Kupno Tesli w leasingu - pytań kilka

wojtkow

Pionier e-mobilności
Jako, że moje przygotowania do kupna Tesli wchodzą na ostatnią prostą to chciałem potwierdzić / wyjaśnić kilka rzeczy:
  1. Jeżeli kupuje na inny leasing niż domyślny Santander (SCM) to wybieram zakup gotówkowy
  2. Płatność jest wymagana dopiero po otrzymaniu terminu dostawy - jeżeli będą czekał dwa miesiące to leasing nie ma co robić, jedyny koszt to rezerwacja?
  3. Wall Connector który dorzuca się "sam" do koszyka nie jest na FV dla leasing (i nie ma wpływu na dopłatę Mój Elektryk)?
  4. Wall Connector odbiera się z Teslą czy przysyłają go niezależnie (bo jak to to drugie, to mógłbym go sobie założyć wcześniej)?
  5. Żeby skorzystać z referala trzeba założyć konto używając linku polecającego?
Dziękuję za pomoc.

KrzysztofFly

Moderator
Jako, że moje przygotowania do kupna Tesli wchodzą na ostatnią prostą to chciałem potwierdzić / wyjaśnić kilka rzeczy:
  1. Jeżeli kupuje na inny leasing niż domyślny Santander (SCM) to wybieram zakup gotówkowy
  2. Płatność jest wymagana dopiero po otrzymaniu terminu dostawy - jeżeli będą czekał dwa miesiące to leasing nie ma co robić, jedyny koszt to rezerwacja?
  3. Wall Connector który dorzuca się "sam" do koszyka nie jest na FV dla leasing (i nie ma wpływu na dopłatę Mój Elektryk)?
  4. Wall Connector odbiera się z Teslą czy przysyłają go niezależnie (bo jak to to drugie, to mógłbym go sobie założyć wcześniej)?
  5. Żeby skorzystać z referala trzeba założyć konto używając linku polecającego?
Dziękuję za pomoc.
1. W sumie to nie ma wielkiego znaczenia, nawet jeśli bierzesz przez SCM, to możesz wybrać gotówkę, a dopiero jak Ci przydzielą VIN i zaczną Cię atakować z salonu to podasz jaki leasing.
2. Jeśli nie będziesz miał samochodu z Chin, to nawet jak nie weźmiesz czegoś z Inventory, to VIN może pojawić się bardzo szybko. Więc dobrze by było gdybyś leasing miał już załatwiony.
3/4. Wall Connector możesz także zakupić z oficjalnego sklepu Tesla https://shop.tesla.com/pl_pl/product/wall-connector.
5. Konto możesz założyć wcześniej, wystarczy jak potem klikniesz stronę z linku polecającego składając zamówienie lub wybierając egzemplarz z Inventory.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Tak
  1. Płatność jest wymagana dopiero po otrzymaniu terminu dostawy - jeżeli będą czekał dwa miesiące to leasing nie ma co robić, jedyny koszt to rezerwacja?
Tak. W moim przypadku od zamówienia do odbioru minęły niecałe dwa miesiące a ponieważ trochę było zachodu z leasingiem to ledwie się wyrobiłem z załatwieniem formalności.
  1. Wall Connector który dorzuca się "sam" do koszyka nie jest na FV dla leasing (i nie ma wpływu na dopłatę Mój Elektryk)?
Pierwsze słyszę, żeby Wall Connector sam się dorzucał.. Możesz go kupić oddzielnie, niezależnie od leasingu..
  1. Wall Connector odbiera się z Teslą czy przysyłają go niezależnie (bo jak to to drugie, to mógłbym go sobie założyć wcześniej)?
To jest niezależny zakup ale możesz odebrać razem z autem. Wg mnie lepiej mieć go wcześniej i zamontować w garażu przed odbiorem auta. Mogą Ci go wysłać.
  1. Żeby skorzystać z referala trzeba założyć konto używając linku polecającego?
Klikasz na referralu i strona sama Cię prowadzi. Możesz przetestować na moim ze stopki ;-)
Dziękuję za pomoc.

Jaceq

Pionier e-mobilności
1. W sumie to nie ma wielkiego znaczenia, nawet jeśli bierzesz przez SCM, to możesz wybrać gotówkę, a dopiero jak Ci przydzielą VIN i zaczną Cię atakować z salonu to podasz jaki leasing.
Wg mnie ma to o tyle znaczenie, że wybranie gotówki upraszcza zamówienie. Do tego zakup z "obcego" leasingu to z punktu widzenia Tesli zakup za gotówkę bo dostaną pełną kwotę od leasingu.

KrzysztofFly

Moderator
Wg mnie ma to o tyle znaczenie, że wybranie gotówki upraszcza zamówienie. Do tego zakup z "obcego" leasingu to z punktu widzenia Tesli zakup za gotówkę bo dostaną pełną kwotę od leasingu.
Oni zawsze dostają pełną kwotę, ja akurat brałem leasing SCM i oni i tak wpłacili całą kwotę, a ja dostałem od Tesli zwrot zaliczki. Największą zaleta załatwiania leasingu poprzez SCM, jest to, że oni między sobą bardzo szybko wymieniają dokumenty i pieniądze ;) . Więc stosunkowo cała operacja trwa bardzo krótko. U mnie od przydzielenia VIN i telefonu z Tesli, do odbioru samochodu w Warszawie minęło zaledwie kilka dni.
Natomiast różnice w kosztach pomiędzy leasingami są niewielkie, więc tutaj najczęściej bierze się pod uwagę własne preferencje lub tak jak w moim wypadku najmniejsze komplikacje (czytając w różnych wątkach o przebojach w kontaktach na linii Tesla-leasing). U mnie ważne było też to, że bez żadnego problemu mogłem wybrać ubezpieczenie własne, a także nikt mnie nie zmuszał do brania GAP.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Dziękuję za odpowiedzi - mam kilka ofert leasingu - ta od SCM lokuje się gdzieś po środku stawki a rozrzut kosztów dla TMY LR ze stocku (246k brutto) sięga 8 tys netto (121-126% przy określonych przeze mnie parametrach leasingu). Nie lubię przepłacać więc ciągle się waham kogo wybrać. Sama procedura nie powinna być długa, oferty dostałem po ogólnej weryfikacji mojej JDG, która jest czysta i dochodowa, więc nie sądzę aby wymyślono dużo więcej, zwłaszcza, że nikt już nie chce (przynajmniej z oferentów) zaświadczeń z ZUS, US, KRUS i innych. Wystarczą oświadczenia i BIK.

Pisząc, że WC dorzuca się sam, miałem na myśli, że jest (obecnie) domyślnie zaznaczony, wiem, że mogę go wyrzucić, byłem jednak ciekaw jak to wygląda przy zakupie razem.
@Jaceq skorzystałbym z Twojego polecenia ale już je komuś obiecałem, sorki :D

Jaceq

Pionier e-mobilności
Dziękuję za odpowiedzi - mam kilka ofert leasingu - ta od SCM lokuje się gdzieś po środku stawki a rozrzut kosztów dla TMY LR ze stocku (246k brutto) sięga 8 tys netto (121-126% przy określonych przeze mnie parametrach leasingu). Nie lubię przepłacać więc ciągle się waham kogo wybrać. Sama procedura nie powinna być długa, oferty dostałem po ogólnej weryfikacji mojej JDG, która jest czysta i dochodowa, więc nie sądzę aby wymyślono dużo więcej, zwłaszcza, że nikt już nie chce (przynajmniej z oferentów) zaświadczeń z ZUS, US, KRUS i innych. Wystarczą oświadczenia i BIK.
Sprawdź jeszcze ING. W moim przypadku mieli najlepszą ofertę.
Pisząc, że WC dorzuca się sam, miałem na myśli, że jest (obecnie) domyślnie zaznaczony, wiem, że mogę go wyrzucić, byłem jednak ciekaw jak to wygląda przy zakupie razem.
A ok. Gdy ja zamawiałem w styczniu to w ogóle nie było takiej opcji. W sklepie Tesli masz WC za 2277 pln. Jeśli z autem jest taniej, bierz z autem.. Ale jeśli taka sama cena to ja bym zamawiał oddzielnie ze sklepu i zamontował przed odbiorem auta.
Luzik 😉

karol.kar

Pionier e-mobilności
U mnie na razie PKO jest najtańsze, ING jest na 3 miejscu :)
Zweryfikuj jeszcze mały drobiazg.
Część banków oferuje leasing np. 36 mies., ale jest to 36 rat + 37 wykup. I co za tym idzie dowalają Ci na koniec własne ubezpieczenie.
Standardowo powinno być dla 3 lat: 35 rat + ostatnia wykup.
I sprawdź też ubezpieczenie jakie oferują, zmiana ubezpieczenia na własne to dodatkowe koszty + akceptacja.

KrzysztofFly

Moderator

8k to sporo, nie znam parametrów leasingu jaki Cię interesuje, w moim przypadku (luty 2023) różnice były na poziomie 1k. Procedura leasingu jest raczej krótka, po prostu niektóre leasingi strasznie długo wymieniają się wiadomościami i dokumentami z Teslą, przynajmniej tak było w Q1 iQ2, także z winy Tesli, a raczej ubogiej obsady w tamtym czasie w Ząbkach. Ja sam byłem obsługiwany przez ekipę polskojęzycznych pracowników Tesli z Niemiec, oddelegowanych do Polski celem ratowania sytuacji. Prawdopodobnie teraz jest już lepiej, bo raczej nie było ostatnio wpisów w tym temacie na forum.