Z tego co się naczytałem w ostatnich dniach w Giga Berlin montują BYD, ale jak to bez wątpliwości potwierdzić w samochodzie nie wiem. Z drugiej strony gdzieś widziałem tekst ze LFP z CATL „dogoniły” krzywą ładowania LFP z BYD. Jeszcze auta nie ładowałem superchargerem więc nie mam zdania czy może to być odczuwalne/zauważalne w szybkości. Gdzieś jakiś test na 1000 km Nylanda oglądałem gdzie mu wyszło na odwrót… w trasie. Chyba warunki pogodowe utrafił inne, ale dla mnie 20 minut straty na trasie 1000 km to nic. Co do ładowarki to zamówiłem tę Feyree za 747 zł i do tego przejściówkę z dużego na małe gniazdo siłowe. Czekam, aż to przyjdzie i na zielone blachy abym mógł wreszcie rozładować akumulator podczas jazdy, a nie oglądając netflixa w garażu 😉. Mój zakład energetyczny wydziela moc dla przyłączy jak komuniści talony na paliwo. Wnioskowałem o 25 kW dostałem 14 kW na cały dom. 6 lat temu machnąłem ręką i odpuscilem. Teraz byłoby jak znalazł. Także w domu mogę wyciągnąć max 11 kW, a i tak się boję czy przelicznikowe zabezpieczenia 25a to wytrzymają, gdy się będzie kaczka na obiad piekła. Swoją drogą ktoś wie jak to jest bo nie jestem elektrykiem: jak pV produkuje lokalnie 7 kW to z PGE mogę jeszcze pociągnąć kolejne 14 kW i nic się nie dzieje? Innymi słowy czy pV podnosi mi realna moc, którą mogę odebrać w domu?