"Cieszmy się że jest tak tanio"

elektryk

Pionier e-mobilności
Kolejny artykuł ze stajni EV Klub i kolejny raz słowo Tesla lub Supercharger na liście słów zakazanych:

Ogólny przekaz - cieszmy się że jest tak tanio, bo taniej nie będzie a powinno być drożej. Nie ważne że ceny energii w hurcie spadają, byliśmy dla Was tak tani że obniżki nie będzie.

Do tego porównajmy abonamenty z opłatą w setkach złotych miesięcznie z 0 kWh w cenie do tych co nie mają żadnego abonamentu i ogłośmy że GreenWay to najlepszy deal.

viallos

Pionier e-mobilności
Akurat w interesach z kolegą byłem w Monachium na Oktoberfest w zeszłym tygodniu i musiałem rozliczyć koszta na nas dwóch. Liczone od momentu wyjazdu z Wrocławia ... czyli 0 swojego prądu.
Ładownia pomiędzy SuC a GW + roaming Ionity.
Jedno ładowanie w Monachium około 50kWh gratis w hotelu w Monachium.
1696794277122.png

Ktoś taniej zrobi to Dieslem? To tak przy okazji tego wątku, co pokazuje że ładowania na GW mają sens jak są po drodze i komuś zależy na czasie. Koszta nie wychodzą jakieś kosmiczne jak to niektórzy chcą przedstawić.
Przejazd w jedną stronę 750km w okolicy 7h z ładowaniami.
Kolega swoim dieslem chciał jechać bo się bał ładowań i czasu przejazdu, ale w ramach promowania EV powiedziałem że nie ma mowy. Na koniec przyznał że on dieselkiem to maks 120/130 by jechał, a ja oczywiście swoje 150/160 i twierdzi że tą trasę zazwyczaj w 8h robi tak więc był w szoku że elektrykiem się da i to nawet szybciej niż on by dieslem. A jak zobaczył te koszta to się mocno wbił w fotel.

luki

Pionier e-mobilności
A i jeszcze jedno - monitorowalem swego czasu (w okolicach wakacji) jedną z ładowarek GW. Przeważnie były 2 ładowania dziennie, w weekend zdarzały się 3. Nie mój biznes, ale mi by jednak zależało na obrocie, bo to jest dokładnie tak jak z autem - paliwo to najmniejszy koszt

viallos

Pionier e-mobilności
Czemu tak wolno? Koszty fajne, mi wychodzi 36zl/100km dieslem (licząc po promocyjnej, przedwyborczej cenie 5.93)
I po tyle w Niemczech też byś tankował?
Twierdzi że tak po prostu jeździ .. jak go przewiozłem kawałek ponad 220 to był w ciężkim szoku jak szybko ponad 200 na budzik wskoczyło .. hehe .. polubił Teslę.
A najciekawsze że na jednej z ładowarek nie zatrzasnąłem dobrze kabelka (pierwszy raz mi się zdarzyło) i poszliśmy na śniadanko .. pierdzieliliśmy głupoty z 30min i nie sięgnąłem po telefon ani razu (co też mi się nie zdarza bo zazwyczaj sprawdzam czy nie przerwało ładowania itp) .. po czym wracamy a tam wciaz 8% .. a trochę ciasno z czasem się zrobiło .. więc zmieniłem strategię ładowań .. 13minut tutaj .. potem gaz na 160 non stop i kolejna ładowarka 12/13min i dojechaliśmy o czasie. A miało być to jedno dłuższe ładowanie i potem już okolice 140/150 i prosto do Monachium. Na początku był blady ze strachu ale po tej akcji jeszce bardziej uwierzył że da się w elektryki bawić jak dostatecznie gęsto masz szybkie ładowarki.

luki

Pionier e-mobilności
I po tyle w Niemczech też byś tankował?
No oczywiście, że nie. Podałem cenę, żeby było wiadomo od czego liczę. I że dieslem nie jest tak tanio.
Nie podałeś jednak ile naładowałeś na poszczególnych postojach, więc nie wiadomo czy "robotę" z ceną nie zrobiły SC Tesli :/

KrzysztofFly

Moderator
No oczywiście, że nie. Podałem cenę, żeby było wiadomo od czego liczę. I że dieslem nie jest tak tanio.
Nie podałeś jednak ile naładowałeś na poszczególnych postojach, więc nie wiadomo czy "robotę" z ceną nie zrobiły SC Tesli :/
No właśnie, mogłeś podać również ilość kW jakie doładowałeś i jakie zużycie z całej trasy, bo w przypadku wszystkich TDI sprawa jest prosta i one niezależnie od prędkości przejazdu spalają nie więcej niż 5,0l/100km i ani grama więcej ;)

viallos

Pionier e-mobilności
Na pewno Tesla trochę taniej (0,4EUR za kWh) ale nie chce mi się tego tak dokładnie rozkładać na czynniki pierwsze. Ja już przestałem liczyć bo czy zapłacę 100PLN w ta czy w tą to nie robi różnicy. Kolega się uparł że chcę się rozliczyć to mu zrobiłem zestawienie .. no i stwierdziłem że akurat w tym temacie się przyda. Nie ma tu kosztów abo za PL 35PLN .. ale on mi się zwrócił dużo wcześnie w tym miesiącu wracając z CRO i kręcąc się po Polsce. Fakturę z GW miałem na około 500PLN w tym miesiącu .. pewnie opłacałby się wyższy abonament ale genralnie nie doktoryzuje się z tego jak niektórzy.
Wolę żyć i korzystać ;-)
1696796508428.png

viallos

Pionier e-mobilności
niezależnie od prędkości przejazdu spalają nie więcej niż 5,0l/100km
Zawsze się zastanawiałem co ja robiłem nie tak że miałem problemy z zejściem poniżej 8L a jak rower na dach wrzuciłem to i 10L diesla na 100km.
Ja chyba jakiś inny jestem ;-)

luki

Pionier e-mobilności
Liczyłem dla 6l, ale...tyle mi pali ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯
Nawet w mieście nie przekracza 6.4 (nie jest to TDI). Chociaż widzę szybko zbliżające się światełko w tunelu, bo w tym roku tylko 2k km nim przejechałem

Najnowsze dyskusje