ZASIĘGI MY LR po roku

ducarider

Posiadacz elektryka
Cześć Panowie, jak u was wyglądają zasięgi z kompa.
U mnie bylo 524 jak nowa, teraz 521.
Pojemność baterii wg. commandera 77 kwh.
Rejestracja marzec 2023.
Przebieg 28000

marcinszczepanek

Posiadacz elektryka
MYP, też marzec 2023, na początku był zasięg 481, teraz 459, spadek teoretycznie o 22km, w tessie degradacja 4,1%

STMS

Pionier e-mobilności
ja miałem na początku 525 km a teraz mam 500 do 507
32 kkm od marca 2023
wg TESSIE degradacja 3,3 %

test baterii będę robił albo w lato albo za rok - może BMS coś więcej odkryje ... ;)

Pepek

Posiadacz elektryka
Pewnie się nie znam, ale dla planowanego dystansu nie ma znaczenia zima i wcześniejsze jazdy w okolicy 0 stopni?
Dla planowanego ma (w sensie jak nawigujesz do celu i wylicza Ci na ilu procentach dojedziesz albo jakie i gdzie przerwy na ładowanie robić). Natomiast dla wskazania obok ikony baterii (zamiast wskazania w %) - tam warunki ani wcześniejsze jazdy nie mają żadnego znaczenia.

Auck

Zadomawiam się
Moja LR z czerwca'23, kola 19" na poczatku pokazywala ok 520, po miesiacu-dwoch bylo ~510 az do zimy, gdzie mialem 500km a od tygodnia-dwoch jest cieplej i mam 505km. To wskazania teoretyczne, bo laduje do 70-80% i nie pamietam kiedy ostatnio ladowalem sie do 100%. Przestalem sie tez stresowac tymi wskazaniami po komentarzach tu na forum i po tescie baterii przy 25k i degradacji 1%. Przelaczam na wskazania procentowe a nie na randomowy zasieg. Dla mnie te wartosci sa przypadkowe, gdyz przy podobnych przebiegach, wieku i zakladam degradacji nie powinno byc roznic (5km=~1%). Ja nie mialem u siebie na poczatku testowego zasiegu ETA 533km, ktory byl robiony przy kolach 20", nie pamietam tez, zeby ktokolwiem pisal o 560km z kolami 19" (szacowany przez Tesle). Skoro szacowany zasiegi dla kilkumiesiecznych baterii roznia sie o 15-20km/3-4% to z ich szacunkiem jest troche nie halo.