Samochody "na węgiel" czy może jednak "na wiatr"

wojtkow

Pionier e-mobilności
Taki fajny niusik rzucił mi się w oczy w sieci. W Świnoujściu rusza budowa terminala, który ułatwi budowę elektrowni wiatrowych offshore
Notabene w Świnoujściu już obecnie jest mnóstwo części do wiatraków, widać to nawet na google maps, ale moc teraz planowanej instalacji - 5.2 GW, robi wrażenie - to +/- tyle co Bełchatów. Dodatkowo to tylko część instalacji offshore na Bałtyku.

daniel

Señor Meme Officer
Ciekaw jestem czy cena energii będzie się kiedyś geograficznie różnić. Tzn na Pomorzu będzie taniej niż np w Olsztynie. Czy może już firmy tak mają? Jeśli trzeba dostarczyć prąd dalej od jego miejsca wytwarzania?

Michal

Moderator
Czyli jeśli ja w 30-50% zużycia ładuję auto z własnego PV, a resztę z sieci, gdzie powiedzmy 20%, jest ze źródeł odnawialnych, to jest już ok dla Ciebie? Mogę spać spokojnie?

Napisz jeszcze jaki % odnawialnej energii jest jak jeździsz ICE?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ciekaw jestem czy cena energii będzie się kiedyś geograficznie różnić. Tzn na Pomorzu będzie taniej niż np w Olsztynie. Czy może już firmy tak mają? Jeśli trzeba dostarczyć prąd dalej od jego miejsca wytwarzania?

Nie, jest opłata przesyłowa niezależnie jak dużo km pokonuje energia. Dla całej Polski jest ta sama cena i tak zostanie. Jest natomiast od niedawna wirtualny prosument który produkuje w jednym miejscu a pobiera w drugim i od całości płaci za przesyl.

@ekoterrorysta zależy kiedy ładujesz auto. Średnio w Polsce OZE to 20% ale jak podłączysz auto w słoneczny wietrzny dzień do ładowania to nawet jeśli sam nie masz PV to ładujesz auto w większości z OZE. Za 5-10 lat cena energii z PV będzie naprawdę bardzo niska i ludzie sami skuszeni taryfami dynamicznymi będą ładować wtedy kiedy będzie najtaniej czyli wtedy kiedy produkcja z OZE będzie największa

elektryk

Pionier e-mobilności
W sieci w PL ponad 95% energii jest generowana przez elektrownie węglowe póki co, nie 80%.
Gdzie to przeczytałeś, w piśmie Detektyw?

Bo to straszna bzdura, dane mówią co innego:

W tym roku 24% wyprodukowanej energii w Polsce pochodziło z energii odnawialnej. Konsumpcja z energii odnawialnej była nawet wyższa bo importowana energia jest w większym stopniu ze źródeł odnawialnych niż w Polsce.

Na dodatek trend dla energetyki cieplnej jest niekorzystny, spadek 15% rok do roku, a dla fotowoltaiki wzrost 45% rok do roku, widzisz wyraźny trend?