Felgi i opony zimowe

itguy

Posiadacz elektryka
No właśnie o te ustawienia kół i opon mi chodzi. Z tego co pamiętam można tak wybrać że mamy inny rozmiar założony. Nie wiem czy to ta sama opcja o której mówisz. Według instrukcji tesli jest coś osobno do kół i osobno do opon. Wiem że zmiana rozmiaru w menu zmienia to grafikę i pytanie czy coś jeszcze. Czy realnie wpływa to na jakieś osiągi czy liczony zasięg?
Instrukcja obsługi twoim przyjacielem:
https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/GUID-94F63B13-EA2C-45D9-83AB-5DCA6295D587.html Patrz rozdział Konfiguracja kół i Konfiguracja opon. Jest opisany reset przebiegu.
Do tego na ekranie jak wejdziesz w odpowiednie opcja i będziesz musiał kliknąć to zobaczysz komunikat na co to wpływa ta zmiana.

kristof46

Fachowiec
Instrukcja obsługi twoim przyjacielem:
https://www.tesla.com/ownersmanual/modely/pl_pl/GUID-94F63B13-EA2C-45D9-83AB-5DCA6295D587.html Patrz rozdział Konfiguracja kół i Konfiguracja opon. Jest opisany reset przebiegu.
Do tego na ekranie jak wejdziesz w odpowiednie opcja i będziesz musiał kliknąć to zobaczysz komunikat na co to wpływa ta zmiana.
Instrukcja przyjacielem ale Tesla zakłada że jak zmienię 21” Uber na coś innego to na Induction. A tymczasem ja zmieniłem na coś czego oni nie uznają choć mającego identyczne parametry jak teslowe 20”. Pytanie więc czy ruszać cokolwiek i zmienić faktycznie 21” w systemie na 20” induction czy zostawić jak jest. Obstawiam że niewiele to zmieni ale z drugiej kto go tam wie

itguy

Posiadacz elektryka
Instrukcja przyjacielem ale Tesla zakłada że jak zmienię 21” Uber na coś innego to na Induction. A tymczasem ja zmieniłem na coś czego oni nie uznają choć mającego identyczne parametry jak teslowe 20”. Pytanie więc czy ruszać cokolwiek i zmienić faktycznie 21” w systemie na 20” induction czy zostawić jak jest
Jak masz teraz 20 calowe felgi to zmień na 20 w ustawieniach, marka felg czy tam wzór nie powinna mieć znaczenia jak mają takie same ET i szerokość. Chociaż wzór może mieć minimalny wpływ na aerodynamikę ale to nie apteka, nie ma się co przejmować :)

kristof46

Fachowiec
Jak masz teraz 20 calowe felgi to zmień na 20 w ustawieniach, marka felg czy tam wzór nie powinna mieć znaczenia jak mają takie same ET i szerokość. Chociaż wzór może mieć minimalny wpływ na aerodynamikę ale to nie apteka, nie ma się co przejmować :)
No właśnie teraz gdzieś doczytałem że w sumie to i tak zmiana z 21 na 20 a nawet 19 nie ma generalnie aż takiego znaczenia. Ani dla systemu ani dla zasięgu. Zakładając oczywiście że felgi i opony są takie jak zaleca tesla. Może więc najbezpieczniej jest nie ruszać tej opcji a jedyne co zmienić to w opcji opon wklepać że zimowe

mat02

Nowy na Forum
A czy ktoś może polecić jakiś serwis oponiarski w Katowicach w okolicy galerii Libero? W przyszłym tygodniu odbieram Y LR i od razu chciałbym wymienić na zimówki, więc fajnie byłoby skorzystać z serwisu, który wie co robi ;)

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Założyłem moje opony, porażka… palca można wsadzić, opony ogólnie trzymają bardzo dobrze.

Attachments

• IMG_3431.jpeg
    IMG_3431.jpeg
    926,8 KB · Liczba wyświetleń: 62
  • IMG_3430.jpeg
    IMG_3430.jpeg
    1,1 MB · Liczba wyświetleń: 56

KrzysztofFly

Moderator
Założyłem moje opony, porażka… palca można wsadzić, opony ogólnie trzymają bardzo dobrze.
Jeśli masz na myśli rant felgi, to niestety standard. Nawet opony z rantem ochronnym są osadzone zbyt głęboko i rant nic nie daje.

Pepek

Posiadacz elektryka
A czy ktoś może polecić jakiś serwis oponiarski w Katowicach w okolicy galerii Libero? W przyszłym tygodniu odbieram Y LR i od razu chciałbym wymienić na zimówki, więc fajnie byłoby skorzystać z serwisu, który wie co robi ;)
Hmm, coś mi się kojarzy, że w jakimś innym wątku @Gandalf komuś polecał się do kontaktu do dobrego serwisu blisko Tesli, żeby można od razu było zmienić opony/koła. To chyba właśnie chodziło o K-ce, o ile się nie mylę.

mat02

Nowy na Forum
Hmm, coś mi się kojarzy, że w jakimś innym wątku @Gandalf komuś polecał się do kontaktu do dobrego serwisu blisko Tesli, żeby można od razu było zmienić opony/koła. To chyba właśnie chodziło o K-ce, o ile się nie mylę.
Chyba znalazłem ten post, ale to było polecenie bodyshopu Grupa PGD, a nie wulkanizatora. Niemniej, dzięki za sugestię :)

itguy

Posiadacz elektryka
Chyba znalazłem ten post, ale to było polecenie bodyshopu Grupa PGD, a nie wulkanizatora. Niemniej, dzięki za sugestię :)
tesla to nie prom kosmiczny, dowolny serwis sobie da rade :)