nabrU
Moderator
Taka ciekawostka z mojego podwórka:
Super, dużo fajnych informacji.Sprawdź sobie specyfikację Zaptec'a.
Przy czym pisałeś o "procencie naładowania auta" odnosząc to do OCPP. To nie do końca tak jest. To że OCPP taką informację może przenieść na interfejsie EVSE<>OCP to nie znaczy że samo EVSE je ma. Na dzisiaj Mode 3, czyli wallboxy zwykle tego nie mają - a nie mają tego gdyż potrzebują do tego dodatkowej komunikacji z samochodem (ISO 15118).
Zatem jeśli zależy Ci na tym konkretnie, to musisz zwrócić uwagę czy stacja ma ISO 15118 albo czy przynajmniej na teraz jest ISO 15118 ready. W praktyce musi mieć na pokładzie konwerter PLC - lub inaczej modem PLC.
Odnosząc się do naszych stacji, to tylko model PRO ma PLC a Go nie ma.
Pisałeś też o "pelne balansowanie obciążenia faz.". To też jest bardzo specyficzny temat i tylko Zaptec Pro potrafi to zrobić w pełni - czyli przełączyć pojazd z ładowania 3Fazowego na 1Fazowe i wybrać najmniej obciążoną fazę. Ogólnie temat zarządzania mocą / per faza jest zasadniczo niezaadresowany na poziomie standardu dla EVSE Mode 3.
Super, dużo fajnych informacji.
Na szczęscie Webasto też ma takie opcje. A można dorwać wersję Next 22kw z kablem za 3250zł na ebay.de
Cena już... mogła by być.
Teoretycznie powinno pozwolić na wszystko co sobie powymyślałem.
Tylko kwestia odbierania przebiegu od auta. Mówicie jednak, że się da. Z samochodu oczywiście, z api.
Ze zwykłych stacji się nie da. Możesz przez API pojazdu np. w HA - ale stacja nie ma takich informacji. Będzie mięć w przyszłości, jeśli będzie mieć ISO15118.Super, dużo fajnych informacji.
Na szczęscie Webasto też ma takie opcje. A można dorwać wersję Next 22kw z kablem za 3250zł na ebay.de
Cena już... mogła by być.
Teoretycznie powinno pozwolić na wszystko co sobie powymyślałem.
Tylko kwestia odbierania przebiegu od auta. Mówicie jednak, że się da.
Webasto Next ma to w 2 wersjach z tego co widziałem -1 i -2 i occp 2.0 readyZe zwykłych stacji się nie da. Możesz przez API pojazdu np. w HA - ale stacja nie ma takich informacji. Będzie mięć w przyszłości, jeśli będzie mieć ISO15118.
Podaj proszę linka do specyfikacji. Wg. mojej wiedzy Next tego nie ma, a Live być może bardziej - ale chętnie się dowiem jak to wygląda. Jeśli nie będzie ISO 15118 to stacja nie ma jak pozyskać tych informacji / danych, o których piszesz.Webasto Next ma to w 2 wersjach z tego co widziałem -1 i -2 i occp 2.0 ready
A może wersja Live ma ISO 15118
Doszukałem, Live ma te ISO 15118 w 2 wersjach.Ale skąd ma to mieć?
Podaj proszę linka do specyfikacji. Wg. mojej wiedzy Next tego nie ma, a Live być może bardziej - ale chętnie się dowiem jak to wygląda. Jeśli nie będzie ISO 15118 to stacja nie ma jak pozyskać tych informacji / danych, o których piszesz.