homelink - co zamiast ?

pawelt

Zadomawiam się
Ładne UI bardzo teslowe. W czym piszecie jak można spytać? Bo chętnie bym wsparł taki projekt ;)
Silnik jest na Laminas. Integracje z API Shelly Cloud na Real Time Event napisaliśmy sami. Komunikacja po websocket. Wizualnie grafiki modelowałem w 3D i renderowałem w Adobe Dimension. To co na ten moment potrzebujemy to poprawienia UI i bardziej profesjonalnego napisania CSS, aby było bardziej responsywne i funkcjonalne. Ale od razu mówię, że nie mamy budżetu, żeby zlecić to profesjonalnym frontend developerom. Projekt jest hobbystyczny i pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Sam widzisz, że nawet ktoś w tym wątku napisał, że "nie chce nabijać wejść, wiec zamieszcza cennik", jakby tam jakieś reklamy były :)

Pabloss

Posiadacz elektryka
Odnosząc się do mojego projektu www.teslagarage.pl... założeniem było zastąpienie HomeLink, który jest dodatkowo płatny w teslach 3 i Y i to nie mało bo ok. 1700 zł. To alternatywa, która pozwala niskim kosztem (sterowniki Shelly) otwierać garaż, bramę wjazdową, zapalać światło w garażu, odczytywać pomiary z czujników i monitorować pomiar energii w garażu, np. przy ładowaniu auta. Wszystko w ładnej oprawie graficznej, dostępne w zwykłej przeglądarce www na ekranie Tesli czy w telefonie, z każdego miejsca na świecie, nie tylko z odległości kilkunastu metrów. Czyli dużo więcej niż HomeLink.
Jesli chodzi o zabezpieczenia, bo niektórzy podnoszą temat. www.teslagarage.pl jest bardzo dobrze zabezpieczona. SSL, szyfrowany dostęp do konta bcryptem, autoryzacja konta Shelly przez tokeny i oAuth. Żadnego zapisywania loginów i haseł do Shelly u nas nie ma. Tylko Ty masz dostęp do swojego konta. Bezpieczeństwo aż nad to.
Jest już bardzo dużo użytkowników aplikacji, a zgłaszanych problemów z działaniem praktycznie nie ma. Oczywiście pracujemy nad rozbudowaniem aplikacji i poprawieniem funkcjonowania na co potrzeba czasu, bo robimy to w wolnym czasie, po godzinach.
Podstawowa funkcjonalność będzie zawsze darmowa, a rozszerzona w przyszłości ze niewielką opłatą, która ma pokryć koszty hostingu. To nie jest dla nas priorytet. Naszym założeniem nie było tworzenie projektu komercyjnego z nastawieniem na profity. Ilość czasu, jaki spędziliśmy nad tym pewnie nigdy się nie zwroci, ale chciałbym powiedzieć, że nie wszystko co się opłaca, warto, a nie wszystko, co warto się opłaca. Tylko tyle. Mam nadzieję, że części z Was aplikacja będzie towarzyszyła każdego dnia i ułatwiała użytkowanie naszych Tesli.

View attachment 16546
czy jest szansa że zrobicie z modułem Meross ? Ja właśnie takich używam.

pmlody

Pionier e-mobilności
Sam widzisz, że nawet ktoś w tym wątku napisał, że "nie chce nabijać wejść, wiec zamieszcza cennik", jakby tam jakieś reklamy były :)
Bo później są płacze, że się linkuje strony ;)

faktory

Fachowiec
Odnosząc się do mojego projektu www.teslagarage.pl... założeniem było zastąpienie HomeLink, który jest dodatkowo płatny w teslach 3 i Y i to nie mało bo ok. 1700 zł. To alternatywa, która pozwala niskim kosztem (sterowniki Shelly) otwierać garaż, bramę wjazdową, zapalać światło w garażu, odczytywać pomiary z czujników i monitorować pomiar energii w garażu, np. przy ładowaniu auta. Wszystko w ładnej oprawie graficznej, dostępne w zwykłej przeglądarce www na ekranie Tesli czy w telefonie, z każdego miejsca na świecie, nie tylko z odległości kilkunastu metrów. Czyli dużo więcej niż HomeLink.
Jesli chodzi o zabezpieczenia, bo niektórzy podnoszą temat. www.teslagarage.pl jest bardzo dobrze zabezpieczona. SSL, szyfrowany dostęp do konta bcryptem, autoryzacja konta Shelly przez tokeny i oAuth. Żadnego zapisywania loginów i haseł do Shelly u nas nie ma. Tylko Ty masz dostęp do swojego konta. Bezpieczeństwo aż nad to.
Jest już bardzo dużo użytkowników aplikacji, a zgłaszanych problemów z działaniem praktycznie nie ma. Oczywiście pracujemy nad rozbudowaniem aplikacji i poprawieniem funkcjonowania na co potrzeba czasu, bo robimy to w wolnym czasie, po godzinach.
Podstawowa funkcjonalność będzie zawsze darmowa, a rozszerzona w przyszłości ze niewielką opłatą, która ma pokryć koszty hostingu. To nie jest dla nas priorytet. Naszym założeniem nie było tworzenie projektu komercyjnego z nastawieniem na profity. Ilość czasu, jaki spędziliśmy nad tym pewnie nigdy się nie zwroci, ale chciałbym powiedzieć, że nie wszystko co się opłaca, warto, a nie wszystko, co warto się opłaca. Tylko tyle. Mam nadzieję, że części z Was aplikacja będzie towarzyszyła każdego dnia i ułatwiała użytkowanie naszych Tesli.
Rewelacja, gratuluję wykonania! Zabieram się za kompletowanie potrzebnego sprzętu :)

pawelt

Zadomawiam się
czy jest szansa że zrobicie z modułem Meross ? Ja właśnie takich używam.
Dodania wsparcia dla Meross nie mamy w planach, bo to zupełnie inny mechanizm działania, nie ma chyba nawet API do tego. Natomiast jeśli chodzi o wsparcie dla HomeKit to jest 1 pomysł na integrację przez plugin Homebridge, jednak pomysł średni jeśli nie mamy już Homebridge, bo trzeba dokładać nowe urządzenie, a koszt zrobienia pluginu mamy wyceniony na 250€, wiec jakby się zebrała grupka osób które są zainteresowane to można to zrobić. Ekonomicznie nie ma to uzasadnienia na ten moment.
Inny prostrzy sposób to zostawienie tego Meross podłączonego równolegle niezależnie od Shelly. A jak ktoś jeszcze nie ma nic do Homekit to można drugie Shelly z softem Mongoose.

Last edited:

pawelt

Zadomawiam się
A technicznie można to połączyć z Fibaro (lub jego apką Yubi)?
Z tego co widzę to fibaro ma wsparcie dla urządzeń Shelly, więc tak.