Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

vwir

Pionier e-mobilności
Wow. Dziękuję za fachowa odpowiedź.
Gniazdo mam po redukcji z 3f 32A
No to zainwestuj w EVSE, które będzie miało wtyczkę 32A, beż żadnych redukcji. Tam masz styki, które bez problemu przeniosą 16A albo i 32A (w zależności od potrzeb). A redukcję zrób w drugą stronę - na 16A 1f (o ile tego w ogóle potrzebujesz). Tylko wtedy pamiętaj, żeby na EVSE obniżyć moc gdy będziesz ładował ze zwykłego gniazdka 16A, żebyś mu nie puścił na przykład 32A ;)

Albo faktycznie wallbox wpięty na stałe w instalację. Ja jestem zwolennikiem takiego rozwiązania.

KrzysztofFly

Moderator
Czesc.
Mam w koncu 208e. Nie taki jak planowałem. Bo z 2021. Ale jest.

Tylko ladowanie z evse mnie zaskoczyło. Leci 1,8kWh 6km/h.
Z gniazdka urządzenia za 16A ida ladnie. EUp mial evese 10A i leciał 2,3kWh.

Ten jest 16A. Gdzieś cos sie zmienia? Jak zwiększyć szybkość ma cegle?
A jaką masz ładowarkę pokładową w samochodzie? 1F czy 3F?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
moc mam, ale nie chciałem katować 1 fazy :( wtyk też i przewody pod 32A Ale tak na styk. 6mm2 miedzi.

vwir

Pionier e-mobilności
Zawsze możesz mieć wallboxa 32A, a na codzień używać połowę z tego. Za to zawsze będziesz miał możliwość użycia 7kW gdy zajdzie taka potrzeba. Przy czym ja bym od razu kupował wallboxa 22kW, a nie 7kW. Nie wiesz, czy Twój kolejny elektryk nie będzie miał ładowarki 11kW. Chcesz wtedy znowu wymieniać wallboxa?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
też szukam 22kW, będzie na kolejne auto. Kolejny na pewno będzie miał 11kW. Bo będzie czym więcej niż tylko do miasta :)

KrzysztofFly

Moderator
też szukam 22kW, będzie na kolejne auto. Kolejny na pewno będzie miał 11kW. Bo będzie czym więcej niż tylko do miasta :)
Zawsze możesz kupić na początek, jakieś niedrogie urządzenie 1F 32A, a tych ceny poleciały ostro w dół, w nich można regulować moc ładowania, więc sobie ustawisz jakieś 16/20A, a w razie W, zawsze możesz zmienić na 32A, jak zajdzie taka potrzeba. Podobnie zresztą tanieją w tej chwili wszystkie urządzenia 3F, więc może nie warto już teraz do przodu kupować 3F 22kW, a dopiero jak już będzie faktycznie taka potrzeba. Być może będzie wtedy wiadomo co i jak u nas wymyślą z taryfami dynamicznymi, a tak teraz kupisz, a potem się okaże, że nie będzie wspierać tego co u nas wymyślą ;).