Greenway Polska/Słowacja

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Tak sobie porównałem cenniki Greenway Polska i Greenway Słowacja, i widzę że na Słowacji to oni mają już w abonamencie jakieś kWh (np w Energia Plus jest 30 kWh w cenie abo).

Np. ładując miesięcznie 50 kWh na DC >100kW w Energii Plus:

Greenway Polska: 34.99 PLN + 50 x 2.60 PLN = 164.99 PLN
Greenway Słowacja: 9.90 EUR + 20 x 0.59 EUR = 21.70 EUR (94.70 PLN)

Dosyć duża różnica cen :-(

Last edited:

Michal

Moderator
Wchodzą na nowy rynek, gdzie nie są znani wszystkim, więc muszą czymś zawalczyć.

Michal

Moderator

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Pewnie wszyscy dostali - GW robi promocję, zachęca do przejścia z Energia Standard na Plus lub Max.
Dodaje odpowiednio 20kW lub 40kW do konta.
Haczyk jest taki, że to należy zrobić od 1 do 3 grudnia, czyli abonament będzie płacony za grudzień i co najmniej styczeń, a kW dodawane raz.
Niemniej jakiś ruch w kierunku słowackich abonamentów to jest. Naczytali się skarg w elektrowozie jak to nas gorzej niż Słowaków traktują...(?)
Pewnie nie tylko ja w ankiecie wymieniłem "słowackie" abonamenty jako pożądane.
A ładowarek pod Lidlami coraz więcej... :D

luki

Pionier e-mobilności
Po cenach GW te 20kW, to takie ~60PLN. W sumie to jak 2x ABO po 35zł.
Też im w ankiecie napisałem o "słowackich" abo :)

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Haczyk jest taki, że to należy zrobić od 1 do 3 grudnia, czyli abonament będzie płacony za grudzień i co najmniej styczeń, a kW dodawane raz.
A dlaczego styczeń też? Jak zrobię abonament 3 grudnia, to trzeba zapłacić minimum za (31-3)/31 + 1 = 1,9 miesiąca? Nie może być od 3 grudnia do 3 stycznia?

elektryk

Pionier e-mobilności
A dlaczego styczeń też? Jak zrobię abonament 3 grudnia, to trzeba zapłacić minimum za (31-3)/31 + 1 = 1,9 miesiąca? Nie może być od 3 grudnia do 3 stycznia?
Nie może, mają skomplikowany regulamin tak żeby na tym dobrze finansowo wychodzili kosztem nieświadomych klientów. Taka firma.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Hmm. Punkt 5.4 regulaminu:

Warunki cenowe naszych usług, w tym zasady korzystania z naszych planów cenowych, są określone w opublikowanym na naszej stronie internetowej cenniku.

W cenniku jest jedynie "Energia PLUS: Opłata miesięczna 34,99 zł".

Czyli, jeżeli rozpocznę abonament 3 grudnia, to trwa on - zgodnie z regulaminem, jak ja to rozumiem - do 3 stycznia.