Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

MiKo

Posiadacz elektryka
Millennium Leasing stwierdziło podobnie, że najprawdopodobniej nie będzie możliwości uzyskania dotacji "wstecznie" po podpisaniu umowy leasingu teraz. Doradca powoływał się na punkt 6 z https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/program-moj-elektryk--pytania-i-odpowiedzi

W przypadku chęci uzyskania dofinansowania do leasingu należy zgłosić się do firmy leasingowej i złożyć wniosek o leasing i dotację. Po pozytywnej weryfikacji z jej strony będzie można podpisać umowę o leasing i umowę dotacji. Wypłata środków nastąpi po przekazaniu pojazdu leasingobiorcy.

Jednocześnie zaznaczając, że informacja ze strony https://www.gov.pl/web/elektromobilnosc/o-programie

Okres kwalifikowalności kosztów ustalono na 01.05.2020 r. - 31.12.2025 r.

niekoniecznie musi odwoływać się także do leasingu

JareG

Pionier e-mobilności
Czyli o leasingu w tym momencie chyba można zapomnieć (albo trza czekać aż się sytuacja wyklaruje), jeśli ktoś liczy na dopłaty.. :(

Pozdrawiam

MiKo

Posiadacz elektryka
Moim zdaniem obecnie leasing jest opcją dla osób chcących podjąć ryzyko. Opinie co do tego czy się będzie dało wstecznie są podzielone - rozmawiałem z doradcami, którzy twierdzą, że jest duża szansa.

Dodatkowo z tego co rozumiem są osoby, które w temat poszły:

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Myślę, że Ci co w to poszli to nie mieli wyboru.. nie mogli czekać aż się sprawa wyjaśni. Ja też nie chcę czekać, auto stoi od miesiąca, była mowa o wrześniu, teraz październik-listopad (albo i później, a co).. więc raczej wybiorę kredyt licząc na to, że będe mógł wystąpić o dopłaty później..

Pozdrawiam

Ciechan

Fachowiec
ja wzialem w EFL, pan Emil wyglądał na najbardziej zainteresowanego tematem dopłat ze wszystkich leasingów. Oczywiście chłopina ręki sobie uciąć nie da ;) ale ciągle tli się nadzieja ;)) EFL jest na tyle powiedzmy kompaktowy, że da się tam pogadać z kimś decyzyjnym - w PKO Leasing mam znajomych dyrektorów a i tak mogą być za krótcy w uszach. Szczerze to jakoś bardzo nie liczę na tę dopłatę, potraktuję ją jako bonus ;)) Weźcie pod uwagę, że w polskim ładzie (czuję się jakbym za Gomułki pisał tę nazwę.... masakra) - planują okres przejściowy dla leasingów, i znowu w ostatnim kwartale będzie pierdolnik, bo wszyscy będą chcieli auta, które można wykupić prywatnie..... Ja to mam wrażenie, że u Pinokia siedzi czasem na kawie prezes PKO Leasing i mu podsuwa takie pomysły na zwiększenie popytu na leasingi do niewyobrażalnych rozmiarów pod koniec roku, żeby target zrobić ;)))

grzywek

Zadomawiam się
planują okres przejściowy dla leasingów, i znowu w ostatnim kwartale będzie pierdolnik, bo wszyscy będą chcieli auta, które można wykupić prywatnie.....
Okres przejściowy powinien być dla umów zawartych do momentu wprowadzenia zmian, czyli do końca roku. Bo ten kto zawarł umowę w tym roku albo wcześniej miał przecież określony plan finansowy i zmiana zasad gry w trakcie jest nie w porządku. Wtedy faktycznie byłby boom na nowe umowy. Ale tak nie będzie niestety :(

vwir

Pionier e-mobilności
Okres przejściowy dotyczy niestety czegoś innego. Dotyczy on osób, które w tym roku wykupią auto do majątku prywatnego. Nie będą one musiały czekać 5 lat ze sprzedaża, tylko łaskawcy stwierdzili, że auto będzie można sprzedać po 6 miesiącach (na starych zasadach).

JareG

Pionier e-mobilności
Okres przejściowy dotyczy niestety czegoś innego. Dotyczy on osób, które w tym roku wykupią auto do majątku prywatnego. Nie będą one musiały czekać 5 lat ze sprzedaża, tylko łaskawcy stwierdzili, że auto będzie można sprzedać po 6 miesiącach (na starych zasadach).
Dokładnie. Jest czas na wykup tylko do końca roku, a potem to już nieważne, że prawo nie działa wstecz, czyli że wziąłeś leasing w 2021, a przepisy wejdą od 2022 :mad:
.. chyba, że PiSduchy dadzą dudy i nie zdążą z tym swoim super_ładem. Ciekawe, czy wtedy będą próbowali 'witkować' :LOL:

Pozdrawiam

Ciechan

Fachowiec
No właśnie chodzi o to, że ponoć umowy zawarte do końca grudnia będą wykupywane na starych zasadach (ale jak ze wszystkim w tym kontekście to zgadywanie)