Tutaj nie dyskutuje się o BMW, bo to forum Tesli

• Thread starter Konto skasowane na życzenie 2023/11/09
  • Start date
  • Tags
    None

daniel

Señor Meme Officer
Tutaj nie ma żadnych dyskusji nt. samochodów elektrycznych BMW, bo to… forum miłośników Tesli.

Chcecie podyskutować o elektrycznych autach BMW (i dowiedzieć się np. czemu napęd BMW eDrive5 jest lepszy od napędu Tesli) to zapraszam na forum BMW Polska do działu samochodów elektrycznych.
Co konkretnie się stało? Ktoś wyzywał albo w jakiś inny sposób łamał regulamin? Zgłoś to moderatorowi.
Czy może moderator usunął Twoje posty? Nie widzę w historii nic takiego co mogłoby być problematyczne.
Właściwie to nie wiem czy to nie ten post łamie regulamin reklamując inne forum.

Użytkownikom, którzy nie mają BMW, radzę sobie odpuścić postowanie w dziale BMW. Niech sobie kolega Redoo zostanie w swojej bezpiecznej bańce.

Michal

Moderator
Ale nie no - serio porównajmy obiektywnie. BMW iX3, to odpowiednik TMY prawda?
Co to jest za zużycie (przypominam 340 Wh/km przy 140 kmh). Może tamten gość ma coś popsute i Ty takiego nie obserwujesz.

Ktoś tu ma TMY i jechał 140kmh?

daniel

Señor Meme Officer
Świat się zmienia, nie tylko Tesla produkuje samochody elektryczne…
Śmiem postawić tezę, że gdyby nie Tesla to nie byłoby elektrycznego BMW.

To w końcu co złego Cię spotkało od miłośników Tesli. W jaki sposób zabronili Ci używać forum BMW?

Bronek

Pionier e-mobilności
No, to ja pochwałę BMW, bo to byl pierwszy elektryk jakim jeździliśmy z żoną i chcielismy kupić. To przez BMW zaiteresowalem się elektrykami.
Ale BMW po I3 ktorego nie rozwinelo a byl to super nowatorski projekt nawet REXem nic nowego nie zrobilo. Po prostu mają filozofię że miłośnicy marki chcą mieć stare auto z nowym napędem i u nas czar prysł.
A że tu nikt o tych samochodach nie dyskutuje a to forum ev, a tylko na forum BMW to tylko o tym świadczy.
BMW to wie że ma być takie dla swoich fanów bo, Oni tego właśnie oczekują .

Kilka razy się przymierzałem, niestety tylko mieli ciekawy początek innowacyjny, teraz tego nie widać.
Skóra , fura i komóra to dla mnie obraz tej marki. I to wielu odpowiada, mi nie.
Chyba to tez zauważył Kornacki w jednym ze swich filmikow testujacych. Łagodnie to ujął ale trafnie

viallos

Pionier e-mobilności
Ktoś tu ma TMY i jechał 140kmh?
Ja jeżdżę cały czas 😉 w weekend leciałem od rodziców spod Łodzi do Wawy w nocy ... non stop 170 i wyszło 31,3kWh.
Przy 140 mam coś w okolicach 24kWh.

A co do szybkości ładowania to na Ionity jak Teselka leciała w okolicy 200kW podszedł Pan z tego dużego BMW iX i powiedział że u niego tak szybko nie ładuje co skwitowalem że na SuC w Lućmierzu zdarza się powyżej 200kW. A co do zużycia to miałem 2 rowery na dachu i spytał o zużycie które było w okolicy 30kW przy 140km/h ... skwitował że u niego to tyle to normalka przy tych prędkościach, bez rowerów oczywiście.. Tak więc ten tego!

Michal

Moderator
iX3 na tempomacie 120km/h zużywa ok. 20-21 kW
przy 120 kmh na tempomacie to Ty masz prawdziwe 115 kmh i te 200 Wh/km to może Ci zużywa w idealnych warunkach (z górki, z wiatrem :D). Przecież sam sobie tego nie wymyśliłem, tylko wszedłęm na forum, które polecasz, w wątek o zużyciu iX3 i tam widzę jak byk - ktoś napisał, że jemu zużywa:
Moje wyniki wychodziły mniej więcej +15% do powyższego, ale ja testowałem przy komplecie osób i pełnym bagażniku oraz ok 2-5st C i zimowych oponach. Dokładne wartości, to:
przy 120kmh 28kWh/100km
Przecież nie cofnąłem się w czasie do grudnia 2021 i nie napisałem tego :D

miałem 2 rowery na dachu i spytał o zużycie które było w okolicy 30kW przy 140km/h ... skwitował że u niego to tyle to normalka przy tych prędkościach, bez rowerów oczywiście.
:ROFLMAO: może Wy tam macie w tych BMW jakieś niewidzialne rowery poprzyczepiane do dachu jako jedna z opcji.

iX3 to nie jest odpowiednik Tesli Y, gdyż to jeden z wariantów napędu X3 a nie pure BEV.
Chwila... No to porównujmy:
Segment wydaje się ten sam JD-Large.
Może rzeczywiście iX3 ciężko porównywać to TMY, bo BMW jest mniejszy, cięższy, ma mniejszą przestrzeń ładunkową, a mimo to ma znacznie większe zużycie energii... Hmmm...
1699343935438.png

viallos

Pionier e-mobilności
W Tesli .. obojętnie jakim modelu i obojętnie w jakiej wersji mam do 250kW ... Tak więc nie wiem naprawdę o co ci chodzi.
Poczytaj moje posty o BMW iX1 .. naprawdę chciałem je kupić i dużo miłych rzeczy napisałem o tym samochodzie, ale jeszcze musi BMW trochę się podciągnąć.

iX3 mnie nie interesuje jako przeróbka spalinówki .. dlatego interesowałam się czysto elektycznym iX1.
Większe model mnie nie interesują... już się najeździłem ala 'busami' w postaci Q7 i to jest udręka.