Tesla Y z fabryki Giga Berlin - podkładki do podnoszenia auta

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
jedna (słownie jedna) tak. i właśnie stąd ten mit chyba powstał. któryś z jutuberów kiedyś pokazał jak sobie zmienić koło w tesli (na zachodzie praktycznie nikt sobie sam koła nie zmienia, wzywa się pomoc drogową), sprzedawcy podchwycili i zaczęli to sprzedawać. w kompletach po 4 sztuki
Mam 2 komplety kół w 2 samochodach i jakbym miał je wozić 2 razy w roku do wulkanizatora na przekładkę uwalając całą przestrzeń auta (zwłaszcza tymi świeżo ściągniętymi) to bym podziękował. I jeszcze się prosić aby jakiś bliski termin znalazł. Nie wspomnę już o jakiejś opłacie za ta usługę 2 razy do roku czy dbałości aby jakiś "czeladnik" nie dźwignął z rozpędu za akumulator.
W nosie mam jak ogarniają zmianę kół ludzie na świecie - ja w godzinę z pomocą żaby, akumulatorowej wiertarki i klucz dynamometrycznego ogarnę sobie dwa auta w czasie dla siebie dogodnym bez proszenia się o termin i uwalania środka samochodu. Moze jestem wschodnioeuropejskim zaściankiem ale tak wolę.
Nie mam tych kapturków centrujących podnośnik ale być może zamówię bo to żaden pieniądz. Zgadzam się w pełni że troche z niego zrobili fetysz.

Norbert

Posiadacz elektryka
Mam 2 komplety kół w 2 samochodach i jakbym miał je wozić 2 razy w roku do wulkanizatora na przekładkę uwalając całą przestrzeń auta (zwłaszcza tymi świeżo ściągniętymi) to bym podziękował. I jeszcze się prosić aby jakiś bliski termin znalazł. Nie wspomnę już o jakiejś opłacie za ta usługę 2 razy do roku czy dbałości aby jakiś "czeladnik" nie dźwignął z rozpędu za akumulator.
W nosie mam jak ogarniają zmianę kół ludzie na świecie - ja w godzinę z pomocą żaby, akumulatorowej wiertarki i klucz dynamometrycznego ogarnę sobie dwa auta w czasie dla siebie dogodnym bez proszenia się o termin i uwalania środka samochodu. Moze jestem wschodnioeuropejskim zaściankiem ale tak wolę.
Nie mam tych kapturków centrujących podnośnik ale być może zamówię bo to żaden pieniądz. Zgadzam się w pełni że troche z niego zrobili fetysz.
Ja też zmieniam sam - i zawsze mam terminy dostępne ;)
Mam te fikuśne podkładki okrągłe, ale z nimi jest ten problem, że się strasznie "rozplaszczają" i deko gną plastiki dookoła - nie na tyle, żeby się coś stało ale jednak.
Ostatnio wpadłem na pomysł i z takiego klocka jak w załączniku - uciąłem sobie 2x pad prostokątny idealnie pasujący na miejsce które jest wyznaczone do podnoszenia. I mam święty spokój... na upartego można dorzeźbić okrągły wypust od strony żaby i jest bosko... Koszt takiego klocka to 15zł, a można naciąć z niego takich padów z 8...

Attachments

• kostka-wysoka-karbowana.jpg
    kostka-wysoka-karbowana.jpg
    61 KB · Liczba wyświetleń: 34

6a8

Posiadacz elektryka
To masz coś słabe te podkładki. Nie mierzyłem, ale nie rzuca się w oczy aby obciążenie robiło na nich jakieś wrażenie.
Gdzie rosną te klocki po 15 ?

vwir

Pionier e-mobilności
Ja też zmieniam sam - i zawsze mam terminy dostępne ;)
Mam te fikuśne podkładki okrągłe, ale z nimi jest ten problem, że się strasznie "rozplaszczają" i deko gną plastiki dookoła - nie na tyle, żeby się coś stało ale jednak.
Ostatnio wpadłem na pomysł i z takiego klocka jak w załączniku - uciąłem sobie 2x pad prostokątny idealnie pasujący na miejsce które jest wyznaczone do podnoszenia. I mam święty spokój... na upartego można dorzeźbić okrągły wypust od strony żaby i jest bosko... Koszt takiego klocka to 15zł, a można naciąć z niego takich padów z 8...
Fajny ten klocek. Dasz namiary? Ja używam grubego filcu, ale z czasem jest coraz mniej gruby.

Norbert

Posiadacz elektryka
Fajny ten klocek. Dasz namiary? Ja używam grubego filcu, ale z czasem jest coraz mniej gruby.
Do znalezienia na znanym portalu dla miłościwie nam kupujących.
Ja kupowałem już dawno temu - mam chyba ze 4.
Na hasło "klocek gumowy podnośnika kostka" pojawiają się takie po 14, 18 i 20 kilka złotych.
Trzeba zerknąć na rozmiar żeby tylko ścinać na grubość, a nie po bokach :D

Norbert

Posiadacz elektryka
To masz coś słabe te podkładki. Nie mierzyłem, ale nie rzuca się w oczy aby obciążenie robiło na nich jakieś wrażenie.
Gdzie rosną te klocki po 15 ?
Podnoszę na tych okrągłych TMS. Być może materiał nie jest tak twardy jak powinien. Z drugiej strony TMS jest sporo cięższa od 3.
Klocki na znanym portalu.

miksell

Posiadacz elektryka
Kupiłem standardowe podkładki i nie pasuja do mojego TMY RWD LFP... :/

Ktoś wie czego szukać? Wolę to mieć w bagażniku bo nigdy nie wiem na jakiego oponiarza trafię.

miksell

Posiadacz elektryka
podkładki Ci w niczym nie pomogą, conajwyżej utrudnią, ale każdy ma swój własny fetysz
Wiem,

Ale jak gdzieś trafię na wulkanizatora "rzeźnika" to wolę je mieć i mu pokazać jak to ogarnąć.

Do TMY WRW standardowe podkładki nie pasują. Moja ma węższe dziury ;-)

danielm

Pionier e-mobilności
Wiem,

Ale jak gdzieś trafię na wulkanizatora "rzeźnika" to wolę je mieć i mu pokazać jak to ogarnąć.

Do TMY WRW standardowe podkładki nie pasują. Moja ma węższe dziury ;-)
bo to nie są dziury pod podkładki, tylko dziury które handlarze wykorzystują żeby zarabiać na nieświadomych