Teslamate, generowanie tokena - tutorial

ciastek

Pionier e-mobilności
Jak ci się uda to daj znać, niestety ja umiem tylko wg instrukcji i postawiłem na raspberry pi, nie bardzo miałem czas rozkminic jak to zrobić na dokerze na Synology w momencie gdy nie mamy polecenia docker-compose.
DiskStation Manager 7.2 zastąpił pakiet "Docker" pakietem "Container Manager", który ma jakieś tam wsparcie dla "docker-compose" (lub "docker compose"). Może możesz zaktualizować. https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/help/ContainerManager/docker_project?version=7
Nawet bez aktualizacji zainstalowany pakiet "Docker" daje dostęp do polecenia "docker-compose" (lub "docker compose") po SSH. Ogarnąłeś w Rasberry, to pewnie i w Synology ogarniesz.
Możesz też olać docker compose i na podstawie pliku "docker-compose.yml" wyklikać ręcznie wymagane kontenery. Daj znać, jeśli masz z tym problem, przygotuję Ci przewodnik. W tym przypadku daj znać na jakim Synology i z jaką wersją DSM chcesz to stawiać.

Norbert

Posiadacz elektryka
Czy ten program to nadal najlepsza metoda wygenerowania tokena?
Gdzieś na forum przewinął się jeszcze Postman? Co polecacie żeby uzyskać Token?
Wszyscy mają jakiś program do monitorowania, to też chciałem sobie odpalić TeslaMate na Synology w Dockerze. Czy z TeslaMate da się wysyłać jakieś polecenia, czy to jest read-only?
Jest apka na android Tesla Tokens - działa bez problemu :)

cooler

Pionier e-mobilności
DiskStation Manager 7.2 zastąpił pakiet "Docker" pakietem "Container Manager", który ma jakieś tam wsparcie dla "docker-compose" (lub "docker compose"). Może możesz zaktualizować. https://kb.synology.com/pl-pl/DSM/help/ContainerManager/docker_project?version=7
Nawet bez aktualizacji zainstalowany pakiet "Docker" daje dostęp do polecenia "docker-compose" (lub "docker compose") po SSH. Ogarnąłeś w Rasberry, to pewnie i w Synology ogarniesz.
Możesz też olać docker compose i na podstawie pliku "docker-compose.yml" wyklikać ręcznie wymagane kontenery. Daj znać, jeśli masz z tym problem, przygotuję Ci przewodnik. W tym przypadku daj znać na jakim Synology i z jaką wersją DSM chcesz to stawiać.
Rzeczywiście, utworzyłem nowy projekt, wskazałem gdzie ma leżeć, wskazałem plik docker-compose.yml i prawie się udało, ale wysypał się jeden kontener:
Start container teslamate-teslamate-1 failed: {"message":"Bind mount failed: '/volume2/docker/import' does not exists"}.
Podejdę do tego jak będę miał więcej czasu, ale wygląda że może się uda, chyba że wiesz co trzeba poprawić w docker-compose.yml żeby brał import z wnętrza imagu a nie próbował importować plik po ścieżce unixowej z partycji synology

cooler

Pionier e-mobilności
To mapowanie jest potrzebne jedynie do importu z TeslaFi. https://docs.teslamate.org/docs/import/teslafi
Zapewne Ci to nie potrzebne, więc wywal z docker-compose.yml te dwie linie:
Code:
    volumes:
      - ./import:/opt/app/import
Dzięki, poszło! Teraz przerzucę bazę z RPI4 (pewnie trzeba będzie wykonać z linii komend wg instrukcji z dokumentacji i jak trochę pochodzi bez problemu to będę mógł zaorać teslamate na RPI.

daniel

Señor Meme Officer
Też sobie zainstalowałem na Synology, żeby zobaczyć o co chodzi.

Interfejs graficzny Synology twierdzi, że plik ma nieprawidłowy format.
Przeszedłem na SSH i przez `sudo docker-compose up" dało radę, ale z błędem o którym pisał @cooler.
Zgodnie z poradą @ciastek wywaliłem wolumen do importu.
Wszystko dalej ruszyło, tokeny uzyskałem przez tesla_auth.

Wszedłem przez ip + port 4000.
Na początku zero informacji, nawet lokalizacji. Dopiero jak odpaliłem apkę to wskoczył pierwszy wpis.

Czy TeslaMate jest tylko do odczytu, czy potrafi też coś wysterować w samochodzie?

wojtkow

Pionier e-mobilności
TeslaMate, to jak strona głosi: A powerful, self-hosted data logger for your Tesla. I to jedyna funkcja tego ustrojstwa, zbieranie i prezentowanie (przez wykresy Grafana) wszystkich możliwych danych na temat samochodu. Do sterowania potrzeba innych aplikacji korzystających z danych z TeslaMate.

daniel

Señor Meme Officer
TeslaMate, to jak strona głosi: A powerful, self-hosted data logger for your Tesla. I to jedyna funkcja tego ustrojstwa, zbieranie i prezentowanie (przez wykresy Grafana) wszystkich możliwych danych na temat samochodu. Do sterowania potrzeba innych aplikacji korzystających z danych z TeslaMate.
Ok, dzięki. Spojrzę sobie na NodeRed.