Asystent pasa i ACC

arthas

Zadomawiam się
Mój pojazd posiada Lane Assist oraz ACC - bez Travel assist i nawigacji. Dziś podczas jazdy zauważyłem, że auto dostrzegło pojazd na sąsiednim pasie ruchu choć zwykle pokazuje tylko pojazdy przede mną. Ktoś wie co się zadziało, że taka systuacja miała miejsce ? Gdzieś na filmikach przewinęło mi się, że taka wizualizacja pojawia się przy właczonym Travel assist. Zdjęcie idealnie ilustruje sytuacje na drodze a pojazd sam dostosowuje prędkość. Jest nieco z górki.20240508.jpg

nabrU

Moderator
Taka sytuacja to norma, miałem to w ID.3 z początku 2021 roku.

Michal

Moderator
co się zadziało
To wyrażenie oznacza, że coś zaginęło i nie wiesz co. Zadziało się, oznacza zaginęło.
Poprawnie powinieneś napisać "co się stało".

arthas

Zadomawiam się
Taka sytuacja to norma, miałem to w ID.3 z początku 2021 roku.
Bardziej zastanawia mnie dlaczego tak sporadycznie takie wizualizowanie na sąsiednim pasie ma miejsce. Zdarza się to niezwykle rzadko choć jak widać system może i jest świadomy tego co się dzieje wokół. Przy travel assist - jak wynika z filmików na YT, pokazuje stale sąsiednie pasy

nabrU

Moderator
Pewnie dlatego że nieczęsto zbliżasz się na prawym pasie do samochodu będącego na lewym (musiałem to sobie przemyśleć mieszkając w UK :ROFLMAO:). System w ID zapobiega wtedy niejako domyślnie wyprzedzaniu z prawej dostosowując / obniżając prędkość do tego 'wyprzedzanego' z niewłaściwej strony pojazdu.

arthas

Zadomawiam się
Pewnie dlatego że nieczęsto zbliżasz się na prawym pasie do samochodu będącego na lewym (musiałem to sobie przemyśleć mieszkając w UK :ROFLMAO:). System w ID zapobiega wtedy niejako domyślnie wyprzedzaniu z prawej dostosowując / obniżając prędkość do tego 'wyprzedzanego' z niewłaściwej strony pojazdu.
Aaa... może faktycznie. Muszę na to zwrócić uwagę... może to faktycznie wyprzedzanie auta po "mojej lewej". Po prawej stronie nigdy nie widziałem wizualizacji.

lookash_c

Pionier e-mobilności
A ja mam Travel Assist, nawigację, ale nie mam kamer 360 i nie mam wizualizacji sąsiedniego pasa :p

rafbel

Zadomawiam się
A to nie jest czasem, tak że jest to zależne od rodzaju drogi i musisz być na autostradzie. Rzadko jeżdżę na tym widoku z rozszerzonym podglądem sytuacji na drodze ale aby np działała automatyczna zmiana pasa to musisz być na autostradzie i nie możesz mieć przyczepki czy bagażnika rowerowego.

arthas

Zadomawiam się
A ja mam Travel Assist, nawigację, ale nie mam kamer 360 i nie mam wizualizacji sąsiedniego pasa :p
Oo... a jakie systemy/czujniki są, że masz travel assist ? Bo w sumie nie wiem dlaczego u mnie miałoby to nie działać skoro lane assist i acc jest, to trzymać pas by sam umiał.