Tesla Model Y - gadżety

Bronek

Pionier e-mobilności
Gość zajrzał zobaczył, że się błyszczy i odpisał A błyszczy się pewnie folia ochronna
Tanio. Ja do Xsa chyb co z 4 stówki dałem? Na przód. Tyl nie pamiętam
Ale szczerze to róża do kożucha. Nie miałem w Trójce i było OK

Pepek

Posiadacz elektryka
Dzięki za fotki tego oświetlenia, jednak IMO zbędny bajer. :)
Obraz z przedniej kamery to tylko jedno z zastosowań.
Bezprzewodowe AndroidAuto i CarPlay to drugie.
Ponieważ ten ekran jest normalnym urządzeniem na Androidzie, to mam natywnie doinstalowane GoogleMaps oraz S3XY App z bardzo fajnym dasboardem.
Yanosik, planer tras ABRP i w zasadzie co tylko chcesz.
Do tego takie drobiazgi jak pokładowy router Wi-Fi z miejscem na własną kartę SIM, pełna obsługa prawą rolką (+ ekran dotykowy) i stale przed oczami widoczny prędkościomierz + ograniczenie prędkości.
No to z całej tej listy tylko ten obraz z kamery i sexy app by mi coś dawało, reszta zbędna/nie używam. Anyway trochę za mało i burzy mi moje odczucia tego ascetyzmu w Y-ku za kierownicą - więc jednak zostanę ze standardem.

Temat rzeka.
Zestaw składa się z Commandera (kontroler podpięty pod szynę CAN), pokrętła do sterowania i aplikacji.
Sam Commander z aplikacją pozwala na bardzo dużo:
View attachment 16209
Dłuższe przytrzymanie uchwytów przednich drzwi otblokowuje frunka, tylnych drzwi - port ładowania
Automatyczne wznawianie autopilota po zmianie pasa ruchu
Stale włączone tylne światła wraz z dziennymi (Tesla w trybie auto potrafi jechać na dziennych w deszczu)
Udostępnianie danych do apki Scan my Tesla (bardzo dobrej, chociaż płatnej)

Do tego Knob umożliwia sterowanie szeregiem funkcji takich jak poziom hamowania regeneracyjnego, wyłączenie wycieraczek na autopilocie (ostatnie aktualizacje Tesli już to umożliwiają bez tego gadżetu), ręczne wymuszenie podgrzewania baterii przed szybkim ładowaniem (na ładowarkach innych niż SuC), tryby Drift i wiele innych - funkcjonalności są na bieżąco dodawane przez producenta w firmie updatów OTA.
View attachment 16212
View attachment 16213
View attachment 16214
View attachment 16215
Kurde, fajnie to wygląda. Listę możliwości, itp. znam, bo to już rozważam od m-ca. Bardziej mnie sam Knob zastanawia czy to fajne/wygodne w użyciu i czy nie lepsze jednak buttony (wiem, że można je ukryć, ale jakoś tak dziwnie dla mnie klikać jakieś poukrywane guziki w różnych miejscach - bardziej by mi właśnie pasowało tak tu przy tym pokrętle). Jak rozumiem - te 4 guziki przy pokrętle to są tak samo programowalne jak guziki z zestawu sexy buttons, a pokrętło dodatkowym - tak?

P.S. Wielkie dzięki za taką szeroką odpowiedź.

Riki83

Zadomawiam się
pamietaj, pepek ze jakbys chcial knoba mając tak jak ja buttony gen2.
to knob sam - bez kabli i comandera bedzie niebawem w sprzedazy jak tylko te preordery ogarną.
i sam knob bedzie polowe tanszy albo i lepiej.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Polecicie jakieś dobrej jakości szkło matowe na ekran do Y ?
Byłem pewien, że Spigen takowe robi, zamówiłem - a sprzedawca odpisuje, że ono "nie jest matowe".
Trochę się pogubiłem - może sprzedawcy coś się pomyliło, nie wiem, ale anulowałem zakup.
Jest matowa. Mam zamontowaną

Hermes

Posiadacz elektryka
A Spigen produkuje tej folii 2 rodzaje (błyszczącą i matową) czy tylko 1 matowy? Pytam, bo do 8 sprzedawców napisałem i WSZYSCY odpowiedzieli, że "na pewno błyszcząca", a do Spigena jak dzwonię i piszę maile, to nikt nie odpisuje ani nie podnosi słuchawki?