Falownik hybrydowy offgrid 3 fazowy

cziwello

Nowy na Forum
Czołem doświadczeni forumowicze.
Chcę kupić falownik hybrydowy, do którego mógłbym zapiąć akumulatory np. AGM. Oczywiście z falownika podczas pracy na akumulatorach ma wychodzić prąd trójfazowy (siła) tak abym mógł zasilić trójfazową pompę ciepła. Czy znacie może jakiegoś producenta takiego urządzenia ? Bardzo proszę o linki do takich urządzeń.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Jeśli chcesz "rzeźbić" z różnymi magazynami energii to falowniki które można włączyć do sieci i mają funkcje offgrid to Deye i SofarSolar. Deye ma przewagę że może podać na jedną fazę energię prawie równą mocy falownika a w pozostałych falownikach masz tak że 3-fazowy 10kWh daje na faze 3.33 i przy przekroczeniu wywali błąd.

6a8

Posiadacz elektryka
Czy aktualnie nadal jest tak, że falowniki mają określony, ograniczony repertuar współpracujących magazynów ?
Bo kolega zdaje się szuka rozwiązania do podpięcia "czystych" akumulatorów. Tak to przynajmniej rozumiem.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Czy aktualnie nadal jest tak, że falowniki mają określony, ograniczony repertuar współpracujących magazynów ?
Bo kolega zdaje się szuka rozwiązania do podpięcia "czystych" akumulatorów. Tak to przynajmniej rozumiem.
To zależy od komunikacji, jeśli jest CAN to tak. Jeśli są takie, które sprawdzają poziom naładowania po napięciu magazynu to nie. Z tych, które mogą spradzać i tak i tak to DEYE i SOFAR. Reszta wymaga CAN czyli dedykowanych magazynów, lub takich mulimagazynów jak np PYLONTECH. Pylon wspiera już kilka brandowych inwerterów.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Ja mam instalację off-grid z konieczności na Victron Multiplus 5 000 VA.
Na razie jedną fazę, ale docelowo myślę o trzech.
Baterie 48V LiFePo4.

Myślałem o hybrydowym Deye jak mi prąd podłączą, ale martwi mnie trochę zużycie prądu w stanie uśpienia.
Victron ma z tego co pamiętam, 18 W. O Deye słyszałem, że ma dobrze ponad 100 W.
Zimą, przy małej mocy PV to trochę robi się bezsensowne. Czy się mylę?

nnnnn

Pionier e-mobilności
W tych falownikach się jakoś ustawia jaką masz baterię (AGM, LiFePO4, NMC) i ile ogniw w szeregu?
Ustawia się rodzaj, Kwasówka/LiION a ilość ogniw kontrolowana jest przez bms baterii. Jeśli połączenie jest bez CAN to falownik pilnuje tylko napięć góra-dół.

Ja mam instalację off-grid z konieczności na Victron Multiplus 5 000 VA.
Na razie jedną fazę, ale docelowo myślę o trzech.
Baterie 48V LiFePo4.

Myślałem o hybrydowym Deye jak mi prąd podłączą, ale martwi mnie trochę zużycie prądu w stanie uśpienia.
Victron ma z tego co pamiętam, 18 W. O Deye słyszałem, że ma dobrze ponad 100 W.
Zimą, przy małej mocy PV to trochę robi się bezsensowne. Czy się mylę?
Victron 5000 jest jednofazowy. Pobór w Deye zależy od tego jak mocno drenujemy baterię, bo tam są dwa dość potężne wentylatory. W spoczynku pokazywało 38W, to tylko testy były. Nie wiem jak w dłuższym użytkowaniu.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Victron jest jednofazowy, ale można spiąć 3 sztuki, które dają 3 fazy.
A jaki jest koszt tych 3 Victronów? Deye 10kW kosztuje 10-12k PLN czyli tyle co jeden Victron. Nie oceniam i w żadne sposób nie faworyzuje Deye, Victrony pewnie dłużej podziałają bo jednak 10kW w jednej skrzynce i z możliwością dociążenia jednej fazy mocą maksymalną spowoduje zapewne większe i szybsze zużycie.
38 W jak na 3 fazy to bardzo dobry wynik.
Nie wiem jak zachowuje się to w dłuższym użytkowaniu oraz podczas pracy. W momencie gdy miałem okazję obserwować tego Deye nie było już słońca i dom też był odłączony.

PiotrS

Posiadacz elektryka
No, trochę przesadziłeś, że tyle co jeden Victron :)

Obserwuję Deye.
Na razie nic nie zmieniam, bo to co mam mi wystarcza (budowa bez sieci).
Jak będę myślał o rozbudowie, to zobaczymy.