co to nie my ;-)
ta interpretacja była pod potrzebę sprzedającego za obniżoną cenę (aż do ceny 1 zł). Podejrzewam, że chodziło o to aby móc sprzedawać z ujemną marzą, cały koszt towaru odliczać i naliczać VAT od ceny sprzedazy (1 zł) a nie od wartości.

Moja wątpliwość nie dotyczy jednak strony obdarowującego (czy sprzedawcy), ale obdarowanego. Problem nie występuje gdy nagrody są drobne - takie misie, ani też gdy od puli nagród przeprowadzający zabawę odprowadzi 10% (jakoś tak mis ei kołacze) podatek. Tu mamy inną konstrukcję - darowizny. IMHO

MarcinEV

Posiadacz elektryka
wrócę do tematu pkt;
Poleciłem auto użytkownikowi tesli (model s z USA 2015 rok), zgodnie z regulaminem bony mi się nie należą?
A jak założy konto z nowego maila ?
Co myślicie.