Dużo tu ludzi z IT, więc taki żarcik

Michal

Moderator
Mnie bawi, bo trzymam się pazurami php, mysql i serwera za 183,27 brutto / rok ;)

slaveq

Pionier e-mobilności
Jestem na tyle stary, że pamiętam jak jeden taki młodziak pełen entuzjazmu mi wmawiał w okolicach 2012 jak te wszystkie nody i event loopy były na topie, że wszyscy będą pisać wszystko w JS bo jest taki super i rozwojowy. No i jest rozwojowy - od 12 lat i końca nie widać.

Michal

Moderator
W 2013 pisaliśmy dużą aplikację na node.js ale pod spodem było API CPP.
Super to wyglądało i działało szybko jak błyskawica - konkurencji w zasadzie nie było żadnej, bo wszyscy działali na PHP i strasznie wolno, ale pisanie i poprawianie testów automatycznych zajmowało deweloperom 70% czasu i z tego co wiem finalnie nie udało się napisać tej apki, a ja zmieniłem pracę. TDD (Test Driven Development) ubił właściwie projekt, a ten miał szansę być przełomowy na rynku w tej niszy.
Ale do tego trzeba było magika JS-a, właśnie takiego pasjonata jak na tym filmie.

slaveq

Pionier e-mobilności
Teraz magicy się przenieśli na cloujure. Co jakiś czas słyszę, że jakbyśmy pisali w Cloujure to by wszystko wyglądało inaczej. A potem wraca szara rzeczywistość.

Kszychu

Pionier e-mobilności
Teraz magicy się przenieśli na cloujure. Co jakiś czas słyszę, że jakbyśmy pisali w Cloujure to by wszystko wyglądało inaczej. A potem wraca szara rzeczywistość.
Jak to szara rzeczywistość. Pewnie źle robiłeś. Funkcje za mało czyste, monad za mało. Pewnie jakieś pętle pisałeś. Ten język jest piękny, czysty, matematyczny. Patrzysz na kod i widzisz co sie dzieje, nie to co w jakimś imperatywnym (🤮) gównie.

/s

Kszychu

Pionier e-mobilności
Jakby wszyscy umieli pisać w Assemblerze to gangreny node_modules by nie było!
Jaki assembler… programowalne procesory to rak trawiący nasze społeczeństwo. Każde urządzenie powinno być wyposażone w układ bramek które mają robić tylko jedną rzecz i nie da się ich przeprogramować.

Kszychu

Pionier e-mobilności
To w ogóle można inaczej?!
Wyobraź sobie że niektórzy są tak leniwi, że zamiast lutować pojedyncze diody, kupują jakiś dziwny układ scalony w którym nie ma bramek, rysują bramki na komputrze w jakimś programie i te bramki tak jak narysowali się im w tym układzie odwzorowują.