Darmowa pompa ciepła w UK!

Michal

Moderator

nabrU

Moderator
Ten offer jest już na rynku jakieś 2 tygodnie. Niby darmowa PC, ale jednak nie dla wszystkich.
Sam się nad tym zastanawiałem. Kto wie, może zadzwonię i zapytam za ile to u mnie wyjdzie 😉

Więcej szczegółów:

Goście z Octopus są zayebiści 👍

Michal

Moderator
Co ważniejsze, zależy im, żeby bilansować sieć, a nie narzekać tylko, że jest stara i nie dofinansowana. Przecież te ich pompy będą podgrzewać wszystko wtedy kiedy będą nadwyżki energii, a później czekać żeby nie kupować w drogich godzinach.

Ale im zazdroszczę tego octopus...

nabrU

Moderator
Ale im zazdroszczę tego octopus...
Octopus jest obecny m. in.
na rynku niemieckim więc może i do PL kiedyś trafi. Czego Wam życzę (y)

Michal

Moderator
Mogę, ale co z tego mam? ;)
Oni mają, bo im bilansuje sieć, a ja, jaki mam zysk z tego? Przecież gdyby były tak jak w octopus tanie godziny, to uwierz mi, wszyscy tutaj byśmy się pewnie wtedy ładowali.

Last edited:

luki

Pionier e-mobilności
Oczywiście. Mój komentarz był prześmiewczy.
W przyszłym roku wchodzą (w Polsce) taryfy dynamiczne, a my nic nie wiemy. Wszystkie informacje są z portali branżowych jako zapowiedź, a koncerny energetyczne milczą.
Nie wiadomo dosłownie nic.
Pompy ciepła mają coś w stylu "smart energy source", samochody można ładować dzięki OCPP, a nic nie ma, nawet serwera testowego nie ma. Przecież nikt z konsumentów na ślepo w to nie wejdzie bez jakiejś chociażby wstępnej analizy

Michal

Moderator
Wszyscy w to wejdą, bo taki będzie przykaz. U nas nie ma konsumenta i firm na rynku energii, są obywatele i państwo.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@luki tylko że w Polsce narazie to pewne jest tylko że skup energii będzie w taryfach dynamicznych. O sprzedaży narazie nikt nie wspomina, choć wszyscy mają nadzieję że sprzedaż też będzie dostępna w takich taryfach.