Rozwój SuC w Polsce

chess_m

Posiadacz elektryka
w sumie to ciekawie nawet działa
Ja jestem zadowolony. Ciągnie na bieżąco stan baterii auta i zużycie (bez potrzeby zapodania tam dongla OBD czy podobnych wynalazków). Trasuje tak jak chcę tj. niekoniecznie po SuC.
Mogę sobie trasę wstępnie zaplanować na komputerze i potem przesłać do tesli
(tutaj drobny feler bo muszę to zrobić przez mapy google stamtąd dopiero muszę przesłać na telefon i na koniec po otwarciu w mapach google na telefonie mam opcję przesłania do tesli).
Mogli by ogarnąć export do tesli bezpośrednio z abrp :)
1715256632417.png Za parę dni wybieram się w dłuższą trasę (Śląsk -> Pomorze zachodnie) zobaczymy jsk się spisze.

Jeszcze jedno, ABRP można odpalić w przeglądarce tesli i potem nawigować tam.
(w tle może a nawet powinna chodzić nawigacja tesli aby np przygotowywać baterię przed dotarciem do ładowarki).

Last edited:

STMS

Pionier e-mobilności
Ja jestem zadowolony. Ciągnie na bieżąco stan baterii auta i zużycie (bez potrzeby zapodania tam dongla OBD czy podobnych wynalazków). Trasuje tak jak chcę tj. niekoniecznie po SuC.
(tutaj drobny feler bo muszę to zrobić przez mapy google stamtąd dopiero muszę przesłać na telefon i na koniec po otwarciu w mapach google na telefonie mam opcję przesłania do tesli).
View attachment 17678 Za parę dni wybieram się w dłuższą trasę (Śląsk -> Pomorze zachodnie) zobaczymy jsk się spisze.

(w tle może a nawet powinna chodzić nawigacja tesli aby np przygotowywać baterię przed dotarciem do ładowarki).

jakbym więcej jeździ po trasach to może nawet bym spróbował :) ale moje trasy są po znanych mi ładowarkach - jedyne czego brakuje mi to podgrzewania baterii ale właśnie kupiłem Commandera więc to ogarnę

nabrU

Moderator
Jeśli zyski z ich udostępniania przeznaczane są na dalszy rozwój SuC to chyba lepiej. Z naciskiem na "jeśli"

Ale w kontekscie 'nie pomagania' chodziło mi o to że jedziesz i widzisz w Tesli, że na jakimś SuC jest np 4 słupki na powiedzmy 8 wolnych. Dojeżdżasz i widzisz że się nie możesz ładować, bo:
- ładuje się BMW czy VW czy inne EV, które mają port ładowania po 'złej' tj. prawej stronie czyli zajmują/blokują po 2 Teslowe stanowiska (dotyczy tylko SuC V2 lub V3)
albo
- te 4 stanowiska właśnie przed chwilą zajęły EV non-Tesla, których algorytm Tesli 'nie widział' jadących do SuC (co robi w przypadku Tesli).

Psztyna

Nowy na Forum
View attachment 17678 Za parę dni wybieram się w dłuższą trasę (Śląsk -> Pomorze zachodnie) zobaczymy jsk się spisze.

Jak połączyłeś konto ABRP z tesli? Nie widzę takiej opcji...

sytomek

Fachowiec
Czy jest tu ktoś z ABRP premium ale bez tesli?
Testowałem ABRP premium jadąc swoim soulem po SuC na północ Włoch na długi majowy weekend - z OBD działa to zaj...scie :) i oczywiście pokazuje większość sieci wg liczby i aktualnej dostępności/zajętej liczby ładowarek ( również tesli ) tak jak u @chess_m

nabrU

Moderator
Jak połączyłeś konto ABRP z tesli? Nie widzę takiej opcji...

Wybierasz samochód, a potem live data i Tesla API:

1715264055646.png
1715264075753.png

sytomek

Fachowiec
Ale w kontekscie 'nie pomagania' chodziło mi o to że jedziesz i widzisz w Tesli, że na jakimś SuC jest np 4 słupki na powiedzmy 8 wolnych. Dojeżdżasz i widzisz że się nie możesz ładować, bo:
- ładuje się BMW czy VW czy inne EV, które mają port ładowania po 'złej' tj. prawej stronie czyli zajmują/blokują po 2 Teslowe stanowiska (dotyczy tylko SuC V2 lub V3)
albo
- te 4 stanowiska właśnie przed chwilą zajęły EV non-Tesla, których algorytm Tesli 'nie widział' jadących do SuC (co robi w przypadku Tesli).
To np o moim soulu mowa... ;) nie dość że wolno się ładuje, to jeszcze rzeczywiście najwygodniej ładować się z słupka ze stanowiska obok ( przynajmniej wg wyobrażeń i założeń tesli, bo na pustym SuC wygląda to całkiem naturalnie ). Przy zajętych stanowiskach zaczyna się kombinowanie jak tu podjechać co by przewodu nie zabrakło...

Jogur

Fachowiec
A zauważyłeś że jest czwartek godz 11 ?

Wiesz co będzie w piątek czerwcowy wieczorem ?
no i?
3 fajki o dowolnej porze to dalej 50% możliwie dostępnych fajek. nie muszę być jasnowidzem.

od kilku lat jeżdżę na CRO i jakoś zdarza się na Dugopolje, ze są kolejki w wakacje a czasem nie ma. 6 fajek.
w Karlovac jest juz chyba z 8, losowa zajętość - raz sam stoję, raz wszystko zajęte.

kubatar

Pionier e-mobilności
albo
No to rzeczywiście takie przypadki powinna Tesla ogarnąć. Myślałem że te nowe SuC (przejazdowe) rozwiązują problem