Zabezpieczenie Przed Przegrzaniem Kabiny

Peteros

Zadomawiam się
Witam,

zauważyłem, że w takie dni jak wczoraj czy dzisiaj z włączonym "Zabezpieczenie Przed Przegrzaniem Kabiny" ustawionym na 40% Tesla potrafi wciągnąć z 3% baterii w 8 godzin. Szklany dach robi za niezłą soczewkę i strasznie nagrzewa wnętrze.

Niebawem zostawiam auto na parkingu przy lotnisku na dwa tygodnie, przy takim zużyciu mogę się nieźle zdziwić.

Jak korzystanie z tej funkcji przy dłuższych postojach? wyłączacie? Może ktoś testował te osłony przeciwsłoneczne na sufit czy coś pomagają.

lzieba

Nowy na Forum
Nie da się z tej funkcji skorzystać przy dłuższym postoju. W instrukcji jest więcej info o tym jak działa to zabezpieczenie - pracuje maksymalnie 12h lub do 20% baterii:

Cabin Overheat Protection operates until 12 hours has elapsed once you exit Model 3, or until the Battery energy drops below 20%, whichever comes first.

Pepek

Posiadacz elektryka
Nie da się z tej funkcji skorzystać przy dłuższym postoju. W instrukcji jest więcej info o tym jak działa to zabezpieczenie - pracuje maksymalnie 12h lub do 20% baterii:

Cabin Overheat Protection operates until 12 hours has elapsed once you exit Model 3, or until the Battery energy drops below 20%, whichever comes first.
No w PL 12h śmiało wystarcza - po zeszłym lecie mogę to powiedzieć (auto czarne, stoi czasem 3-4 dni nie ruszane przed garażem, w pełnym słońcu), bo to jest resetowane. Czyli od rana słońce grzeje, auto się nagrzewa ~8-9 rano, włącza się to zabezpieczenie i po 18-19-ej u mnie już słońce nie nagrzewa, więc to max 10-11h, a następnego dnia rano znowu się to włącza. Oczywiście zostaje limit 20% baterii.

lzieba

Nowy na Forum
hmm, to zdanie wskazuje, że funkcja działa 12h po zamknięciu auta, więc jak jest nieruszane to przestanie działać:

Cabin Overheat Protection operates until 12 hours has elapsed once you exit Model 3

Pepek

Posiadacz elektryka
hmm, to zdanie wskazuje, że funkcja działa 12h po zamknięciu auta, więc jak jest nieruszane to przestanie działać:

Cabin Overheat Protection operates until 12 hours has elapsed once you exit Model 3
U mnie w TMY tak nie działało (przynajmniej w zeszłe lato). Nawet jak było kilka dni słonecznych pod rząd i auto nie jeździło w tym czasie, to codziennie od nowa się to włączało - jedyna interakcja z autem to było budzenie z apki pewnie co kilka-kilkanaście godzin.