Skala procentowa

poochaty

Posiadacz elektryka
Hej. Czy skala procentowa jest liniowa? Jadę MYLR 2021 i czegoś nie rozumiem. Naładowałem samochód do 100% (łącznie z balansowaniem itd) i ruszyłem w trasę. Właśnie minąłem 50% i sytuacja wygląda jak na zdjęciu. Zużyte 32 kWh i 50%. Moja bateria to ok 70-72 kWh. Gdzie są pozostałe kWh, albo po prostu czy skala jest aż tak nieliniowa?
P. S. Samochód prowadzi moja żona.

1000032848.jpg

Hermes

Posiadacz elektryka
...i podobno Tesla jeszcze "oszukuje" na buforze, który raz może być mniejszy a raz większy.
Nie wiem, jak dokładnie ta (nie)liniowość wygląda w Tesli, ale w Leafie 2 było to mega-nie-liniowe, więc pewnie tutaj będzie podobnie.

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Samochody elektryczne oszukują, żebyś myślał, że są tak energooszczędne, i pokazują tylko zużycie na jazdę, a nie na ogrzewanie, klimę, itp.
To co piszesz jest prawdą, ale w momencie kiedy masz postój - Sentry, ogrzewanie/chłodzenie itp. nie wlicza się w przejazd. Natomiast wszystko co jest zużyte w trakcie jazdy jest zaliczane na przejazd.

krzyss

Pionier e-mobilności
Hej. Czy skala procentowa jest liniowa? Jadę MYLR 2021 i czegoś nie rozumiem. Naładowałem samochód do 100% (łącznie z balansowaniem itd) i ruszyłem w trasę. Właśnie minąłem 50% i sytuacja wygląda jak na zdjęciu. Zużyte 32 kWh i 50%. Moja bateria to ok 70-72 kWh. Gdzie są pozostałe kWh, albo po prostu czy skala jest aż tak nieliniowa?
P. S. Samochód prowadzi moja żona.

View attachment 17675
Elon nas okrada, reszta poszla na grzanie/chlodzenie bez jazdy, dodatkowo pewnie kawalek bufora, i inne dodatki. Tez tak mam.

poochaty

Posiadacz elektryka
Elon nas okrada, reszta poszla na grzanie/chlodzenie bez jazdy, dodatkowo pewnie kawalek bufora, i inne dodatki. Tez tak mam.
Nie poszła bez jazdy, bo ciągle jadę. Statystyki pokazują klimę i inne gadżety w czasie jazdy. Mało tego. Przyjadę z 3%więcej niż założenia na początku trasy więc zupełnie nie wiem o co chodzi.