Stukanie hamulców w Tesli Model Y Performance

kamer7

Zadomawiam się
Czy w Waszych Modelach Y Performance również słychać stukanie zacisków hamulcowych przy rozpoczeciu hamowania, szczególnie na zimno? Jakby tłoczek strzelał zaciskami o tarczę. Zgłosiłem taką usterkę na serwis, panowie stwierdzili, że ten typ tak ma i te stukanie jest w 90% Y Performance oraz że gwarancja tego nie obejmuje i mam czekać na ewentualną akcję serwisową. W drugim aucie tj. Y Long Range problem nie występuje. Czy w innych Y Performance rzeczywiście występuje ten sam problem i rzeczywiście wszyscy godzą na to, żeby grzecznie czekać na akcję serwisową, która nie wiadomo kiedy się odbędzie (jeśli w ogóle)? Podobno w Niemczech wymieniają klocki na wieksze ale w Ząbkach zostałem olany. Załaczam zdjęcie ze zlecenia serwisowego osoby z forum na FB. Chodzi mi po głowie zgłoszenie tego problemu w serwisie w Niemczech ale po zaakceptowaniu naprawy gwarancyjnej zmiane serwisu na Ząbki, żebym nie musiał aż tak daleko jechać. Chociaz ostatecznie jestem gotów zrobić sobie wycieczkę do Niemiec żeby problem ustąpił. Co o tym myślicie?stukanie Y perf.jpg

yarrker

Fachowiec
Dokładnie mam to samo . Minimalne dotknięcie hamulca skutkuje stuknieciem a czasem minimalnym szarpnieciem całej budy . Mobilny jak przyjechał w innej sprawie stwierdził że Tesla jest świadoma problemu i planuje jak najszybsze rozwiązanie ale kiedy i jak to juz nie wiadomo

marmlo

Zadomawiam się
Co prawda ja mam model 3sr+ ale miałem problem ze stukającymi tylnymi zaciskami. Wystarczyło je rozebrać, wyczyścić i przesmarować prowadnice klockow i przestało stukać. Teraz co zmianę kół czyszcze wszystkie hamulce i już się problem nie powtórzył.

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
tak, puka i to mocno, szczególnie przy pierwszym hamowaniu przy zmianie kierunku jazdt. Mam to samo niestety, ale nie zgłaszałem tego jeszcze w serwisie. Mam ciut za daleko żeby jeździć do nich na diagnozę....

yarrker

Fachowiec
tak, puka i to mocno, szczególnie przy pierwszym hamowaniu przy zmianie kierunku jazdt. Mam to samo niestety, ale nie zgłaszałem tego jeszcze w serwisie. Mam ciut za daleko żeby jeździć do nich na diagnozę....
Możesz zgłosić i poprosić o mobilnego . Przyjedzie sprawdzi :)

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
Możesz zgłosić i poprosić o mobilnego . Przyjedzie sprawdzi :)
Mądrego to i dobrze posłuchać :) zrobiłem zlecenie, aczkolwie mobilnego na południu Polski jeszcze niema :(

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
"Dzień Dobry. Niestety serwis mobilny nie będzie w stanie rozwiązać zgłaszanej usterki". Więc kiszka duża. A do Wawy specjalnie nie chce mi się naginać :(

Pabloss

Posiadacz elektryka
Mądrego to i dobrze posłuchać :) zrobiłem zlecenie, aczkolwie mobilnego na południu Polski jeszcze niema :(
Nie wiem może mobilny w twojej sprawie nie może pomóc, ale jedno chcę zdementować serwis mobilny na południu Polski jest i działa. Mieszkam na południu i 3 tyg. temu miałem serwis po domem (Jaworzno).

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
Nie wiem może mobilny w twojej sprawie nie może pomóc, ale jedno chcę zdementować serwis mobilny na południu Polski jest i działa. Mieszkam na południu i 3 tyg. temu miałem serwis po domem (Jaworzno).
Śląsk to nie południe Polski :) w Katowicach jest mobilny, stąd do Ciebie przyjechał. Ja jestem z okolic Nowego Sącza, więc najbliższego mobilnego mam w Katowicach :)

Pabloss

Posiadacz elektryka
Śląsk to nie południe Polski :) w Katowicach jest mobilny, stąd do Ciebie przyjechał. Ja jestem z okolic Nowego Sącza, więc najbliższego mobilnego mam w Katowicach :)
Wiem od serwisanta, że poruszają się po Krakowie, Tarnowie, Rzeszowie więc i do ciebie zajadą, kwestia jest tylko ile będziesz czekał.
P.S. górny śląsk jest na południu Polski.