refi1234

Posiadacz elektryka
Ale na qnapie możesz dużo więcej rzeczy robić, np. backup, indeksacja i przeglądarka do zdjęć/filmów.
Pewnie tak, zapewne jest tez wiele innych opcji i sposobow. Ktos ma NAS Synology (DSM), ktos malinke a ktos ma NAS QNAP (QTS). Malinka to tak naprawde rozwiazanie bez ograniczen. Tez postawisz na niej streamer audio/video, serwer WWW, serwer plikow, home assistant i milion innych serwisow (the sky is the limit).
Jednak tylko dla Teslamate ... wg mnie tylko malinka ze wzgledu na kwote inwestycji.

Ja tego secret key nie usuwałem z configa.
Polecam usunac ... po instalacji. To niebezpieczne.

W necie toczy sie cala wojna na argumenty pomiedy tymi od Tessi, TeslaFi i Teslamate. Niektorzy nie chca oddawac klucza API (dostepu tokenowego) na cudze serwery (jak np. w Tessi, teslaFi) i wola miec to u siebie (jak w Teslamate). Nie oceniam, nie preferuje - ale jak juz miec u siebie to trzeba to odpowiednio zabezpieczac.

Jedno wiem na pewno. Grafany jako interfejsu z jej mozliwoscia konfiguracji do tej pory nic nie przebiło (dla mnie)

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Mam zainstalowaną Teslamate na Container Synology. Jeszcze nie wpisywałem Api i Tokena, gdzie tego configu szukać na serwerze w plikach?

to_masz

Posiadacz elektryka
Odpalał sobie ktoś TeslaMate jako addon HomeAssistant?

inter

Pionier e-mobilności
Odpalał sobie ktoś TeslaMate jako addon HomeAssistant?
Ja zrezygnowałem, bo na HA, to już by był kombajn. Tym bardziej, że ostatnie aktualizacje HA to porażka.

refi1234

Posiadacz elektryka
Mam zainstalowaną Teslamate na Container Synology. Jeszcze nie wpisywałem Api i Tokena, gdzie tego configu szukać na serwerze w plikach?
Zwykle tu:
Containers>pi-teslamate-1 (pi to przykładowy user, stad taka nazwa kontenera, oczywiscie moze byc inna bazujac na nazwie user-a, ogólnie szukaj kontenera z teslamate w nazwie)
w miejscu
/home/pi/docker-compose.yml (pi to przykładowy user, czyli w katalogu domowym)

Last edited:

SylB

Fachowiec
Jak nie jesteś zalogowany to wyświetla okienko się aby wpisać API i token.
Na dole okienka masz link do programu który je generuje.
adres_serwera:4000

Z innej bajki.
Może ktoś podeśle info jak zastosować OAuth 2.0
Bo zrejestrowałem się jako deweloper i co dalej.

inter

Pionier e-mobilności
Jak nie jesteś zalogowany to wyświetla okienko się aby wpisać API i token.
Na dole okienka masz link do programu który je generuje.
adres_serwera:4000

Z innej bajki.
Może ktoś podeśle info jak zastosować OAuth 2.0
Bo zrejestrowałem się jako deweloper i co dalej.
Mam plugin do Edge, do generowania Tokena.

to_masz

Posiadacz elektryka
Ma ktoś może jakiś kod na darmowy miesiąc w Tessie (domyślnie tylko 2 tygodnie free)?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ma ktoś może jakiś kod na darmowy miesiąc w Tessie (domyślnie tylko 2 tygodnie free)?
Nie, ale na teslafi mam miesiąc damorwy jak rejestrujesz z linka w moim podpisie

to_masz

Posiadacz elektryka
@zibizz1 jesteś pewien, że link działa? ogólnie nie sprawdzałem nawet teslafi, bo myślałem, że oni na tym nie zarabiają w sensowny sposób i miałem sporo obaw 😅 chyba zasugerowałem się wyglądem strony 🙃