zibizz1

Pionier e-mobilności

tomA

Posiadacz elektryka
Jak to jest z tym ogrzewaniem w zimie - Wczoraj była temperatura 2 stopnie i byłem w małej trasie 80 km, zazwyczaj jeżdzę w zimie czy to spalinowym czy elektrykiem z temp 18 stopni w kabinie i dla mnie i pasażerki jest to komfortowe i podobno efektywne dla mniejszego zużycia prądu w elektrykach co mi pasuje ;-) ale w zaleceniach tesli pokazało się aby ustawić temp. 22 stopnie w kabinie aby zmniejszyć zużycie pradu... nie łądowałem auta więc bateria nie miała nadmiaru ciepła aby go oddawać do kabiny wiec jak to jest ???? w załączeniu foto....
tempImageEP3Htg.jpg

daniel

Señor Meme Officer
Jak to jest z tym ogrzewaniem w zimie - Wczoraj była temperatura 2 stopnie i byłem w małej trasie 80 km, zazwyczaj jeżdzę w zimie czy to spalinowym czy elektrykiem z temp 18 stopni w kabinie i dla mnie i pasażerki jest to komfortowe i podobno efektywne dla mniejszego zużycia prądu w elektrykach co mi pasuje ;-) ale w zaleceniach tesli pokazało się aby ustawić temp. 22 stopnie w kabinie aby zmniejszyć zużycie pradu... nie łądowałem auta więc bateria nie miała nadmiaru ciepła aby go oddawać do kabiny wiec jak to jest ???? w załączeniu foto....View attachment 14521
Też tak kiedyś miałem. Zwiększyłem do 22 i oszukał mnie, skubany.

Bronek

Pionier e-mobilności
Bywa, i to normalka. Ale nie ma się co tym przejmować Niewielkie zyski, które każde depnięcie lub jakiś zjazd z górki pozmienia. Na plus lub na minus

zibizz1

Pionier e-mobilności
@tomA to pewnie zbieg okoliczności
Bo nawet jak na zew jest dużo zimniej to może troche chłodzi żeby osuszyć powietrze. A potem ktoś robiąc te wskazówki zrobił regułę ze jak pracuje klima to trzeba podnieść temp żeby zmnejszyc ilość energii na klimatyzację i oszczedzić energię.

tomA

Posiadacz elektryka
a zapytam was - czy jak jeździcie teraz w okresie jesienno zimowym - nawiewy i klima na AUTO cały czas ustawiona czy na wyłączonej klimatyzacji i tylko regulujecie nawiewy i temp? Ja przyznaję że zazwyczaj mam wyłączoną klimę, a i tak widzę że jak wilgotność wysoka to teselka uruchamia bez wskazywania na tablecie ze włącza AC, ale widać ze odparowuje wiec chyba jakis czujnik wilgotnosci jest w aucie i sam chwilami używa AC mimo wyłączonej AC...

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Szanowni użytkownicy Tesli. U mnie pomógł ten film z pozbyciem się przykrego zapachu.
moje wnioski:
1. Wymiana co pół roku,
2. Kartka z napisem na ekranie „włączyć tryb mycia samochodu” jak wjeżdżam do myjni! :)
zamykam temat :p

Michal

Moderator
Ja też cały rok, tylko temperatury zmieniam trochę:
1700470698927.png