Moje jazdy i współpraca z i4 35e

prebek

Posiadacz elektryka
Zakupiłem (na leasing) i4 w wersji 35e - meldowałem już o tym fakcie.
A teraz życie z elektro BMW
pierwsze nauki - żona i córka, oraz poszukiwania ładowarek - udało się już dają radę ( bo ja bywam "w delegacji")
pierwsze ładowania:
Greenway - 12kWh
Elocity - (dziewczyny same ładowały) - 19kWh
plus dom 2x 10 kWh
oraz dziś się umówiłem z kontrahentem na rozmowę - więc pojechałem do Manufaktury ( Budimex - Elocity) i ledwo omówiliśmy przy kawie nasze sprawy a autko było załadowane 45kWh
Średnie zużycie około 20 kWh/100.
Ale dziś jak jechałem do Manufaktury z zamiarem ładowania, a na zewnątrz -3 włączyłem podgrzewanie baterii na 15 km zużycie 45 kWh/100km

Jak miałem diesla albo benzyny to na takie szybkie spotkania, to na stacji albo w McDonaldzie się umawialiśmy, a tym elektrykiem to proszę - kawiarnia w Manufakturze ;)

Attachments

• IMG_1766.jpeg
    IMG_1766.jpeg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 43

prebek

Posiadacz elektryka
mój pierwszy 1000 km (no prawie prawie 1000 i prawie miesiąc, no i w sumie to żona z córka mocno pomagały w tym "osiągnięciu")
podsumowanie
I 4 "zjadło"prawie 230 kW koszt wg Apki około 350 zł, czyli 100 km za wca 35-40 zł
ładowałem w domu, Elocity i Greenway wszystko przez BMW charging
W międzyczasie były mocne mrozy i grzanko chodziło, autko się kręcił "w koło komina" czyli Łódź i okolice oraz wypady po zaopatrzenie do Ptaka.
Wg komputera w tym czasie było zużycie
IMG_1825.jpeg
ale poszczególne jazdy (jak ja jeżdżę to okolice 20 - 21) IMG_1821.jpeg
Podczas dojazdu do ładowarki - przygotowanie o podgrzewanie baterii to i 40 kW pokazuje.
Po przygotowaniu i podgrzaniu baterii np.IMG_1824.jpeg dziś na GreenWay "50" ładowanie szło na 47

prebek

Posiadacz elektryka
Wczoraj po raz pierwszy się wybrałem i4 do pracy
Podsumowanie
przejechano 420 km
ładowanie 2x
- pierwsze Ionity - Radomsko załadowano 31kW - 20 minut
- drugie Power Dot - Pszczyna załadowano 43kW - 41 minut
inne postoje 2x 5 minut ( moje przerwy "technologiczne" na oddanie płynów)
średnie zużycie 20 kWh/ 100 km
czas jazdy 6,5 godziny - dłużej o godzinę od spalinówki a to jeszcze stałem w korku dzięki naszym wspaniałym rolnikom, których serdecznie pozdrawiam podniesionym środkowym palcem

prebek

Posiadacz elektryka
wróciłem do PL. Trasa OK ładowałem na tych samych stacjach w Pszczynie i Ionity Radomsko.
podsumowanie w filmiku na kanale i4 BMW :

Garry2012

Nowy na Forum
Czy Twoim zdaniem warto kupić ok. 30 tys. droższą wersje e40, która ma około 80-100 km większy zasięg? Planuje jeździć obwodnica i miasto wkoło komina (średnio od kilkudziesięciu do 150-200 km dziennie), wszyscy namawiają mnie na forum na e40, czyli auto z większą baterią. Trasy robię rzadko, a jeżeli już to dieslem...

prebek

Posiadacz elektryka
Czy Twoim zdaniem warto kupić ok. 30 tys. droższą wersje e40, która ma około 80-100 km większy zasięg? Planuje jeździć obwodnica i miasto wkoło komina (średnio od kilkudziesięciu do 150-200 km dziennie), wszyscy namawiają mnie na forum na e40, czyli auto z większą baterią. Trasy robię rzadko, a jeżeli już to dieslem...
Ja kupiłem 35, i będę ja bronić, tak jak Teslowiec tesli ;)
Mój aktualny zasięg - jestem na Słowacji w Czerwonym Klasztorze
1713902072631.png
40 ma większa baterię, mocniejszy silnik
Kupowałem moją bo taka była i jej cena mi pasowała, do zasięgu i dojazdów sie przyzwyczaiłem, a robie trasy.
Żona to auto ubóstwia (użytkuje do dojazdów po towar i do klientów) - tankuje/ładuje 2 razy w tygodniu, ja jadąc do pracy 2 razy w ciagu dnia i robię 500 km, ładowania mi zabierają razem około 50 minut, z tym że mam ustawione wysokie limity - 15% dojazd do ładowarki, 25% dojazd na miejsce.
Podejrzewam, że jak bym obniżył ww. wymagania i wyjechał na 100% to na jednym ładowaniu bym dojechał.

IMG_2211.jpeg

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Gratuluję wspaniałego wyboru samochodu. Super autko, świetny kolor. Nie wiem jak z komfortem ale rozumiem, że jest wyższy niż w Tesli? ;)

pmlody

Pionier e-mobilności
Ja po moich jazdach testowych, patrząc na zużycie w BMW, na pewno bym dopłacił do większej baterii :D

prebek

Posiadacz elektryka
Gratuluję wspaniałego wyboru samochodu. Super autko, świetny kolor. Nie wiem jak z komfortem ale rozumiem, że jest wyższy niż w Tesli? ;)
Nie mnie oceniać, jak byłem zainteresowany Teslą ( a byłem) to w Tesli nie mieli ani czasu ani ochoty ze mną rozmawiać, już nie mówiąc o jeździe testowej.