zakup ładowarki DC

grregg

Fachowiec
Mam takie nietypowe pytanie. Może ktoś z Was jest w temacie ładowarek DC do aut. Dostałem odgórne zlecenie aby zbadać ten temat.
Mamy pomysł aby w pracy zainstalować ładowarkę DC z 40-75kW. Może ktoś ma jakieś doświadczenie jaki to jest koszt. Może polecić jakiegoś konkretnego producenta. Ładowarka będzie do użytku pracowników i klientów czyli na potrzeby własne. Wallboxy niestety nie zawsze się sprawdzają, bo np w przypadku testli to tylko 11kW.
Zależy mi na czymś co będzie proste w instalacji (moc mamy wystarczającą) i jak najmniej awaryjne. W sieci można znaleźć dużo chińskich ładowarek o tej mocy w kwocie do 100tys. Ale żadna z tych marek co przeglądałem nie jest popularna u nas, a nie chcemy kupować czegoś co jak się zepsuje to nie będzie nikt tego w stanie z serwisować.

Michal

Moderator

daniel

Señor Meme Officer
Mam takie nietypowe pytanie. Może ktoś z Was jest w temacie ładowarek DC do aut. Dostałem odgórne zlecenie aby zbadać ten temat.
Jeśli będziesz mógł coś powiedzieć, to pisz tutaj. Ciekaw jestem jak wygląda proces stawiania ładowarki DC od kuchni.

Co prawda zza oceanu, ale na kanale OutOfSpec Reviews koleś właśnie też dostał ładowarkę DC do testowania i będą ją montować. Przy czym jak sam twierdzi to pewnie zajmie tygodnie.

Halisep

Posiadacz elektryka
Miałem w pracy ładowarkę 50kW CCS/Chademo + AC 22kW. Super inicjatywa, ale korzystanie było strasznie upierdliwe. Trzeba było przeparkować w środku dnia, umawiać się z innymi kto i kiedy będzie korzystać albo przeparkować służbowe EV, bo zalegały jak Dacie na GW. Kilka razy skorzystałem, ale później już nie miałem ochoty na takie zabawy. IMO lepszym rozwiązaniem jest >10 słupków AC za cenę 1 stacji DC.

grregg

Fachowiec
Miałem w pracy ładowarkę 50kW CCS/Chademo + AC 22kW. Super inicjatywa, ale korzystanie było strasznie upierdliwe. Trzeba było przeparkować w środku dnia, umawiać się z innymi kto i kiedy będzie korzystać albo przeparkować służbowe EV, bo zalegały jak Dacie na GW. Kilka razy skorzystałem, ale później już nie miałem ochoty na takie zabawy. IMO lepszym rozwiązaniem jest >10 słupków AC za cenę 1 stacji DC.
My już mamy kilka "słupków AC". One są dobre dla osób, które przyjeżdżają na 8 godzin. W tej roli są idealne, bo ktoś podłącza się rano i później w drodze na lunch o ile auto jest naładowane to zwalnia ładowarkę. Ale są też osoby, które wpadają tylko na godzinę do pracy i to właśnie pod nich byłaby ładowarka DC.

Ja bym jeszcze polecił EV+, oni stawiają i leasingują takie urządzenia. https://evplus.com.pl/dla-firmy/
Dzięki. Na pewno ze względów podatkowych jest to dużo ciekawsza forma "zakupu", bo od razu pozbywamy się problemu wieloletniej amortyzacji.

Jeśli będziesz mógł coś powiedzieć, to pisz tutaj. Ciekaw jestem jak wygląda proces stawiania ładowarki DC od kuchni.

Co prawda zza oceanu, ale na kanale OutOfSpec Reviews koleś właśnie też dostał ładowarkę DC do testowania i będą ją montować. Przy czym jak sam twierdzi to pewnie zajmie tygodnie.

U nas jest sprawa o tyle prosta, że przydział mocy mamy odpowiedni. Ładowarka nie będzie służyła do odsprzedaży energii. Więc dużo formalności mamy mniej. Muszę jeszcze tylko ustalić jak wygląda kwestia UDT przy takim wykorzystaniu.

Last edited:

nabrU

Moderator
CCS w pracy to bez sensu z powodu jaki Halisep napisał. Lepiej dużo a wolniejszych, bo i tak przez np. 8 godzin naładujesz nawet do pełna.

U mnie w pracy zainstalowali 30 podwójnych ładowarek 22kW, wcześniej było tylko 6 x 7kW

IMG_20230906_163403.jpg

Jeśli już musi być ładowarka DC to celowałbym w polskie najpierw, a jeśli nie te to ABB albo Alpitronic. Ceny (poglądowo) poniżej:

grregg

Fachowiec
Dzięki Wszystkim za podpowiedzi :)

Odnośnie tych ładowarek AC to mamy już kilka i być może jeszcze ze dwie dołożymy. Ale potrzebujemy jedną DC.
Problem z ładowarkami AC 22kW jest taki, że większość elektryków może z nich wyciągnąć 11kW. A jak ktoś przyjeżdża do pracy na godzinę albo dwie to trzeba szybko uzupełnić.

Na razie badam temat, ale przyznam że ceny robią wrażenie. Wallboxy kupowaliśmy po 3tys/sztuka ;)

p0li

Pionier e-mobilności
Dzięki Wszystkim za podpowiedzi :)

Odnośnie tych ładowarek AC to mamy już kilka i być może jeszcze ze dwie dołożymy. Ale potrzebujemy jedną DC.
Problem z ładowarkami AC 22kW jest taki, że większość elektryków może z nich wyciągnąć 11kW. A jak ktoś przyjeżdża do pracy na godzinę albo dwie to trzeba szybko uzupełnić.

Na razie badam temat, ale przyznam że ceny robią wrażenie. Wallboxy kupowaliśmy po 3tys/sztuka ;)
ja moge polecic ekoenergetyka - maja rozne ladowarki DC od 20 kW do 1,5MW, polski sprawdzony producent, mamy od nich mobilna 30kW - najmniejszych powodw do narzekan