Pęknięta szyba przednia

sabrez

Zadomawiam się
Przerabiał ktoś wymianę szyby w modelu 3 HL?
Niecałe 24h po odbiorze… A4 zwężka, ciężarówka, kamyk i „jeb” dziura w szybie. Dziś podjechałem do Autoglass, czy dadzą radę poratować. Niestety za blisko krawędzi i wąsy spore, więc mogą podkleić ale prawdopodobnie pęknie. Zdecydowałem się ale tak jak przepowiadali… poszło dalej pęknięcie… popołudniu było już do połowy szyby… czeka mnie więc wymiana… dzwoniłem do ubezpieczyciela (PZU) bo brałem auto szybę ale… po pierwsze zamiennik, po drugie w ich serwisie (niepotrzebnie zwiększałem kwotę tego zabezpieczenia do 5k). Słabo mi pasuje takie rozwiązanie bo obawiam się, że mogą wyjść z czasem problemy z kamerami/czujnikami/szumami/itp. Tesla się wypnie bo szyba nie u nich wymieniana… wróżę więcej problemów niż oszczędności… Może zrobić to z AC? Może poprostu zapłacić za wymianę w bodyshopie? Doradźcie coś proszę.

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że nie ma zamienników, więc zrobią Ci oryginałem. Ich warsztaty to nieraz też autoryzowane body shopy. Przykładowo w Krawęczynku jest autoryzowany body shop Tesli i przy tym partnerski PZU.

Biorą auto, rozliczają bezgotówkowo, nic Cię nie obchodzi.

bartekgr

Zadomawiam się
W PZU wywalczona wymiana na oryginał body shopie - trwało to co prawda miesiąc, ale ostatecznie się zgodzili (rozliczenie gotówkowe - zapłaciłem, zwrócili natychmiast kasę). Nowe polisy PZU powinny mieć możliwość wymiany na oryginał w standardzie "bez łaski" - zweryfikuj jeszcze może z agentem.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Ja szybę robiłem z AC.
Pech chciał, że miesiąc później zaliczyłem kolejny kamień. Mogłem robić z OC ciężarówki, ale w ciągu pół godziny od uderzenia dojechałem do szybiarzy i zalali odprysk żywicą, także temat zamknął się w kwocie 180 złotych.

sabrez

Zadomawiam się
Agent powinien poinformować, że w Tesli dodatkowe ubezp, szyb nie ma sensu w wersji znanej u innych.
Powinien - a mój jeszcze zaproponował mi zwiększenie kwoty ubezpiczenia 🙃

sabrez

Zadomawiam się
W PZU wywalczona wymiana na oryginał body shopie - trwało to co prawda miesiąc, ale ostatecznie się zgodzili (rozliczenie gotówkowe - zapłaciłem, zwrócili natychmiast kasę). Nowe polisy PZU powinny mieć możliwość wymiany na oryginał w standardzie "bez łaski" - zweryfikuj jeszcze może z agentem.
Ale z AC, czy Auto-Szyby ?

Michal

Moderator
Ja robiłem z AC ale to niestety jest szkoda, więc wpływa później na składki, ale w sumie to oni i tak to oznaczają w systemach jako szkodę, więc przy zmianie ubezpieczyciela i tak dostaniesz chyba za to zwyżkę, nawet jak masz te auto szybę.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Zostaw AC , wymien za swoje, oszczedzisz na kolejnej skladce za rok. I przyzwyczaj sie że to w miarę norma, szyby są z cukru, głównie przednie. Za pierwszym razem też chciałem skorzystac z AC, ubezpieczyciel potraktował roboczo godzine w serwisie tesli według eurotaxu czyli 150pln/h...gdzie w tesli to 600pln/h. Suma summarum dopłaciłem do całego ubezpieczenia. Płac za swoje, AC zostaw sobie na szkode całkowitą. Oszczedzisz sobie nerwów.