Cześć
Zawodnicy
Tesla Y podstawowy AP 2023
BMW M8 2021, pakiet autonomicznej jazdy.
Myślę, że po roku jazdy Teslą a po 3 latach BMW mam jako takie rozeznanie.
Po początkowym wow na Teslę, zacząłem dostrzegać jednak prymitywizm ich rozwiązania w porównaniu do BMW.
Po dzisiejszej trasie, z całą pewnością muszę napisać, że AP w Tesli to męczarnia (mówię o modelu Y, nie wiem czy S lub X ma inaczej rozwiązane czucie rąk na kierownicy).
Porównanie AUTO PILOTA
Lepsze prowadzenie Tesli na drogach lokalnych gdzie są niewyraźne pasy i inne oznaczenia ale w sumie na lokalnych się go nie używa.
Tesla do 140 km/h BMW do 210 km/h (daje radę)
Ciągłe szarpanie kierownicą doprowadza człowieka do szału, bardzo prymitywne rozwiązanie, powoduje delikatne zmiany toru jazdy. BMW wyczuwa obecność dłoni na kierownicy, nic nie trzeba ruszać.
Jakiekolwiek zmiany toru jazdy w Tesli powodują wyłączenie, BMW jeśli porusza się w granicy pasa nic się nie dzieje.
Brak jakichkolwiek hamowań fantomowych w BMW, na zakrętach jednak potrafi zahamować na ciężarówkę znajdującą się na innym pasie, Tesla tu jest lepsza jeśli chodzi o zakręty.
Podsumowując, BMW to dużo wyższa liga, jazda AP to przyjemność a nie ciągłe wachlowanie kierą.
Wycieraczki, nie wiem co Muskowi wpadło do łba, żeby nie zamontować czujnika deszczu za 10$. Ani razu w BMW nie dotknąłem przełącznika wycieraczek.