Dzień dobry,
Mam pytania (z serii 10 pytań

) odnośnie gadżetów do Y 2024, może ktoś przerabiał podobny temat

1) Ktoś zamawiał lub/i może polecić roletę bagażnika? Taką tradycyjną, zwijaną, a nie tę dziwną półkę? Chodzi o to, że muszę mieć dostęp od góry do zawartości bagażnika.
Ta oryginalna półka nie jest taka zła.. Używałeś już czy czekasz na auto? Składa się na 3 części, można jechać ze złożoną i ma magnes, z którego można ją w ogóle odczepić. Ja się z nią polubiłem i szczerze mówiąc nawet wolę niż zwijaną roletkę, którą mam w RAV4. Przede wszystkim jest sztywna, można coś położyć na wierzchu i nie zapadnie się do środka.
2) S3XY Buttons czy Knobb?
Knob ma trochę więcej możliwości ale też bardziej rzuca się w oczy. Większość funkcji obsłużysz i tym, i tym. Pooglądaj na YT i zdecyduj, które Ci się bardziej wizualnie podoba. Ja zamówiłem Knob-a w przedsprzedaży, lada moment powinien dojechać.
3) Jaka - najlepiej folia przezroczysta - nakładka na rant zderzaka, bo bagażnika często używam?
Tu się nie wypowiem..
4) Kołpaki 19" czarne - jest tego mnóstwo: które najlepsze jakościowo i które najmniej niszczą (są takie w ogóle?) felgi?
Też się nie wypowiem, używam tych oryginalnych i wg mnie są OK.
5) Zasłona okna panoramicznego: Rozumiem, że latem w upale (Polska) musi być czy.... nie musi? Jakie praktyczne wrażenia? A jeśli potrzebna, to które najlepsze jakościowo (czarne wnętrze, więc dla kontrastu może być biała, choć się nie upieram przy tym)?
Wg mnie w Polsce nie ma takiej potrzeby. Okno dachowe dość skutecznie izoluje termicznie. Jednym grzeje za bardzo, innym nie - musisz sam się przekonać. Osobiście kupiłem zasłonkę z Aliexpress przed podróżą do Chorwacji i tam wg mnie jest bardzo przydatna. Kosztowała niecałe 200 PLN. Niezależnie od koloru tapicerki górę masz zawsze beżową, więc beżowa zasłonka dobrze pasuje do każdego wnętrza.
6) Osłony zakrywające nawiew do tylnego rzędu: blaszane podobne prawie żadne nie pasują do Y z Berlina (tak...?) - może lepsze takie materiałowe na rzepy?
Nie wpadłem na to, żeby zakrywać tylne nawiewy..
7) Jakiś sensowny hub USB - z USB-C lub/i zwykłym, Apple nie posiadam?
Portów USB masz sporo w aucie. Jeśli po prostu potrzebujesz zwykłe USB, to może wystarczy mała przelotka z USB-C na zwykłe USB? Np. taka:
Link (pierwsza z brzegu). A jeśli hub, to w sumie dowolny, który Ci się spodoba. Jest tego trochę.. również takie dedykowane do Tesli: do schowka na rękawiczki, do centralnej konsoli itp.
8) Folia na ekran - pewnie matowa najlepsza...? - która najlepsza jakościowo, wizualnie i praktycznie?
Praktycznie to wg mnie lepiej bez folii. Nie przepadam za tą fakturą, wolę oryginalną szybę. Pytanie dodatkowe: po co Ci ta folia? W smartfonie to jeszcze rozumiem (choć też nie używam), może upaść itp. Ale z ekranem z Tesli chyba nie będziesz chodzić? ;-)
9) Ring/pierścionek do otwierania: jak to się sprawdza w praktyce i jakie najlepsze jakościowo i w działaniu?
W praktyce to konfigurujesz sobie kluczyk BT w telefonie, który zazwyczaj każdy ma przy sobie i gotowe. Działa idealnie. Fajnym dodatkiem jest ewentualnie kluczyk w smartwatch-u, jeśli taki posiadasz. Ringi podobno też działają OK, jeśli się upierasz, nie używałem.
10) Uszczelniać przedni bagażnik trzeba, żeby woda nie wpadała - czy to tylko marketing sprzedawców?
Yyy, chyba mało wiem o swoim aucie bo pierwsze słyszę..
To tyle na początek