Kolejne odejścia z wyższego kierownictwa w Tesli

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Ha!
Na ile znam corpo-language, oznacza to: „Nie czepiajcie się. To było zwykłe cięcie kosztów, ale dalej będziemy Wam dostarczać produkt.”. Do pełniejszego zrozumienia przekazu potrzebujemy info ile Tesla do tej pory (rocznie?) wydawała na rozwój sieci SuC. Nie na R&D, promowanie etc, tylko ile wydawali na same inwestycje związane ze stawianiem nowych SuC rocznie. Opcje widzę takie:
  • Jeśli rocznie wydawali >>500mUSD, to zwijają biznes bo nierentowny.
  • Jeśli wydawali rocznie na podobnym poziomie, to mówi jak myśli.
  • Jeśli wydawali rocznie <<500mUSD, to widzą w tym spory dochód, a ekipa wyleciała za słaby performance.
Dodam tylko, że nasz narodowy O(perator) puścił niedawno z dymem dokładnie taką kwotę „just like that”. Z tą drobną różnicą, że Elon mówi o inwestycjach, a nie zysku czy stracie. Inwestycja 500 mUSD to gotówka pożyczona od banków i inwestorów, którą Tesla odda po latach (z odsetkami). Inwestycja robiona jest po to by zarobić marżę po odjęciu wszystkich kosztów.
O(perator) nie zaniechał inwestycji, nie zwolnił zespołu kilkuset osób tylko wpisał w starty 400mUSD, co przy powiedzmy 10%-wej marży brutto, oznacza ni mniej ni więcej, tylko wycofanie się z inwestycji na poziomie 4000 mUSD. Innymi słowy jaramy się, że Elon zwolnił 500 osób i podtrzymuje inwestycje na poziomie 500 mUSD, a O właśnie ogłosił, że nie zainwestuje OSIEM RAZY TYLE, bo przelał w ciemno nie temu gościowi co trzeba 400 mUSD.
Albo grubszymi literami: strata 1,6 mld PLN (czyli 400 mln USD) to suma ROCZNYCH wynagrodzeń 16.000 osób ze średnim miesięcznym wynagrodzeniem z marca 2024 w PL (8408 PLN). Rozmawiamy tyle o 500 osobach zwolnionych przez Elona, a O(perator) posłał w zasadzie na bruk 16.000.
Czy ja nie umiem w 2+2 czy obserwuję właśnie jeden z większych przekrętów tego dziesięciolecia?
A tu dyskusja o groszach od Tesli?
WTF?

piotrpo

Pionier e-mobilności
  • Jeśli rocznie wydawali >>500mUSD, to zwijają biznes bo nierentowny.
  • Jeśli wydawali rocznie na podobnym poziomie, to mówi jak myśli.
  • Jeśli wydawali rocznie <<500mUSD, to widzą w tym spory dochód, a ekipa wyleciała za słaby performance.
Może być jeszcze 100 innych powodów. Na ile znam korpo-politykę, to nie ma się w niej co doszukiwać logiki, bo dość często jej nie ma. 500 baniek prawdziwych pieniędzy, to tak czy inaczej dużo pieniędzy. Gdyby chcieli się wycofać, to by się wycofali, zamiast pakować pół miliarda w błoto.
Po tym ile jest w tej chwili SuC, otwieraniu ich na inne samochody itd. raczej nie spodziewam się, że chcą się wycofać. Widzę raczej chęć zwiększenia rentowności biznesu, co dla klientów może mieć swoje dobre i złe strony.
mówi o inwestycjach, a nie zysku czy stracie. Inwestycja 500 mUSD to gotówka pożyczona od banków i inwestorów
Niekoniecznie. Może to być np. zysk z poprzedniego okresu. Tak czy inaczej, tyle przewidziano w budżecie na ten rok i wg. jego słów to się nie zmienia.

O właśnie ogłosił, że nie zainwestuje OSIEM RAZY TYLE
Ja wiem, że mamy rok wyborczy, nawet zgadzam się z oceną O(peratora) i O(bajtka) ale co to ma wspólnego z Teslą, zwolnieniami w Tesli, rozwojem SuC? Nie trzeba ciągle żyć polityką i emocjonować się która świnia dopcha się do koryta w tym roku.

Swoją drogą, nie wiem kto jest CEO firmy, która zrobiła dla mnie telefon, telewizor, pralkę, piekarnik i odkurzacz, nie mam pojęcia kto był CEO firm, które zrobiły moje poprzednie samochody, a w przypadku Tesli ta informacja trochę się narzuca i nie wiem czy jest mi do czegokolwiek przydatna :)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Ja wiem, że mamy rok wyborczy, nawet zgadzam się z oceną O(peratora) i O(bajtka) ale co to ma wspólnego z Teslą, zwolnieniami w Tesli, rozwojem SuC? Nie trzeba ciągle żyć polityką i emocjonować się która świnia dopcha się do koryta w tym roku.

Jaki rok wyborczy? Kompletnie mnie polityka nie interesuje i do niej nie nawiązuję.

Z Teslą i zwolnieniami zespołu SuC ma to tyle wspólnego, że w obu przypadkach mówimy tempie rozwoju sieci ładowarek, o które to jest tyle obaw.
- Tesla zwolniła 500 osób i podtrzymuje plany rozbudowy sieci z inwestycjami na poziomie 500mUSD (ma swoją kasę + dotacje)
- Orlen zwolnił 16000 osób (obrazowy odpowiednik 1,6 mldPLN w starty) i podtrzymuje plany rozwoju sieci ładowarek. Ciekawe skąd weźmie pieniądze na te inwestycje w świetle utraconej kasy?
A o planach Orlenu mowa była choćby tutaj czy tutaj.

Piszę o tym, bo nie spodziewam się by Tesla rozwiązała (chciała/mogła/powinna) problem braku hubów DC w Polsce, a Orlen mógłby, powinien i nawet chyba chciał i deklarował. Pytanie czy będzie mógł.

krzyss

Pionier e-mobilności
Wielokrotnie ładowałem na SC w Ciechocinku. Nigdy nie było kolejek, a często byłem sam. Zazwyczaj są kolejki do dystrybutorów na stacji obok. W razie czego niedaleko i po drodze jest GW 150 kW.
Ale ja nie byłem w Ciechocinku w szczycie powrotów z przedłużonego weekendu, prawdopodobnie od razu rozważyłbym alternatywę w okolicy.
Ja ladowalem tam nie wiem z 20razy przez ostatnie 3 lata, i pelna moc stacji mialem z 5 razy, tak to zawsze tlok.
Dlatego staram sie juz ja omijac, choc wiadomo te 20-30zl taniej tam sie mozna naladowac w stosunku do GW.

Bronek

Pionier e-mobilności
Przed chwilą gadałem z miłym Gościem od Tesli w sprawie iwentu a ponieważ pochwalił się że jest z Koszalina, to spytałem o SC w tej metropolii.
Ma być w tym roku!?? Nie bardzo wierzę ale się nie spierałem. Wiara czasem czyni cuda

piotrpo

Pionier e-mobilności
gadałem z miłym Gościem od Tesli
Byłoby bardzo miło, gdyby się sprawdziło, bo akurat tak ten Koszalin zbudowali, że by pasowało się doładować przy wyjeździe/powrocie. Z drugiej strony, jako doświadczona korpoświnia wiem, że randomowy gość z Tesli, to może najwyżej ploteczki z 3 ręki znać.

nabrU

Moderator

piotrpo

Pionier e-mobilności
@nabrU Jak to w korpo. Idzie decyzja, że trzeba wywalić 10% ludzi, bo się słupki nie zgadzają w arkuszu, to lecą layoff'y, wywala się ludzi wg. przypadkowego klucza, patrząc na to co wywoła najmniejsze chwilowe problemy. Przy okazji odchodzą ci, którzy mogą łatwo odejść, więc z reguły również najbardziej wartościowi dla firmy. Chwilę później coś przestaje działać i się zatrudnia nowych.

daniel

Señor Meme Officer
@nabrU Jak to w korpo. Idzie decyzja, że trzeba wywalić 10% ludzi, bo się słupki nie zgadzają w arkuszu, to lecą layoff'y, wywala się ludzi wg. przypadkowego klucza, patrząc na to co wywoła najmniejsze chwilowe problemy. Przy okazji odchodzą ci, którzy mogą łatwo odejść, więc z reguły również najbardziej wartościowi dla firmy. Chwilę później coś przestaje działać i się zatrudnia nowych.
Akurat ten dział poleciał razem z szefostwem, bo Elon uznał, że cięcia idą za wolno.