Kupno Tesli w leasingu - pytań kilka

wojtkow

Pionier e-mobilności
@karol.kar jasne, to nie mój pierwszy leasing w życiu - wiem o sztuczkach na zwiększenie zysku przez sprzedaż wiązaną czy traktowanie wykupu jako dodatkową ratę (CLS podesłał mi taką umowę). Nie mniej bardzo dziękuję za przypomnienie.
@KrzysztofFly - ja biorę leasing na 5 lat, więc koszt jest większy więc i rozrzut większy. Ale jak odrzucimy najdroższą ofertę (znowu CLS) to rozrzut spada do 4 tysięcy i 3pp. Dobrze wiedzieć o tym, że niektórzy mają nie po drodze z Teslą.

Vangass

Posiadacz elektryka
W maju '23 też brałem leasing na 5 lat, wpłata własna to dotacja (a dokładniej założyłem za BOŚ i czekam na zwrot).
Wtedy oferty miałem 3: ING 122,29, BNP 122,69, SCM 118,9.
Ale SCM wymagał w 1 roku ich ubezpieczenia. Pierwotnie źle wyliczone, bo od ceny netto finalnie okazało się, że było o 2300zł droższe niż oferta, którą dostałem od mojego brokera.
ING miał też rejestracje za free, a SCM bierze +5zł za "prowadzenie rachunku" do spłat.. ech.
Anyway, wybrałem SCM z racji szybkości działania. Kliknąłem w sobotę po południu, a 11 dni później odebrałem auto. Nie miałem wcześniej przygotowanego leasingu.

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly - ja biorę leasing na 5 lat, więc koszt jest większy więc i rozrzut większy. Ale jak odrzucimy najdroższą ofertę (znowu CLS) to rozrzut spada do 4 tysięcy i 3pp. Dobrze wiedzieć o tym, że niektórzy mają nie po drodze z Teslą.
No ja mam na 35 miesięcy, wpłata własna 40%, wykup 1%. Nie potrzebowałem GAP wiec go nie brałem, z nim leasing byłby odrobinę tańszy, natomiast suma opłat za GAP przez cały okres byłaby dużo wyższa niż różnica w racie. Tak samo z ubezpieczeniem, gdybym brał u nich, miałbym odrobinę niższą ratę, jednak z pewnych względów zależało mi na własnym, co i tak było dla mnie dużo korzystniejsze. Co ciekawe, zaakceptowali moje ubezpieczenie i nie skasowali mnie z zgodę na ubezpieczenie obce, przynajmniej w pierwszym roku.

KrzysztofFly

Moderator
W maju '23 też brałem leasing na 5 lat, wpłata własna to dotacja (a dokładniej założyłem za BOŚ i czekam na zwrot).
Wtedy oferty miałem 3: ING 122,29, BNP 122,69, SCM 118,9.
Ale SCM wymagał w 1 roku ich ubezpieczenia. Pierwotnie źle wyliczone, bo od ceny netto finalnie okazało się, że było o 2300zł droższe niż oferta, którą dostałem od mojego brokera.
ING miał też rejestracje za free, a SCM bierze +5zł za "prowadzenie rachunku" do spłat.. ech.
Anyway, wybrałem SCM z racji szybkości działania. Kliknąłem w sobotę po południu, a 11 dni później odebrałem auto. Nie miałem wcześniej przygotowanego leasingu.
Mi też najpierw powiedzieli, że w pierwszym roku obowiązkowe jest ubezpieczenie u nich, więc napisałem, że w takim razie skorzystam z oferty innego banku. Nagle okazało się, że da się też zrobić z ubezpieczeniem we własnym zakresie, tak jak pisałem wcześniej, do tej pory mnie za to nie skasowali (a leasing mam od lutego), a w cenniku mają opłatę 200zł (co i tak jest w miarę ok, bo niektórzy kasują 300zł)
Nie wiem także dlaczego, jednak mnie za obsługę rachunku kasują 1,00 brutto (w cenniku jest tak jak piszesz 5zł), może jakaś promocja była ;).
Zrzut ekranu 2023-08-26 225847.png

Vangass

Posiadacz elektryka
@KrzysztofFly masz rację! Zapomniałem o GAP.
Te 118,9 to z ubezpieczeniem i GAP.
Bez GAP było 122,03. I ja mam to właśnie.
GAP wziąłem zewnętrznie.
Sorki za nieścisłości.

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly masz rację! Zapomniałem o GAP.
Te 118,9 to z ubezpieczeniem i GAP.
Bez GAP było 122,03. I ja mam to właśnie.
GAP wziąłem zewnętrznie.
Sorki za nieścisłości.
A kartę paliwową Ci też wciskali/wcisnęli? U mnie twierdzili, że jest obowiązkowa, do wyboru BP/Orlen. W sumie w korespondencji pisałem do nich, że chyba trochę to bez sensu wciskać kartę paliwową do elektryka. No i tu także do dzisiaj żadnej karty paliwowej mi nie wydali, może ktoś tam zmądrzał.

Vangass

Posiadacz elektryka
A kartę paliwową Ci też wciskali/wcisnęli? U mnie twierdzili, że jest obowiązkowa, do wyboru BP/Orlen. W sumie w korespondencji pisałem do nich, że chyba trochę to bez sensu wciskać kartę paliwową do elektryka. No i tu także do dzisiaj żadnej karty paliwowej mi nie wydali, może ktoś tam zmądrzał.
Tak.
I też jej nie dostałem :LOL:

KrzysztofFly

Moderator
Tak.
I też jej nie dostałem :LOL:
Jeśli mi ją kiedyś jednak doślą, to mam od biedy jeszcze trzy spalinowe i jakoś ją wykorzystam, mam nadzieję, że jednak odpuścili. Gdyby w to miejsce zaproponowali coś co obsługuje także ładowanie, to byłby zupełnie inny temat.

mattj

Nowy na Forum
@KrzysztofFly rozglądam się za podobnym leasingiem do twojego, nigdy nie brałem leasingu zastanawiam się jaki % to dobra oferta ?

KrzysztofFly

Moderator
@KrzysztofFly rozglądam się za podobnym leasingiem do twojego, nigdy nie brałem leasingu zastanawiam się jaki % to dobra oferta ?
Nie wiem czy z oprocentowaniem coś się teraz zmieniło na korzyść (w końcu inflacja leci na łeb na szyję ;) ) Ale w zależności od tego czy weźmiesz z GAP, czy z ubezpieczeniem u nich czy własnym, a także kwestia dofinansowania może mieć znaczenie, liczyłbym na koszt całkowity w okolicach 107-110% ceny samochodu.
Złóż najlepiej zapytanie do kilku firm, podaj te same dane do wyliczeń i poproś o oferty, to nic nie kosztuje.

Najnowsze dyskusje