vwir
Pionier e-mobilności
Ale przecież ten artykuł tylko potwierdza to co napisałem:Sa jakby dwie opcje okresu przejściowego- czytałem że rozważają te lepszą
1. Ta co piszesz, że okres wyczekiwania się nie wydłuża dla już wykupionych aut (to by w ogóle był dramat)
2. Ta lepsza, że zakupy do końca roku będą dożywotnio szły na starych zasadach (tak jak było z odliczeniem tylko części kwoty przy droższych autach). Poszukam artykulu
Edit - tu jest artykuł, widziałem że jest w kilku źródłach
![]()
Polski Ład: czy zmiany w leasingu dotkną aktualnych umów leasingu czy nowych?
Ministerstwo Finansów w ramach Polskiego Ładu chce zaostrzenia przepisów dotyczących leasingu aut. Zmienić mają się m.in. zasady wykupu auta służbowego do majątku prywatnego. Dla przedsiębiorców mających auta w leasingu pojawiło się jednak światełko nadziei. Ministerstwo Finansów przygotowało...www.pit.pl
"Wynika z nich, że nowe zasady leasingu będą miały zastosowanie do rzeczy nabytych dopiero po 31 grudnia 2021 r. Oznacza to, że przedsiębiorca, który wykupi auto z leasingu do majątku prywatnego najpóźniej do dnia 31 grudnia, a następnie sprzeda je po sześciu miesiącach – uniknie konieczności zapłaty podatku."
Chyba źle zrozumiałeś słowo 'nabyty'. Wzięcie leasingu to nie nabycie. Wykupienie do majątku prywatnego to nabycie.