Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

vwir

Pionier e-mobilności
Sa jakby dwie opcje okresu przejściowego- czytałem że rozważają te lepszą

1. Ta co piszesz, że okres wyczekiwania się nie wydłuża dla już wykupionych aut (to by w ogóle był dramat)

2. Ta lepsza, że zakupy do końca roku będą dożywotnio szły na starych zasadach (tak jak było z odliczeniem tylko części kwoty przy droższych autach). Poszukam artykulu

Edit - tu jest artykuł, widziałem że jest w kilku źródłach

Ale przecież ten artykuł tylko potwierdza to co napisałem:
"Wynika z nich, że nowe zasady leasingu będą miały zastosowanie do rzeczy nabytych dopiero po 31 grudnia 2021 r. Oznacza to, że przedsiębiorca, który wykupi auto z leasingu do majątku prywatnego najpóźniej do dnia 31 grudnia, a następnie sprzeda je po sześciu miesiącach – uniknie konieczności zapłaty podatku."

Chyba źle zrozumiałeś słowo 'nabyty'. Wzięcie leasingu to nie nabycie. Wykupienie do majątku prywatnego to nabycie.

Ciechan

Fachowiec
te przepisy w moim rozumieniu uderzają bardziej w odsprzedaż, niż w sam leasing z wykupem.
ja mam 43% wykup Tesli - jak wykupie w polskim ładzie po 4 latach, za powiedzmy tę sumę (86 tys brutto)

Ile vatu i liniowego zapłacę po wykupie na firmę?

bo że będę musiał zapłacić oba jak zdecyduję się sprzedać auto, to rozumiem. Pytanie ile będę musiał zapłacić jak się nie zdecyduję ;))
pytanie jest czysto teoretyczne, bo jeszcze mi się nie zdarzyło wykupić auta (w sumie raz jeden z 7 lat temu), raczej szybciej zrobię cesję niż doczekam z jakimś samochodem 4 lat ;)))

Ciechan

Fachowiec
Ale przecież ten artykuł tylko potwierdza to co napisałem:
"Wynika z nich, że nowe zasady leasingu będą miały zastosowanie do rzeczy nabytych dopiero po 31 grudnia 2021 r. Oznacza to, że przedsiębiorca, który wykupi auto z leasingu do majątku prywatnego najpóźniej do dnia 31 grudnia, a następnie sprzeda je po sześciu miesiącach – uniknie konieczności zapłaty podatku."

Chyba źle zrozumiałeś słowo 'nabyty'. Wzięcie leasingu to nie nabycie. Wykupienie do majątku prywatnego to nabycie.
chyba muszę Ci przyznać rację :)

jnsk3k

Zadomawiam się
Oo dokładnie, projekt to już więcej niż artykuł:) więc wygląda że może być w miarę ok (tzn to tak trochę jakby się obudzić w trumnie ale skapnąć się że jest przynajmniej latarka;)

Jeśli to jednak wejdzie w takim kształcie, nie chciałbym być w skórze próbującego ogarnąć leasing w 4 kwartale... ;)

Wydaje mi się że źle rozumiecie ten przepis.. 'Nabycie' jest w momencie wykupu samochodu pod koniec leasingu. Nie w dniu zawarcia leasingu. Przedsiębiorca zawierając umowę leasingu tak naprawdę nic nie kupuje i nie staje się właścicielem.

Wg mnie w obecnym kształcie wygląda to tak:
- Dla osób które wykupią samochód z leasingu do końca roku będą obowiązywały przepisy przejściowe i będą mogli go sprzedać bez podatku po 6 miesiącach, czyli gdzieś w 2022 roku.
- Dla osób które wykupią samochód po nowym roku, nieważne kiedy zawarli umowę leasingu, dowalą podatek...

Bronek

Pionier e-mobilności
Są jeszcze niewatowcy. Zawsze wykupuję, czy to sprzęt czy auta, motocykle... Zawsze daruję i czesto dalej byly sprzedawane. Nie wszystkie od razu co prawda.
Leasing wiadomo to nie posiadanie, zgadzam sie z przedmówcą

Ciechan

Fachowiec
Wydaje mi się że źle rozumiecie ten przepis.. 'Nabycie' jest w momencie wykupu samochodu pod koniec leasingu. Nie w dniu zawarcia leasingu. Przedsiębiorca zawierając umowę leasingu tak naprawdę nic nie kupuje i nie staje się właścicielem.

Wg mnie w obecnym kształcie wygląda to tak:
- Dla osób które wykupią samochód z leasingu do końca roku będą obowiązywały przepisy przejściowe i będą mogli go sprzedać bez podatku po 6 miesiącach, czyli gdzieś w 2022 roku.
- Dla osób które wykupią samochód po nowym roku, nieważne kiedy zawarli umowę leasingu, dowalą podatek...
to ja źle rozumiałem

bardziej pod kątem, że wskazali "nabycie", żeby nie było tak, że wszyscy podpiszą umowy leasingowe w 2021 a auta odbiorą sobie w listopadzie 2022 i nadal będą chcieli na starych zasadach ;))) Ale faktycznie wtedy użyliby "odbiór auta" albo "rozpoczęcie korzystania"

w tej sytuacji macie rację, oznacza to tylko tyle, że ci co wykupują w tym roku nie będą musieli czekać 5ciu lat.

Oby się wywalili na plecy z tym gownem, chociaz jak czytam co mówi część lewicy, która nienawidzi ludzi zarabiających powyżej 1500 na rękę, to przepchną tę padakę z tymi komunistami nawet przy sprzeciwie całej opozycji i Konfederacji

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Oby się wywalili na plecy z tym gownem, chociaz jak czytam co mówi część lewicy, która nienawidzi ludzi zarabiających powyżej 1500 na rękę, to przepchną tę padakę z tymi komunistami nawet przy sprzeciwie całej opozycji i Konfederacji
No cóż, żyjemy w kraju w którym twierdzi się że ktoś zarabiający 10K i płacący dajmy na to 1.8K podatku płaci mniej niż ktoś zarabiający 1000 i oddający 200zł.
Tak jakby ten zarabiający więcej dostawał od państwa lepszy sąd, szkołę czy drogę.

MiKo

Posiadacz elektryka
Rozmawiałem dzisiaj z panią z Tesli - nie była w stanie potwierdzić, czy listopadowa/grudniowa dostawa będzie także o 9k tańsza. Jeśli dobrze zrozumiałem, nie mają informacji w jakiej specyfikacji będą kolejne samochody.

LR w standardowej cenie nie mieści się w dopłacie (przy założeniu odliczenia 50% VAT) w innym kolorze jak biały.

Cav

Pionier e-mobilności
Super, tylko czemu usuwając jedną dziurę (na niekorzyść państwa) nie naprawiamy drugiej (na niekorzyść firmy) z VATem ?

Czy to uczciwe, że gdy przychodzi do korekty VAT do dla państwa auto jest warte tyle co na fakturze czyli 1% a przy sprzedaży już 60x więcej?
Nie ma obowiązku korzystania akurat z leasingu.
Przy każdej innej formie finansowania ten problem praktycznie nie istnieje.

Ale oczywiście masz rację - powinni z VAT-em w takim przypadku też coś zmienić.