Nowy feature w nawigacji od 2023.32.6 - zwalanie przy zjazdach z trasy.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Hej.
Wcześniej na bank tego nie było a jest teraz tak. Ustawiłem nawigacje do Lodzi. Pokazywała ze zjechać Ań Ciechocinek. Zagadałem się z żoną (jak zawsze :))). I nagle 300m przed zjazdem do Ciechocinka Tesla sama zaczęła zwalniać. ze 140 prawie do zera (zaaregowałem wcześniej niestety :)) . W końcu do mnie dotarło, że przejechałbym zjazd. Nie skręca jeszcze sama ale zwalnia (nie wiem czy do 0). Sprawdzałem to potem jeszcze jak zmieniłem trasę jadąc po prostej długiej i miała zawrócić to przy najbliższym skrzyżowaniu również zaczęła zwalniać sama. Macie tak? :))

ciastek

Pionier e-mobilności
Wcześniej na bank tego nie było a jest teraz tak.
Też twierdzę, że coś się zmieniło.
Nawet jeśli wcześniej zwalniała, to teraz zwalnia w większej ilości miejsc lub z większym wyprzedzeniem.
Są ronda, przed którymi wcześniej nie zwalniała, a teraz zwalnia.
wcześniej zjezdzała sama (na FSD) ale unia się doczepiła że tak nie wolno
Wystarczył do tego EAP. I nie lubiłem tego, było zbyt agresywne. Ale to było przed Tesla Vision, które moim zdaniem wygładziło działanie Autopilota.

danielm

Pionier e-mobilności
Też twierdzę, że coś się zmieniło.
Nawet jeśli wcześniej zwalniała, to teraz zwalnia w większej ilości miejsc lub z większym wyprzedzeniem.
Są ronda, przed którymi wcześniej nie zwalniała, a teraz zwalnia.

Wystarczył do tego EAP. I nie lubiłem tego, było zbyt agresywne. Ale to było przed Tesla Vision, które moim zdaniem wygładziło działanie Autopilota.
ty mówisz o tesla vision? to trzeba było to zaznaczyć. :) ja jeszcze z tych starych czasów :) gdzie auto potrafiło cuda na FSD

Bronek

Pionier e-mobilności
Z jednej strony to zjezdzonie było fajne (kilka lat temu jak na kolejce górskiej), ale czasem gdy jej się popieszyla nawigacja co do zjazu, a bywały takie akcje, to potrafiła nagle zjechać o zjazd za wcześnie.
Generalnie w dalszym ciagu u mnie, na moich trasach bywa do kitu, powróciły stare błędy. Znając trasę ja sobie z tym radzę, lecz pamietam "stany idealne Sma jechała z wszystkimi manewrami na trasie bez dotykania itd... " i "katastrofalne".
Dlatego nie widzę szans na FSD u nas. Tak jak kiedyś błędnie zakładałem, że choć na trasach szybkiego ruchu to bedzie super, tak teraz nie wierzę. Jeżdżę na AP rozszerzonym z cięźarkiem i mialem FSD, to w moim przypadku jest to regres!
Byly lepsze czasy u nas i z summonem i FSD.
Dopóki nie bedzie ogranięcia znaków i ich czytania normalnie z kamer a nie z jakiś algorytmów to dupa.
Do tego brak konsekwencji, bo raz np stawał na skrzyżowaniach (FSD) a raz ich nie widziala, z przejściami jest podobnie.
Nie można ufać w takich sytuacjach...
Owszem jazda i wyprzedzanie (cięźarek plus AP) jest ok i to lubię reszta dodupy

zibizz1

Pionier e-mobilności
Teraz zwalnia na zwykłym tempomacie. Wcześniej tego nie było. Zwalnia do około 30-40km/h
U mnie zwalnianie weszło w 2023.32.4 odrazu było zarówno na autopilocie jak i samym tempomacie.
Tutaj też dyskusja na temat tej funkcji. U mnie zwalnia do ~37km/h