Tesla Model Y - gadżety

Pepek

Posiadacz elektryka
Dzień dobry,
Mam pytania (z serii 10 pytań ;) ) odnośnie gadżetów do Y 2024, może ktoś przerabiał podobny temat ;)
1) Ktoś zamawiał lub/i może polecić roletę bagażnika? Taką tradycyjną, zwijaną, a nie tę dziwną półkę? Chodzi o to, że muszę mieć dostęp od góry do zawartości bagażnika.
2) S3XY Buttons czy Knobb?
3) Jaka - najlepiej folia przezroczysta - nakładka na rant zderzaka, bo bagażnika często używam?
4) Kołpaki 19" czarne - jest tego mnóstwo: które najlepsze jakościowo i które najmniej niszczą (są takie w ogóle?) felgi?
5) Zasłona okna panoramicznego: Rozumiem, że latem w upale (Polska) musi być czy.... nie musi? Jakie praktyczne wrażenia? A jeśli potrzebna, to które najlepsze jakościowo (czarne wnętrze, więc dla kontrastu może być biała, choć się nie upieram przy tym)?
6) Osłony zakrywające nawiew do tylnego rzędu: blaszane podobne prawie żadne nie pasują do Y z Berlina (tak...?) - może lepsze takie materiałowe na rzepy?
7) Jakiś sensowny hub USB - z USB-C lub/i zwykłym, Apple nie posiadam?
8) Folia na ekran - pewnie matowa najlepsza...? - która najlepsza jakościowo, wizualnie i praktycznie?
9) Ring/pierścionek do otwierania: jak to się sprawdza w praktyce i jakie najlepsze jakościowo i w działaniu?
10) Uszczelniać przedni bagażnik trzeba, żeby woda nie wpadała - czy to tylko marketing sprzedawców?
Odpowiem tam, gdzie mam coś do powiedzenia :) :
1) Też mnie irytowała, jak odkryłem jak łatwo ją (jednym palcem przyłożonym w odpowiednim miejscu) się składa/rozkłada, to dla mnie już jest git i lepsza od tych zwijanych.
2) Zastanawiam się nad Knobb i pewnie niedługo zamówię.
5) Jeździłem w zeszłym roku latem w upałach i naszych i zachodnio europejskich (po 37-39 w cieniu) i klima dawała radę - mnie nic tam jakoś nie grzało, więc nie mam nic - a na postój w słońcu tryb ochrony przed przegrzaniem ładnie się sprawował.
6) Osobiście nie posiadam, ale kojarzę, że niektórzy zamawiają na ali - żeby im tam w te nawiewy nic dziecięcego nie powpadało.
10) Jechałem wiele razy w deszczach (również auto stało na deszczu nieraz - garażowane pod chmurką) - nigdy tam nie było mokro, a nieraz jeździły tam bagaże i też zawsze suche.

Hermes

Posiadacz elektryka
Ta oryginalna półka nie jest taka zła.. Używałeś już czy czekasz na auto? Składa się na 3 części, można jechać ze złożoną i ma magnes, z którego można ją w ogóle odczepić. Ja się z nią polubiłem i szczerze mówiąc nawet wolę niż zwijaną roletkę, którą mam w RAV4. Przede wszystkim jest sztywna, można coś położyć na wierzchu i nie zapadnie się do środka.

Knob ma trochę więcej możliwości ale też bardziej rzuca się w oczy. Większość funkcji obsłużysz i tym, i tym. Pooglądaj na YT i zdecyduj, które Ci się bardziej wizualnie podoba. Ja zamówiłem Knob-a w przedsprzedaży, lada moment powinien dojechać.

Tu się nie wypowiem..

Też się nie wypowiem, używam tych oryginalnych i wg mnie są OK.

Wg mnie w Polsce nie ma takiej potrzeby. Okno dachowe dość skutecznie izoluje termicznie. Jednym grzeje za bardzo, innym nie - musisz sam się przekonać. Osobiście kupiłem zasłonkę z Aliexpress przed podróżą do Chorwacji i tam wg mnie jest bardzo przydatna. Kosztowała niecałe 200 PLN. Niezależnie od koloru tapicerki górę masz zawsze beżową, więc beżowa zasłonka dobrze pasuje do każdego wnętrza.

Nie wpadłem na to, żeby zakrywać tylne nawiewy..

Portów USB masz sporo w aucie. Jeśli po prostu potrzebujesz zwykłe USB, to może wystarczy mała przelotka z USB-C na zwykłe USB? Np. taka: Link (pierwsza z brzegu). A jeśli hub, to w sumie dowolny, który Ci się spodoba. Jest tego trochę.. również takie dedykowane do Tesli: do schowka na rękawiczki, do centralnej konsoli itp.

Praktycznie to wg mnie lepiej bez folii. Nie przepadam za tą fakturą, wolę oryginalną szybę. Pytanie dodatkowe: po co Ci ta folia? W smartfonie to jeszcze rozumiem (choć też nie używam), może upaść itp. Ale z ekranem z Tesli chyba nie będziesz chodzić? ;-)

W praktyce to konfigurujesz sobie kluczyk BT w telefonie, który zazwyczaj każdy ma przy sobie i gotowe. Działa idealnie. Fajnym dodatkiem jest ewentualnie kluczyk w smartwatch-u, jeśli taki posiadasz. Ringi podobno też działają OK, jeśli się upierasz, nie używałem.

Yyy, chyba mało wiem o swoim aucie bo pierwsze słyszę..

Czekam. Musiałem użyć opcji "zamówienie niestandardowe", przez co muszę chwilę poczekać, jednak mam powiedzmy 99,9% pewności, że będzie 2024 ;)
Ale jeździłem i oglądałem dość wnikliwie - po prostu chodzi o to, że muszę mieć dostęp do przodu bagażnika od góry. A tylko roleta mi to zapewni - złożona półka jednak zasłania istotną część bagażnika, a do moich skrzynek otwieranych od góry kilkanaście razy dziennie nie da się nurkować.

Knobb - to wrzuć recenzję, jak będziesz miał :) A co to znaczy, że "bardziej rzuca się w oczy" - w sensie samych przycisków, tak...?

Możesz dać jakiegoś przykładowego linka do zasłony, której używasz (dach)? :)

Tylne nawiewy: jak mam zajęty cały bagażnik, to jak wiozę duże zakupy (do frunka się nie zmieszczą), ładuję je do tyłu, głównie na podłogę. I nie chcę się zastanawiać, czy tam wleci jakieś jajko lub karkówka? :D

Odpowiem tam, gdzie mam coś do powiedzenia :
1) Też mnie irytowała, jak odkryłem jak łatwo ją (jednym palcem przyłożonym w odpowiednim miejscu) się składa/rozkłada, to dla mnie już jest git i lepsza od tych zwijanych.
2) Zastanawiam się nad Knobb i pewnie niedługo zamówię.
5) Jeździłem w zeszłym roku latem w upałach i naszych i zachodnio europejskich (po 37-39 w cieniu) i klima dawała radę - mnie nic tam jakoś nie grzało, więc nie mam nic - a na postój w słońcu tryb ochrony przed przegrzaniem ładnie się sprawował.
6) Osobiście nie posiadam, ale kojarzę, że niektórzy zamawiają na ali - żeby im tam w te nawiewy nic dziecięcego nie powpadało.
10) Jechałem wiele razy w deszczach (również auto stało na deszczu nieraz - garażowane pod chmurką) - nigdy tam nie było mokro, a nieraz jeździły tam bagaże i też zawsze suche.

W sensie, że jednak czegoś nie wiem i cały odsłania się bagażnik?
Ten tryb ochrony przed przegrzaniem to co masz na myśli: jakiś tryb klimatyzacji lub coś innego? :)
Dzięki :)

Last edited:

Riki83

Zadomawiam się
Po kiego grzyba jakies ringi??? co telefonu nie masz? :) nie znam nikogo kto by kupil samochodzik zamiast kluczyka czy jakis ring.... skoro kazdy ma i tak telefon przy dupie.

Ja mam gen 2 buttonsy. super sprawa. Brak rekuperacji gdy chce zeby tarcze blyszczaly... czy grzanie baterii.... przyciskiem jednym. ale najlepszy z tej firmy to uchwyt przed kierownice na telefon... wstawilem tam starego ajfonika x.... i mam wyswietlacz - licznik. Cos pieknego.
Knob dla mnie wiocha :) buttonsow nie widac, pochowalem w srodem podlokietnika 2 przyciski a wiecej nie potrzebuje. Wszystko z poziomu apki s3xy.

Rolete chetnie odkupie :) jesli bedzie Cie wkurzac. moja z chin jest super (link chyba strone wczesniej wysylalem), ale wolalbym boczki i rolete oryginalną. Wiadomo.

Last edited:

Hermes

Posiadacz elektryka
Bo nie lubię mieć ciągle włączonej łączności bezprzewodowej - jakiejkolwiek. I ma to mnóstwo - uzasadnionych - uzasadnień.
O jakich boczkach piszesz?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Czekam. Musiałem użyć opcji "zamówienie niestandardowe", przez co muszę chwilę poczekać, jednak mam powiedzmy 99,9% pewności, że będzie 2024 ;)
Ale jeździłem i oglądałem dość wnikliwie - po prostu chodzi o to, że muszę mieć dostęp do przodu bagażnika od góry. A tylko roleta mi to zapewni - złożona półka jednak zasłania istotną część bagażnika, a do moich skrzynek otwieranych od góry kilkanaście razy dziennie nie da się nurkować.
No to możesz półkę nawet całkiem zdjąć. Jest na magnesy więc łatwo można to zrobić. Takie video na szybko :
View attachment IMG_5225.MOV
Knobb - to wrzuć recenzję, jak będziesz miał :) A co to znaczy, że "bardziej rzuca się w oczy" - w sensie samych przycisków, tak...?
Przyciski możesz przykleić w dowolnym miejscu. Np. z boku centralnej konsoli, za ekranem, pod kierownicą.. Knob-a montujesz w centralnej konsoli i jest sporych gabarytów (w porównaniu z guziczkami)
Możesz dać jakiegoś przykładowego linka do zasłony, której używasz (dach)? :)
Ja mam taką: Link
Tak. Patrz video powyżej :)
Ten tryb ochrony przed przegrzaniem to co masz na myśli: jakiś tryb klimatyzacji lub coś innego? :)
Jest taki tryb klimatyzacji. Wówczas auto na postoju uruchomi klimę jeśli temperatura przekroczy próg.

Hermes

Posiadacz elektryka
Nie chcę zdejmować. Bo jak ktoś z zewnątrz się dopatrzy, co tam leży - to może okazja czynić złodzieja, w zależności, co tam będzie i co zobaczy. Możesz przewozić nawet miliony USD i są one bezpieczne dopóty, dopóki nikt o tym nie wie :) A półka oryginalna niestety ewidentnie NIE otwiera całości od góry. Niestety!

Knobb - dziękuję za info :)
Zasłona - dziękuję :)
Klima - dziękuję :)

Pepek

Posiadacz elektryka
Nie no, cały się nie odsłoni, tylko po prostu łatwiej ją złożyć niż się wielu ludziom wydaje (widziałem po necie filmiki jak się niektórzy z tym po 30s męczyli, a to jest proste, tylko trzeba w dobrym miejscu palce przyłożyć. Jeśli chcesz mieć w trasie cały bagażnik odsłonięty, to można to zdejmować i zakładać na postój - łatwe, bo na magnesach - ale jeśli to mało, no to zostaje aftermarketowa roleta.
A co do ochrony przed przegrzaniem - jak ktoś już napisał - to ustawienie w apce, że auto monitoruje temp. w aucie i powyżej zadanej/bezpiecznej (TMY RWD nie ma możliwości wyboru tej zadanej temp., jest predefiniowana) albo włącza klimę na chwilę do schłodzenia albo same wentylatorki. Żre dużo mniej prądu niżby na słońcu na cały dzień ustawiać klimę na chłodzenie, a nie robi nam piekarnika w aucie - potem kwadrans przed powrotem do auta włączamy klimę na chłodzenie i wsiadamy do cool auta. ;)

Hermes

Posiadacz elektryka
W demówkach którymi jeździłem ta półka - podobno - była "popsuta". W sensie, że jak zwracałem uwagę, że nie dało się jej po złożeniu zablokować (a w stojącej w salonie bez problemu się dało), to słyszałem, że "to tak jest przy wielu klientach" i że "trudno, tak jest".

Ten tryb (nie)nagrzewania się - to w RWD jest inaczej niż w AWD, bo LR zamówiłem?

A jeszcze gdzieś się spotkałem, że jakieś osłony warto zamontować, żeby do filtra nawiewu woda pod ciśnieniem zbyt łatwo nie wlewała się. Ktoś podrzuci linka o co dokładnie chodzi?

Pepek

Posiadacz elektryka
Ten tryb (nie)nagrzewania się - to w RWD jest inaczej niż w AWD, bo LR zamówiłem?
Tak, w AWD jest "lepiej" - w sensie w RWD masz jakąś ustaloną temp. graniczną, powyżej której (jeśli chcesz) to się włączy. W AWD sam możesz wybrać tą graniczną temp. z kilku predefiniowanych (chyba 3) - ot, cała różnica. :)

ELuk

Pionier e-mobilności
..,
A jeszcze gdzieś się spotkałem, że jakieś osłony warto zamontować, żeby do filtra nawiewu woda pod ciśnieniem zbyt łatwo nie wlewała się. Ktoś podrzuci linka o co dokładnie chodzi?
To jest problem, który chyba trójek dotyczy (choć ja u siebie nie zauważyłem, ale może jestem zaślepiony 🤣), w TMY jest filtr hepa, ale tu ktoś od igreka musi suecwypowiedzieć.