Dacia Spring

Olo

Nowy na Forum
Witam,

Zastanawiamy się z żoną nad zakupem Dacii Spring. Auto ma być jako drugie w rodzinie, głównie do dojazdów do pracy (70km dziennie z tego ok. 50 po S5 i A2, oczywiście mogę jechać przez miasto, ale szkoda czasu) i jazdy po zakupy dla żony itp. Obecnie jeżdżę Sportege i to auto ma zostać na dłuższe podróże.
Staram się jeździć ekonomicznie (sportage na tej trasie spała 6,5l max) wiec nie potrzebuje prędkości max 140km/h. Potrzebny mi CarPlay i tempomat i klima jako minimum wyposażania. Dacia kusi cena+dopłaty oraz ekonomia. W domu mam sile w garażu. Wiec ładowane nie będzie, aż tak wolne. Czy warto wybrać ten model, dodam że wole nowe auto niż używki nawet z dobrych rąk. Up czy citygo wyglądają lepiej, ale chyba nigdzie ich nie ma i do tego są jednak mniejsze od dacii. Jak wygoda zużycie prądu przy tych 90 km/h, oglądem różne testy innych aut +/- 13-15kwh/100km, Dacia jest lżejsza, ale tez bardzo słaba.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja bym szukal i3 90Ah, a z nowych citygo. Dacia nie nadaje sie do jezdzenia 70km dziennie raczej. Nie jezdzilem Dacia, ale parametrowo naprawde nie powala.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Akurat miałem dzisiaj przyjemność z ciekawości pojechać Springiem w Traficarze i doszedłem do następującego wniosku. Jeżeli ktoś chce kupić drugie auto, miejskie, kompaktowe, a nic lepszego nie ma w budżecie, to jasne, można. Ale jak już się jechało Leafem, Zoe, Teslą... no to niestety, jeździ bardziej jak spaliniak i to czuć. Poza tym we wnętrzu tego auta czuć tą cenę dość mocno. Mam z tej przejażdżki materiały video, ale nie wiem czy to jest miejsce na publikację takich rzeczy :D.

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli do jazdy po A2 i S5 to ja bym jednak wolał coś ciut większego. Dacia jest malutka i podejrzewam, że przy ponad 100km/h na autostradzie pomiędzy tirami może być niezbyt komfortowo. Tak jak pisali poprzednicy - spróbuj się przewieźć i sam zadecyduj.
Odnośnie niskiej ceny - pamiętaj o utracie wartości. Podejrzewam, że na Dacii może być zauważalnie większa niż na citigo. Ale faktem jest, że brakuje takich elektrycznych maluchów na rynku.

Phitherek_

Posiadacz elektryka
Zgodnie z zapowiedzią, wrzucam krótki lekko zmontowany film z przejażdżki w stylu vlog.

A zdjęcia tutaj (nie dołączam do posta bo krzyczy że za duże):

Żeby rozjaśnić parę spraw:
- Moment elektryczny natychmiastowy oczywiście jest. To moc silnika i przyspieszenie pozostawiają wiele do życzenia.
- Rekuperacji tak bardziej nie sprawdzałem. One pedal nie ma bo się toczy.
- Radio działa, tylko na potrzeby filmu wyłączyłem. Reszty systemu multimedialnego za bardzo nie sprawdzałem.
- Wyciszenie jest kiepskie, jedyny plus to rzeczywiście cisza silnika elektrycznego.

Last edited:

wojtekp

Nowy na Forum
też wiem, że taki samochód istnieje. I nie powala ale ja nie mam specjalnych wymagań. To że rumuni niedbale robią wykończenie to też wiem ale to mi nie robi.
Pytanie jaka jest tego awaryjność i jaki realny zasięg. Bo obawiam się, że niewielki.
Również spytam o to w salonie jak to wygląda.