Przeprowadzka z Teslą w kredycie z Norwegii.

RedArrow

Nowy na Forum
Panowie. Robił ktoś taki ruch, jak opisany w tytule? Mam TM3 w kredycie (kredytu nie da rady spłacić na raz) w banku norweskim. Chcemy wrócić do PL i się zastanawiam, czy bank mi się nie przywali jak zmienię kraj zamieszkania, przerejestruję auto, ale oczywiście dalej będę spłacał.

krzyss

Pionier e-mobilności
Panowie. Robił ktoś taki ruch, jak opisany w tytule? Mam TM3 w kredycie (kredytu nie da rady spłacić na raz) w banku norweskim. Chcemy wrócić do PL i się zastanawiam, czy bank mi się nie przywali jak zmienię kraj zamieszkania, przerejestruję auto, ale oczywiście dalej będę spłacał.
To pytaj w banku :)
No i jesli nie sprowadzisz jej na mienie przesiedlencze to szykuj sie na podatki i inne oplaty w wysokosci 30-40% wartosci auta.

zibizz1

Pionier e-mobilności
W kredycie banku nie powinno interesować co robisz z autem, chyba że masz jakieś zapisy w umowie na ten temat. Zazwyczaj w umowach kredytowych jest że bank może wypowiedzieć umowę lub zażądać dodatkowego zabezpieczenia pod rygorem wypowiedzenia umowy. W najgorszym scenariuszu musisz spłacić pozostały kapitał jednorazowo, im zależy żeby odzyskać kasę i zarobić na odsetkach, więc wszystkie działania będą miały taki cel. Jeśli nie stwierdza że jest ryzyko że kasa przepadnie a Ty będziesz nadal polecił raty to nie powinno być problemu

Bronek

Pionier e-mobilności
Zmiana miejsca zamieszkania - kraju, musi być Bank powiadomiony i może chcieć spłaty? Trzeba spytać
Wolałbym nie spłacać całości na raz 😂
Nie musisz. Inny Bank przejmuje raty, to jak, takie "rolowanie kredytu" . Czyli w jego trakcie zmieniamy Bank, bo ten nowy spaca tamten, a ma np lepsze warunki. Stary numer.

Wszyscy zadowoleni Ty, bo masz taniej, nowy przedstawiciel, bo ma premię, Stary bank ma to w nosie, bo swoje zarobił i liczą się tylko nowi, do statystyk. A kredyt spłacony to tzw udzielony "dobry kredyt"

wojtkow

Pionier e-mobilności
A jakie to niby oplaty? Akcyzy nie placi od auta elektrycznego. Vatu i cła tez nie.
Od kiedy nie płaci się VAT od auta elektrycznego? Chcesz powiedzieć, że Tesla nas okrada? :p

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Hola hola, a ubezpieczenie (i jego cesja na bank) to banku nie interesuje?
A jeśli się przeprowadzi do PL i przerejestruje to jak z ubezpieczeniem?
Trza tam wypowiedzieć a to bardzo zainteresuje kredytodawcę.
Nasz ubezpieczyciel będzie robił cesję na norweski bank?
No i problem kredytu, a raczej odsetek - u nasz inflacja większa to i odsetki w PLN wyższe.