Asystent pasa i ACC

tarmac

Zadomawiam się
Przez OBD Eleven można aktywować travel assist, tylko jak go nie masz w zestawie, to nie masz też czujnika pojemnosciowego w kierownicy i musisz poruszać kierownicą co 15 sekund, czy jakoś tak, żeby samochód wiedział, że ja trzymasz.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Oo... a jakie systemy/czujniki są, że masz travel assist ? Bo w sumie nie wiem dlaczego u mnie miałoby to nie działać skoro lane assist i acc jest, to trzymać pas by sam umiał.
Masz lane assist - masz więc kamerę. Nie wiem czy "hardwareowo" potrzebuje więcej do Travel Assist. Jest kwestia wykorzystywania danych z nawigacji, czytania znaków, danych z innych samochodów VW.

arthas

Zadomawiam się
Masz lane assist - masz więc kamerę. Nie wiem czy "hardwareowo" potrzebuje więcej do Travel Assist. Jest kwestia wykorzystywania danych z nawigacji, czytania znaków, danych z innych
Masz lane assist - masz więc kamerę. Nie wiem czy "hardwareowo" potrzebuje więcej do Travel Assist. Jest kwestia wykorzystywania danych z nawigacji, czytania znaków, danych z innych samochodów VW.

samochod

Hmm... Nawigacja jest niezbędna do działania czy tylko przydatna ?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Hmm... Nawigacja jest niezbędna do działania czy tylko przydatna ?
Tego nie wiem, ale VW przy Travel Assist o nawigacji wspomina.
Czy jadąc z włączonym tempomatem wyświetla Ci informacje np. o zbliżającym się skrzyżowaniu i zwalnia?

bbob

Nowy na Forum
A czy ktoś się orientuje czy jeżeli mam kamerę a nie mam Lane assist to mogę go aktywować czy czegoś brakuje ;) Nie mogę go też dokupić jako opcja w sklepie.

arthas

Zadomawiam się
Tego nie wiem, ale VW przy Travel Assist o nawigacji wspomina.
Czy jadąc z włączonym tempomatem wyświetla Ci informacje np. o zbliżającym się skrzyżowaniu i zwalnia?
Tak. Pomimo że nie ma navigacji to wie o skrzyżowaniach i zakrętach i pokazuje komunikaty i zwalnia. A ta kierownica pojemnościowa jest jakoś identyfikowalna czy ją mam? Ktoś aktywował przez obd travel assist? W sumie mi to najbardziej przeszkadza w lane assist to, że on nie utrzymuje pasa ruchu tylko odbija się od skraju. Sam fakt, że trzeba podtrzymywać uwagę na kierownice przy lane assist oznacza, że mógłby trzymać się na pasie i nie doprowadzać do zdryfowania na linie skrajne. Dziwny pomysł imo.

tarmac

Zadomawiam się
Tak. Pomimo że nie ma navigacji to wie o skrzyżowaniach i zakrętach i pokazuje komunikaty i zwalnia. A ta kierownica pojemnościowa jest jakoś identyfikowalna czy ją mam? Ktoś aktywował przez obd travel assist? W sumie mi to najbardziej przeszkadza w lane assist to, że on nie utrzymuje pasa ruchu tylko odbija się od skraju. Sam fakt, że trzeba podtrzymywać uwagę na kierownice przy lane assist oznacza, że mógłby trzymać się na pasie i nie doprowadzać do zdryfowania na linie skrajne. Dziwny pomysł imo.
Mam kolegę, który ma ten sam model ID.4 co ja i zachwalał mi travel assist aktywowany przez OBD Eleven właśnie.

Nie wiem czy tę kierownicę pojemnościową da się jakoś łatwo rozpoznać.