Zakup z inventory - gorsze egzemplarze?

inter

Pionier e-mobilności
wszystko jest możliwe. pamiętajcie że model 3 jest produkowany w chinach w jednym miesiącu kwartału, potem miesiąc do nas płynie, więc oczywiście że produkują więcej niż mają zamówień, zwłaszcza w popularnych konfiguracjach. i oczywiście że ludzie rezygnują z zamówienia, lub przekładają go na kolejny kwartał. a do tego świat jest pełen spekulantów którzy oczekując podwyżek cen zamawiają auta w nadzieji sprzedaży z zyskiem. podwyżek brak więc czekają dalej. I oczywiście również możliwe jest że auto "spadło z lawety" i ktoś nie odebrał.
Za dużo by tych samochodów, spadało z lawety ;)

danielm

Pionier e-mobilności
Za dużo by tych samochodów, spadało z lawety ;)
śladowe ilości. po prostu w zeszłym roku była zadyma z S Plaid które miało pękniętą szybę dachową a to było auto z inventory które tesla podstawiła nowemu właścicielowi na lawecie w nocy, więc zauważył po czasie i zrobił raban, stąd plotka że wcześniej musiało spaść z lawety bo te szyby wytrzymują kilka ton nacisku więc dziwne że pękła i w tesli nikt nie zauważył

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
W ciągu tygodnia planuję zakupić Model 3 LR i zastanawiam się, czy warto polować na coś z inventory, czy jednak być cierpliwym i czekać na wyprodukowanie "na zamówienie". Ostatnio widziałem nową 3 LR białą, w totalnie podstawowej wersji, za standardową ceną 240 990 z odbiorem w Katowicach. Czy to przypadkiem w praktyce nie wygląda tak, że ktoś sobie zrobił zamówienie, umówił dostawę w Katowicach, ale przy odbiorze rozmyślił się, chociażby przez złą jakość wykonania tego egzemplarza? Wiem, że to w dużej mierze zabawa w wróżbiarstwo, ale może ktoś brał Highlanda z inventory i mógłby podzielić się wrażeniami? Zdaje sobie sprawę, że biorąc Teslę z konfiguratora tak samo może trafić się złe spasowanie elementów, ale tak na logikę wydaje mi się, że zakup z inventory znacznie zwiększa na to szanse, bo są to "niechciane" egzemplarze. Oczywiście mam na myśli nowe auta, a nie demonstracyjne, żeby kwalifikować się na dofinansowanie.
Wszystko zależy czy masz możliwość uzyskania dotacji. Jako osoba fizyczna przekraczasz próg 225 tys. zł brutto ale już prowadząc działalność - nawet przy 50% odliczeniu VAT kwota brutto skacze do 248 205 a przy 100% wykorzystaniu w firmie to bodajże 276 750 brutto. Karta Dużej Rodziny (oczywiście osoby fizyczne) jest poza limitem,.

Warunkiem dotacji jest przebieg w chwili zakupu poniżej 50km.

Z dotacji możesz uzyskać 18.750 i 27.000 zależnie od deklarowanego przebiegu i statusu kupującego i o ta kwotę zmniejsza Ci sie koszt zakupu niemniej na zwrot musisz troche poczekać - ja od listopada jeszcze nie otrzymałem.

Co do jakości - w inventorach raczej nie pojawiają sie zwroty bo to tu inaczej działa. Odbierasz auto i masz 24 godziny na zgłoszenie niedoróbek które musza zostać usunięte i koniec kropka więc wykluczam, że ktoś skutecznie zwrócił auto które mu nie podpasowało (chociaż ciekawi mnie jak to się ma do 14-dniowych zwrotów konsumenckich kupionych on-line - te przepisy chyba mają zastosowanie).

inter

Pionier e-mobilności
@Jeffero jak bys zamawial, to daj znac jaki rok produkcji. Czy na stocku są dalej z 12.2023 czy już 24.
TM3 na pewno 2023, bo jeszcze nic nowego nie dopłynęło. Chyba że jest coś w tranzycie z Europy Zachodniej, ale to wróżenie z fusów.

inter

Pionier e-mobilności
A wiadomo kiedy dopłynie kolejny transport z autami zamówionymi z konfiguratora?
W lutym mówił mi doradca, że w maju. Od 2024 r. jedna dostawa na kwartał.

lukas220

Zadomawiam się
Ja mam inne pytanie. Czy ktoś kupił wersję demo M3 HL? Oglądałem samochody testowe w Katowicach i chyba tylko furiat kupi taki samochód z taką małą różnicą vs nowego egzemplarza. Przy 16-20k km setki testujących wiadomo jak. Obsługa salonu twierdzi, że demówki schodzą jak ciepłe bułeczki. Obserwując inventory myślę co innego. . Swoją drogą-na stronie Tesli DE jest nowa, biała M3 LR za 51500 euro co daje jakieś 221k zł, nie wspominając o Austrii czy Hiszpanii. Czy to przez dotacje w PL? Nie każdy chce trzymać samochód 2 lata i jeździć z oklejonym samochodem...

Last edited:

lzieba

Nowy na Forum
Czyli dobrze liczę, że jeśli zamówię teraz w konfiguratorze, to jeszcze się mogę załapać na tę dostawę?
Nie masz gwarancji. Zależy co zamówisz i czy akurat znajdzie się na statku. Zamówienie zanim wypłynie niestety nie gwarantuje, że odpowiednie auto znajdzie się na pokładzie. Bardzo dużo osób czeka aktualnie na niebieskie Modele 3 - w ostatniej dostawie było ich mało.