Poziomy rekuperacji

przemgaw

Zadomawiam się
Brakuje mi poziomu 0.5 gdzie przy choćby lekko dotkniętym pedale napędu nie ma żadnej rekuperacji ale po wciśnięciu hamulca jest załączana. Przy mojej standardowej jeździe (drogi lokalne i miasto) dałoby to maksimum efektywności. Teraz jeżdżę na 1 i widze jak niepotrzebnie mi hamuje np na krętych podjazdach.
Gdzieś słyszałem że w niektórych kiach da się coś takiego odpalić przytrzymując dłużej autohold ale u mnie to nie działa. Może jest jakiś odpowiednik takiego trybu w ev6?

adamusek

Posiadacz elektryka
a próbowałeś jeździć na trybie auto ?

przemgaw

Zadomawiam się
Tak. Miałem kilka podejść ale to nie dla mnie. Poziom regeneracji potrafi się dość szybko zmienić w najmniej oczekiwanym momencie i przy dynamicznej jeździe tracę przez to wyczucie auta.

Ev3

Pionier e-mobilności
Brakuje mi poziomu 0.5 gdzie przy choćby lekko dotkniętym pedale napędu nie ma żadnej rekuperacji ale po wciśnięciu hamulca jest załączana. Przy mojej standardowej jeździe (drogi lokalne i miasto) dałoby to maksimum efektywności. Teraz jeżdżę na 1 i widze jak niepotrzebnie mi hamuje np na krętych podjazdach.
Gdzieś słyszałem że w niektórych kiach da się coś takiego odpalić przytrzymując dłużej autohold

Nie Autohold, tylko prawą łopatkę.
Przynajmnej tak jest w Soulu.

Halisep

Posiadacz elektryka
Lv0 nie będzie miał żadnej rekuperacji nawet podczas używania pedału hamulca. Ale możesz przytrzymywać lewą manetkę, żeby chwilowo włączyć one-pedal, który jest w stanie zatrzymać samochód do zera. Najbliżej Lv0 jest inteligentna rekuperacja, którą w ustawieniach trzeba zmienić na "łagodne zwalnianie", które zmienia jej dolny zakres na najsłabszy. Działa trochę jak taki Lv0,25, dzięki czemu przy naciskaniu pedału hamulca będziesz miał normalną rekuperację.
Tutaj zdjęcie gdzie ustawić "łagodne zwalnianie":
IMG20240405191523.jpg

przemgaw

Zadomawiam się
Lv0 nie będzie miał żadnej rekuperacji nawet podczas używania pedału hamulca. Ale możesz przytrzymywać lewą manetkę, żeby chwilowo włączyć one-pedal, który jest w stanie zatrzymać samochód do zera. Najbliżej Lv0 jest inteligentna rekuperacja, którą w ustawieniach trzeba zmienić na "łagodne zwalnianie", które zmienia jej dolny zakres na najsłabszy. Działa trochę jak taki Lv0,25, dzięki czemu przy naciskaniu pedału hamulca będziesz miał normalną rekuperację.
Tutaj zdjęcie gdzie ustawić "łagodne zwalnianie":
View attachment 16982

To faktycznie jest najbliższe temu co chcę osiągnąć, niemniej jednak w ruchu miejskim sprawdza się średnio bo ten poziom rekuperacji zmienia się z odległością od poprzedzającego pojazdu. Gdyby tylko dało się odłączyć ten czynnik to byłby ideał.

Najnowsze dyskusje