Pęknięta szyba przednia

simen

Zadomawiam się
Wydaje mi się, że nie ma zamienników, więc zrobią Ci oryginałem.
Nie wiem jak w Polsce bo ja mieszkam w Holandii i tutaj glownie uzytkuje Tesle ale tutaj sa zamienniki. Ja w swojej juz wymienialem tylna i przednia szybe i to w Cargalass (czyli firmie zajmujacej sie wymiana szyb we wszystkich autach). Szyba tylna kosztowala 650 EUR (ale w 2021 roku) a przednia 1085 EUR (luty 2024). Jedyna roznica przy wymianie przedniej szyby w Tesli w stosunku do innych marek to ze trwa to dluzej (3 h) i moze to zrobic tylko specjalnie przeszkolona osoba (ktora wie jak skalibrowac auto).

spietrza

Zadomawiam się
Daj znać jak już będziesz wiedział o ile wpłynęło Ci to na wzrost składki AC (zawsze wtedy można sobie przekalkulować czy warto samemu płacić czy brać z AC).
Nie musi byc zwyżki jeśli zakupiono w AC dodatkową usługę "ochrony zniżek". Ja płacę w AC 100 zł za takie zachowanie zniżek. Juz kilka razy testowane :)

MarcinEV

Posiadacz elektryka
PZU aktualnie jedyna firma w PL dająca szyby na oryginale (możliwość wyboru opcji).
Jak Bronek słusznie wyżej zauważył - jak nie ma zamiennika to i tak oryginał (do wysokości SU)

JM&JM

Posiadacz elektryka
Kiedyś przerabiałem wymianę szyby w Generalii z polisy "auto - szyba". Nie chciałem aby była wymieniona w ramach AC a chciałem oryginalną. Pani z infolinii twierdziła że będzie tylko zamiennik w ramach "auto - szyby" a jak chcę z oryginał to tylko z AC. Dodatkowo stwierdziła że tak jest zapisane OWU, że tylko zamiennik. Tak się zjeżyłem, że przeczytałem od deski do deski OWU i okazało się, że tam pisze jak byk że zamiennik musi posiadać certyfikat OEM producenta pojazdu. Napisałem maila i grzecznie poprosiłem o taki certyfikat dla zamiennika do mojego ówczesnego auta. Okazało się że nie dysponują i kazali mi wymienić w ASO oryginał do wysokości polisy "auto - szyba".

Olecki

Pionier e-mobilności
PZU aktualnie jedyna firma w PL dająca szyby na oryginale (możliwość wyboru opcji).
Jak Bronek słusznie wyżej zauważył - jak nie ma zamiennika to i tak oryginał (do wysokości SU)
To akurat zależy od marki i umowy. W Allianz też można wykupić pakiet z szybami w oryginale.

sabrez

Zadomawiam się
Informacyjnie - ja rabiam tą przednią szybę z AC na orginale w bodyshopie - po konsultacji w Tesli w Ząbkach - zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Jest zamiennik do 3HL (wraz z robocizną w Katowicach - Szybex chciał to robić do sumy ubezpieczenia - u mnie to akurat 5k). Bodyshop za to określił to na dniówkę czasowo i wchodzi w to: szyba org.+ robocizna + kalibracja - sumarycznie 6,9k + vat. I zachowuję gwarancję - może nie rozchodziło mi się tu o samą szybę - ale bałem się, ze jak się coś spierdzieli w około (czujniki / kamera / coś o czym nie mam pojęcia) - to się będę z tym później bujał od Tesli do serwisu od szyb i każdy się będzie wypinał... Mają zamówić szybkę - czekam na termin.

krzyss

Pionier e-mobilności
Informacyjnie - ja rabiam tą przednią szybę z AC na orginale w bodyshopie - po konsultacji w Tesli w Ząbkach - zdecydowałem się na takie rozwiązanie. Jest zamiennik do 3HL (wraz z robocizną w Katowicach - Szybex chciał to robić do sumy ubezpieczenia - u mnie to akurat 5k). Bodyshop za to określił to na dniówkę czasowo i wchodzi w to: szyba org.+ robocizna + kalibracja - sumarycznie 6,9k + vat. I zachowuję gwarancję - może nie rozchodziło mi się tu o samą szybę - ale bałem się, ze jak się coś spierdzieli w około (czujniki / kamera / coś o czym nie mam pojęcia) - to się będę z tym później bujał od Tesli do serwisu od szyb i każdy się będzie wypinał... Mają zamówić szybkę - czekam na termin.
Szyba z wymiana za 6900+vat to chyba jakies przegiecie… to w Y ?

JM&JM

Posiadacz elektryka
Hej, nie widzę podwyżki :) oprócz dodatkowej opcji Auto Szyba dostępnej teraz za ponad 4sta plnów, ma być oryginał do 7k z wymianą.
Przy ochronie zniżek + zgłoszonej szkodzie z AC zazwyczaj pozostaje rabat na dotychczasowym poziomie ale nie oznacza to braku podwyżki w składce na kolejny rok.
- po pierwsze taka ochrona jest tylko w aktualnym towarzystwie ubezpieczeniowym - dla pozostałych przy poszukiwaniu lepszej oferty widoczna jest zgłoszona szkoda z AC
- po drugie po zgłoszonej szkodzie z ochroną składki, zniżka czyli % rabatu pozostaje ale towarzystwo zmienia nam tzw. grupę ryzyka. Oznacza to, że w kolejnym roku możemy zapłacić tyle samo za polisę i pozostanie ten sam upust ale suma ubezpieczenia będzie już niższa (utrata wartości) - czyli zapłacimy więcej za to samo a i tak cieszymy się że zniżka pozostała :)